https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Review: vegan. van Kyra de Vreeze

Review: vegan. van Kyra de Vreeze

Waar denk aan bij het woord ‘veganist’? Hoe ziet volgens jou het menu eruit van iemand die volledig plantaardig eet? Het beeld van hippies die alleen maar op blaadjes sla kauwen zijn we voorlopig niet kwijt, maar we lijken er met z’n allen eindelijk wel van overtuigd te raken dat plantaardig eten niet alleen goed is voor het milieu, onze medemensen en -dieren en onze eigen gezondheid, maar dat het ook ontzettend lekker en veelzijdig is!

De sociale media-profielen en blogs over een plantaardige leefstijl schieten als paddenstoelen de grond uit en natuurlijk maak ook ik me hier schuldig aan. Iets waar ik echter totaal niet mee bezig was, was écht culinair koken met alleen plantaardige voeding. Niet dat ik nu ambitie heb om een topchef te worden of ooit echt culinair heb gekookt, maar ik stond er simpelweg niet bij stil dat wat je in een 5-sterrenrestaurant voorgeschoteld krijgt, net zo goed volledig plantaardig kan zijn. Dát is iets wat totaal niet ingeburgerd is: in de meeste culinaire restaurants zijn de gangen toch vooral samengesteld op basis van het vlees of de vis. Dat dit niet nodig is, dat hoefde je mij niet te vertellen. Hoe het echt een stuk verfijnder kan in de plantaardige keuken, daar mag je mij honderduit over vertellen! Voor een rijkelijk gevulde curry of een smakelijk bananenbrood draai ik mijn hand niet om, maar aan yamfriet en bietencroquettes met cashewmayo of mangocustard heb ik me tot nu toe niet gewaagd..

IMG_20170601_151159_725.jpg

Gelukkig deed Kyra de Vreeze dat wel! Zij schreef een kookboek dat in mijn ogen anders is dan alle andere plantaardige kookboeken die ik tot nu toe onder ogen heb gekregen: haar recepten zijn niet de allereenvoudigste, maar laten wel echt proeven én zien dat planten niet het onderspit hoeven te delven in sterrenrestaurants.

De kaft van het boek oogt strak, niet te complex maar wel stijlvol. Blader je door het boek, dan wordt die observatie alleen maar bevestigd. De recepten zijn uitgewerkt op witte pagina’s zonder poespas en zijn vrijwel allemaal voorzien van prachtige stijlvolle foto’s. Dit boek is alleen al een toetje voor het oog..

De titel van het boek geeft in mijn ogen perfect de inhoud weer: de eenvoud van een veganistische keuken, met een punt erachter om het statement te maken dat deze écht meetelt in de culinaire wereld.

Ondanks dat Kyra zelf schrijft dat de recepten wisselend in complexiteit, moet ik eerlijk zeggen dat ik vrijwel geen enkel recept echt eenvoudig vind, tenminste niet zo eenvoudig als ik meestal kook. Uit dit kookboek zou ik zelden even snel tussendoor koken: hier moet je tijd voor vrijmaken. Is dat erg? Wat mij betreft zeker niet. Kyra’s recepten zijn perfect voor als je jezelf eens wilt verwennen of als je een sceptische vriend wilt overtuigen van het culinaire gehalte van de plantaardige keuken. Voor alledag put ik het liefst uit mijn eigen recepten en kookboeken met de meest eenvoudige smaakvolle gerechten, maar wil ik eens flink uitpakken, dan grijp ik als allereerste naar vegan.

IMG_20170601_081037_765-01.jpeg

Zo was de kersenchocoladepap een ware verwenning op een vrije dag en kon ik er na één keer werk twee dagen extra van genieten door in één keer drie porties te koken. Op die manier kan alles elke dag: één keer wat extra tijd spenderen, twee dagen minder tijd spenderen en het staat weer gelijkspel.

Of je maakt een gerecht gewoon nét iets simpeler: zo gebruikte ik voor de zwarte pompoensalade voorgesneden pompoen die ik bestrooide met knoflookpoeder en maakte ik geen aparte dressing in de blender die ik dan weer helemaal schoon moet maken, maar schonk ik de ingrediënten oor de dressing gewoon direct over de salade en schepte dit in een kom goed door elkaar. Geen stress dat de zwarte rijst op was, de combinatie met quinoa smaakt ook heerlijk. Met een beetje fantasie, kom je mijlenver 🙂

Ben je een culinaire chef die op zoek is naar een nieuwe uitdaging of wil je altijd al eens wat meer plantaardig gaan koken maar weet je niet hoe? Of ben je een doorgewinterde veganist die zijn of haar vrienden omver wil blazen met plantaardige culinaire hoogstandjes? Dan kan ik je met 100% zekerheid vegan. van Kyra de Vreeze aanraden! Dit praaltje blijft mij lekker in de kast staan, niet voor elke dag, maar wel voor elke speciale gelegenheid!

Disclaimer: deze review is tot stand gekomen in samenwerking met Kosmos Uitgevers. Dit verandert echter niets aan mijn standpunt: ik werk alleen samen met merken waar ik oprecht achter sta en geef altijd mijn eigen eerlijke mening. 

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.