https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Less stuff, more life.

Less stuff, more life.

Zo, die hakt erin! Tenminste, als je er even over nadenkt..

“Minder spullen, meer leven.” 

Is dat een noodzakelijke oorzaak-gevolgrelatie? Niet per se. Een plausibele oorzaak-gevolgrelatie? Zeker weten! Laat ik je dat even kort uitleggen aan de hand van mijn persoonlijke ervaring. Met de nadruk op kort, want ik heb ten eerste niet veel tijd en ben ten tweede van plan hier binnenkort véél meer aandacht aan te besteden.

Soms, vooral in drukke perioden, heb ik van die intense opruimwoede. Je kent het vast: in plaats van te doen wat je daadwerkelijk moet doen, wil je alle kleine spulletjes die niet op een vaste plek liggen opruimen en wil je het liefst zo veel mogelijk wat je niet gebruikt weggooien. Nu heb ik van dat laatste sowieso altijd al een handje: ik geniet er intens van als iets leeg is, want dan mag ik het weggooien. Op de één of andere manier zorgt het weggooien van één leeg flesje douchegel alweer voor één klein stukje leegte in mijn hoofd. Raar hè? Of herkennen jullie dat?

Nu heb ik al regelmatig over minimalisme gelezen en pas af en toe wat principes toe, maar raakte onlangs pas écht geïnspireerd toen ik de documentaire Minimalism zag. Volgens The Minimalists, Joshua en Ryan, is minimalisme een levenswijze die je helpt je te ontdoen van de overvloeden van het leven zodat je je kunt richten op wat écht belangrijk is – zodat je geluk, vervulling en vrijheid kunt vinden. Dat klinkt nogal abstract, maar waar het volgens en volgens mij ook op neerkomt is dat we in de hedendaagse maatschappij veel te veel waarde hechten aan materiaal bezit. We hechten zoveel waarde aan materieel bezit dat dat ten koste gaat van onze gezondheid, onze relaties, onze persoonlijke groei en onze behoefte bij te dragen aan een betere wereld. Zelf merk ik bijvoorbeeld dat ik onrustig word door alles om me heen: ik kan me pas goed concentreren als ik me in een rustige omgeving bevind met alleen datgene om me heen wat ik écht nodig heb. Daarnaast merk ik inderdaad dat materieel bezit ten koste gaat van waardevolle relaties: al die tijd die je besteed aan spullen kopen, onderhouden, poetsen, opruimen en gebruiken, zou je ook kunnen besteden aan praten, knuffelen en lachen met je geliefden, vrienden en familie.. Hoe vaak betrappen mijn man en ik onszelf er niet op dat we samen televisie kijken, tegelijkertijd onze telefoon checken en soms zélfs aan één of ander hebbedingetje aan het knutselen zijn (hij) of nagels aan het doen zijn (zij)? Onze keuken staat vol met handige apparaatjes om efficiënter groenten te snijden, maar aangezien ik me liever de moeite bespaar die apparaatjes weer schoon te maken, snijd ik toch altijd alles met de hand. Reclamefolders kijken was ooit een grote hobby van ons, maar de laatste tijd interesseert het ons niet meer zo: we merken dat we die spullen, die we weliswaar leuk vinden en waar we naar benieuwd zijn, niet écht nodig hebben..

18194630_1348743501881926_3749883413656854053_n

Het zien van die documentaire liet me reflecteren op die processen die stiekem al een tijdje bij ons gaande zijn en bracht ons op het gesprek wat wij van minimalisme vinden. Al eerder hebben we het erover gehad dat we in de toekomst graag meer zelfvoorzienend willen zijn: we hebben een tuin van 100 m² en willen die optimaal benutten om van te leven door te cultiveren met de seizoenen en te eten wat er op dat moment in de tuin groeit. Daarover vertel ik jullie met liefde over een paar maanden heel veel meer <3 Ondanks dat wij zeker van onze luxe houden, zijn wij dus tevens erg gesteld op eenvoudig leven. Dicht bij de natuur, zonder al te veel poespas. Diegenen die weten dat mijn man ICT’er is zullen nu ongetwijfeld hun wenkbrauwen een paar centimeter gelift hebben, maar ik verzeker je dat daarvoor geen digitalisering hoeft te wijken. Ieder kan minimaliseren op zijn of haar eigen manier. De kernvraag die je jezelf bij alles wat je bezit stelt is namelijk: is het écht belangrijk voor mijn geluk? Voor mijn man de ICT’er is een geavanceerde computer met meerdere schermen écht belangrijk, ja. Voor mij als blogger is een geavanceerde smartphone met excellente camera écht belangrijk, ja. Apparaatjes die voor ons champignons in mooie plakjes snijden maar die we vervolgens wél weer extra moeten afwassen, nee. Twee setjes met maatlepels, nee. Twintig t-shirts die allemaal op elkaar lijken, nee. Boeken die we allang gelezen hebben en echt geen tweede keer meer gaan lezen, nee. Kaarsen die we nooit aansteken, nee. Tien canvastassen, nee. Lege pennenbakjes die we tien jaar geleden voor onze verjaardag hebben gekregen, nee. Drie verschillende etuis met elk een paar pennen erin, nee. Twee lades vol met theesmaken zodat er altijd voldoende keuze is, nee. Een mand vol haaraccessoires die één keer per jaar gebruikt worden omdat ze daar anders maar zo zielig liggen, nee. Een zak met watjes die er al twee jaar ligt voor als ze ooit misschien van pas kunnen komen, nee. Oordopjes waarvan één oortje het niet meer doet maar die in nood toch wel beter zijn dan géén oordopjes, nee. Moet ik doorgaan? Je begrijpt m’n punt. Stiekem herken je er vast ook veel in.. We verzamelen allemaal in de loop der jaren alsmaar meer spullen, maar worden we er gelukkiger van? Integendeel.

Volgens The Minimalists levert minimaliseren je talloze voordelen op, waarvan er zeker een aantal zijn die mij ontzettend aanspreken en waarvan ik ook geloof dat ik ze zou ervaren als ik minder spullen zou hebben. Zo geloof ik oprecht dat ik méér tijd zou hebben met minder spullen, dat ik meer in het moment zou leven, dat ik me vrijer zou voelen, dat ik me meer kan richten op anderen, dat ik me bewuster zou worden van mijn werkelijke doelen in het leven en dat ik in het algeheel gelukkiger word. Zou het zó eenvoudig zijn? Less stuff, more life?

We gaan het zien. De hele maand mei spelen wij namelijk The Minimalist Game. Althans, we spelen niet tegen elkaar, maar samen tegen onszelf. Wat houdt het spel, bedacht door The Minimalists, in? Op 1 mei doe je één ding weg, op 2 mei doe je twee dingen weg, op 3 mei doe je drie dingen weg.. Je voelt ‘m al aankomen: na 30 dagen, heb je dus 465 spullen weggedaan. Flauw om na 30 dagen te stoppen als de maand mei er 31 heeft, dus gaan wij vrolijk één dagje door en doen op 31 mei 31 spullen extra weg, waarmee de teller in totaal op 496 spullen komt. Bijna VIJFHONDERD spullen die weggaan in één maand! Ik hoor je denken wat ik ooit ook dacht: zoveel spullen héb ik niet eens. Eerst zien dan geloven.. Na al zoveel succesverhalen voorbij te hebben zien komen, geloof ik zeker dat wij wel 500 spullen hebben die niet noodzakelijk zijn voor een gelukkig leven.

Vandaag is het 2 mei, dat betekent dat wij gisteren al één ding en vandaag al twee dingen hebben weggedaan. Deze dingen zijn in de prullenbak beland, maar mogelijk zetten we ook spulletjes te koop of geven we spullen weg. De enige regel is dat we elke dag het met de dag corresponderende aantal items uitzoeken om weg te doen en dat deze op 1 juni dus állemaal het huis uit zijn. That’s all!

Zouden jullie het zien zitten, zo’n Minimalist Game? Het is pas 2 mei dus als dit verhaal je heeft geïnspireerd, doe dan snel gezellig mee! Kies vandaag drie spulletjes uit om weg te doen en pak morgen de draad bij 3 mei direct op met wéér drie spulletjes!

Uiteraard zal ik in juni uitgebreid verslag doen van onze Minimalist Game en maak ik elke dag een foto van de spullen die weggaan. Willen jullie liever tussendoor ook één of enkele updates van hoe het ons onderweg vergaat? Laat het dan gerust even weten in de comments! Wie doet er mee?! 😀

Less stuff, more life.

 

Volg:
Delen:

3 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.