https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

The quieter you become, the more you can hear.

The quieter you become, the more you can hear.

Wees een stil. Wat hoor je allemaal? Ik typ dit op maandagavond om 19.41 achter mijn laptop in onze studeerkamer en ik hoor:

 • Het zoemen van de computer van mijn man
 • Vogels buiten
 • Het tikken van mijn vingers op mijn toetsenbord
 • Auto’s die dichtbij of ver weg rijden
 • De wasmachine
 • Het likken van één van onze katten
 • Mijn eigen ademhaling
 • Armbewegingen van mijn man
 • Gerammel in mijn buik
 • Een auto die toetert
 • Zuchten van mijn man
 • Trippelende pootjes van onze andere kat die door de woonkamer loopt
 • Een blaffende hond  buiten

Het is nu 19.43 uur. In twee minuten hoorde ik al deze geluiden, de meeste zelfs meerdere malen. Het zoemen van de computer van mijn man was continu aanwezig op de achtergrond, vogels floten in allerlei toonhoogtes en ritmes, af en toe blafte er eens een hond en auto’s reden op diverse afstanden door de wijk waardoor de geluidssterkte nooit hetzelfde was. De wasmachine tikte maar heel af en toe, onze kat likte zich heel even zachtjes en het getik van mijn vingers op het toetsenbord klonk telkens pas nadat ik een nieuw geluid had ontdekt. Onze andere kat liep muisstil op haar zachte pootjes door de woonkamer, wat ik pas hoorde toen ik me op mijn eigen ademhaling en het gerommel in mijn buik richtte. Toen ik eenmaal hoorde dat mijn man zijn armen bewoog viel me ook zijn diepe zucht op.

Zo veel geluiden terwijl ik op mijn vingers na doodstil op één plek heb gezeten, slechts twee minuten lang. Als je me vooraf had gevraagd wat voor geluiden ik zoal hoor op een maandagavond achter mijn bureau rond een uur of half 8, dan had ik waarschijnlijk gezegd:

 • Het zoemen van de computer van mijn man
 • Het tikken van mijn vingers op het toetsenbord
 • Vogels buiten
 • Auto’s die dichtbij of ver weg rijden

4 van de 13. We zijn ons niet zo bewust van wat we horen, op elk moment van de dag. We leven continu in een wirwar van geluiden, maar meestal valt alleen datgene op waar we op dat moment mee bezig zijn. Aangezien ik werk op mijn computer vind ik het normaal dat ik mezelf hoor typen en dat ik de computer van mijn man hoor zoemen en aangezien ik graag de deur open zet zodat ik kan genieten van geluiden van buitenaf ben ik me daar ook bewust van. Ik heb me echter nooit gerealiseerd dat ik mijn eigen ademhaling kan horen, dat mijn man zó veel beweegt terwijl hij achter zijn bureau zit, dat ik de katten zelfs kan horen likken en lopen, dat ik de wasmachine zo goed hoor vanaf hier en dat zelfs mijn buik geluid maakt.

IMG_20170804_142254_356

In een vorig artikel legde ik al uit waarom mindfulness zo belangrijk voor je is en gaf ik al aan dat er tal van manieren zijn om mindfulness te beoefenen. Eén van die manieren is door je te richten op één van je zintuigen, zoals in dit geval je gehoor. Wees bijvoorbeeld één minuut per dag stil en luister naar alles wat je hoort. Richt je op geluiden van zowel dichtbij als veraf en word je bewust van bijvoorbeeld toonhoogte, snelheid en ritme van geluiden. Oordeel niet over of het goed of slecht is wat je hoort of over of je iets zou moeten horen of niet: merk alleen op wat je hoort.

Schrijf dit eventueel op en je zult wellicht merken dat je naarmate je deze oefening vaker doet, stiekem steeds langere lijstjes zult schrijven.. Ja, door te oefenen écht te luisteren, zul je daadwerkelijk méér horen. Hoe fantastisch is dat?! Het is toch zonde om een stukje van je leven te missen doordat je er onvoldoende aandacht voor hebt? Persoonlijk vind ik het geweldig om te merken dat nu ik eenmaal een tijdje regelmatig mindfulness beoefen, mijn ervaringen daadwerkelijk rijker worden! Ik voel meer, zie meer, hoor meer, ruik meer, proef meer.. en ik denk minder 🙂 Mijn moeder zegt altijd: ‘Ik denk, dat jij te veel denkt.’ Daar heeft ze volkomen gelijk in, dat IS ook zo. Mindfulness leert me echter onbewust op een liefdevolle manier mijn gedachten zachtjes te sussen zodat er in mijn hoofd meer plaats is voor alle rijke ervaringen die veel waardevoller zijn om van te genieten.

“The quieter you become, the more you can hear.”

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.