https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

StrongFit #5 Rust

StrongFit #5 Rust

Zo, het zit erop! 16 weken StrongFit: begeleiding via voornamelijk WhatsApp op het gebied van voeding, beweging, herstel en vooral mindset. Waar we begonnen met puur voeding, eindigden we met puur mindset: omdat dat bleek waar ik stiekem de meeste behoefte aan had..

Grappig eigenlijk, aangezien ik zelf lessen BodyBalance geef. Practice what you preach, right? Dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan 😉 Al geef ik drie keer per week zo’n kleine 10 minuten meditatie aan het eind van mijn les die bestaat uit een combinatie van  Yoga, Pilates en Tai Chi, zelf 10 minuten per week mediteren lukte me niet. Het antwoord op de vraag die Narinder me stelde voordat de laatste week StrongFit startte was voor mij dan ook klinkklaar: ik wilde mediteren. Niet zoals Narinder voorstelde mijn voeding niet tracken, niet minder sporten om fysiek tot rust te komen, maar dat waar ik de allermeeste behoefte aan heb, áltijd: mentale rust vinden..

IMG_20170120_133938_774.jpg

Oké, mooi voornemen, maar dat lukte tot nu toe dus geen enkele week. Waarom nu wel? Omdat ik mezelf heel goed voor de gek kan houden: als ik een challenge aanga, met hele duidelijke richtlijnen en een strakke deadline, dan houd ik me daaraan. Flauw hè? Can’t help it. Dus stelde ik mezelf als doel een week lang elke dag 10 minuten te mediteren. Guess what? Dat was een eitje! Toen de week eenmaal voorbij was: nauwelijks gemediteerd.. Tja, zelf vind ik het ook ongelofelijk en ergens “zwak” van mezelf maar er is één héél belangrijk effect dat ik mee heb genomen uit die challenge: ik heb nu behoefte aan meditatie. Net zoals veel vrouwen pakweg één keer per maand ontzettend behoefte hebben aan chocolade, zo heb ik tegenwoordig ontzettend veel behoefte aan even op mijn kussen zitten en 10 minuten de wereld uitschakelen. Dat gevoel heb ik nooit eerder ervaren maar is fantastisch: ik, die altijd in mijn hoofd bezig is en nooit niét kan nadenken, heb nu een intens verlangen naar het indrukken van die pauzeknop.

Betekent dat dat ik nu continu zit te mediteren? Helaas. De volgende stap zal zijn om aan dat verlangen toe te geven 😉 Grappig is wel dat ondanks dat ik nauwelijks heb gemediteerd na die challenge (iets met te weinig uren in een dag hebben), ik nog stééds dat intense verlangen heb. Nu de rust dan ook enigszins is teruggekeerd nadat mijn twee grootste deadlines verstreken zijn, hoop ik mezelf te gaan leren dat verlangen te vervullen. Het idee alleen al van dat gevoel even helemaal niets te móeten, voelt zo bevrijdend.. Erg tegenstrijdig, aangezien het “niets moeten”voor mij eigenlijk nog meer “niets mogen” is: aangezien ik niet kan ontspannen omdat ik van mezelf altijd iets nuttigs moet doen, is meditatie een verplichting aan mezelf om even niets te MOGEN doen. Dat gevoel echter, dat ik 10 minuten lang geen kant op kan, is het meest vrije gevoel dat ik op een dag ervaar..

IMG_20170216_141109_137

Tenzij ik die dag hardloop. Ja, want hardlopen geeft me precies dat gevoel. Nu begrijp ik waarom ik hardlopen al die jaren al zo bevrijdend ervaar: het is mijn meditatie, maar dan ver weg van huis zodat ik écht letterlijk niets nuttigs kán doen. Thuis mediteren, op een kussen in de slaapkamer, is in dat opzicht veel moeilijker: ik kan zo opstaan en gaan werken. Als ik 5 kilometer van huis aan het hardlopen ben, dan kan ik de komende 5 kilometer toch geen kant op. Dáárom vind ik in hardlopen mijn ontspanning: ik kán niets, dus ik hóef niets. Ik ben alleen met mezelf, op mezelf toegewezen en hoef alleen maar voet voor voet te zetten. Meditatie is hetzelfde: ik ben alleen met mezelf bezig en hoef alleen maar in en uit te ademen.

In feite is dat natuurlijk wat we ons hele leven alleen maar moeten doen: in- en uitademen. Alles daaromheen is optioneel, abstract gezien. Toch maken we ons druk om zo veel, veel meer dan nodig..

Met die gedachte eindig ik mijn periode bij StrongFit dan ook met een totaal andere insteek dan waarmee ik erin ging. Ik startte met het idee de puntjes op de i te zetten en me juist met zo veel meer aspecten bezig te gaan houden om gerichte resultaten te behalen, ik eindig met dat allemaal gereduceerd tot één beweging: adem in, adem uit..

StrongFit heeft me dus totáál iets anders gebracht dan ik had verwacht, maar tevens iets veel waardevollers dan ik had verwacht.. Voor mij geen details op gebied van voeding & beweging: over voeding weet ik zelf al van wanten en mijn collega’s in de sportschool stellen met liefde de meest uitdagende trainingen voor me op. Rusten, dat stond echter niet in mijn woordenboek. De basis: in- en uitademen, tot jezelf komen, jezelf herstel gunnen.. Dat is van onschatbare waarde voor alles wat je daarop bouwt. Net zoals je eerst goed voor jezelf moet zorgen voordat je goed voor anderen kunt zorgen, moet je eerst goed voor je geest zorgen voordat je voor je lichaam kunt zorgen..

IMG_20170222_140707_862

Achteraf gezien begrijp ik dan ook uitstekend waarom juist daar mijn knelpunt zit: ik heb mijn geest altijd al genegeerd. Vanaf het moment dat mijn jeugd in elkaar stortte, heb ik mijn gevoelens onbewust verdrongen met copingsmechanismen die altijd te maken hadden met mijn lijf: overwegend te weinig eten en te veel sporten. Al zijn die componenten nu al een aantal jaren in balans, betekent dat niet dat ik de weg naar mijn geest al volledig heb gevonden. Na al die jaren leef ik nog steeds vooral met mijn lijf en mijn verstand, niet met mijn geest en mijn gevoel. Misschien is dat ook waarom hardlopen mijn toevlucht al die jaren al is, in plaats van meditatie: hardlopen doe ik met mijn lijf, meditatie met mijn hoofd.. Beiden hebben hetzelfde effect zoals hierboven beschreven, maar meditatie is een héél stuk enger voor mij, omdat ik echt alleen met mijn geest overblijf. Tijdens het hardlopen geniet ik van de omgeving, erger ik me aan kleine pijntjes, streef ik naar tempo’s of afstanden, houd ik in de gaten wanneer ik iets moet eten of drinken: allemaal afleidingen om wél die wereld even uit te kunnen schakelen, maar vooral niet alleen te hoeven zijn met mijn gevoel..

Nu dacht ik dit verhaal kort te houden, maar al schrijvende komt er inzicht na inzicht in me op zodat uiteindelijk een complete reflectie is ontstaan. Iets langer dan mijn perfectionistische ik voor ogen had, maar wel waar mijn emotionele ik behoefte aan had.. Mooier had ik mijn laatste blog voor StrongFit stiekem niet voor kunnen stellen: onverwachte inzichten die weer heel veel puzzelstukjes op hun plek laten vallen en die slechts de eerste stapjes zijn op een prachtig lang pad dat ik de komende tijd met veel plezier zal bewandelen..

Narinder, bedankt voor deze waardevolle kans en je zult ongetwijfeld van mij blijven horen hoe jouw duwtje in de rug me voorlopig tot verbazingwekkend veel nieuwe inzichten zal brengen <3

Disclaimer: deze review is tot stand gekomen in samenwerking met StrongFit. Dit verandert echter niets aan mijn standpunt: ik werk alleen samen met merken waar ik oprecht achter sta en geef altijd mijn eigen eerlijke mening. 

Volg:
Delen:

Geef een reactie