https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Groene smoothies bouwen

Groene smoothies bouwen

Groene smoothies: hoor jij in team ‘yeey’ of in team ‘neee’? Veel mensen in mijn omgeving kijken vol afgrijzen naar de groene, paarse en regelmatig zelfs bruine monsters die ik in flessen meesleep. Geloof me: als je openstaat voor het idee iets te drinken waar zowel fruit als groente in zit en je geeft jezelf de tijd om aan de smaak te wennen, dan behoor je binnen no-time tot team ‘yeey’! Vandaag zal ik je uitleggen hoe je zo’n groen monster samenstelt en hoe je jezelf toestaat stapsgewijs aan de smaak te wennen 😉

Een groene smoothie heet een groene smoothie omdat er groenvoer in verwerkt wordt. Denk bijvoorbeeld aan spinazie, bleekselderij, komkommer, boerenkool en courgette, maar ook aan niet-groene groenten zoals rode bieten en wortels. In mijn smoothies is dat de basis, maar voor de meeste mensen is het niet handig zo te beginnen: niet alleen de gedachte dat je een berg groente naar binnen klokt is apart, de smaak in het begin zeker ook.

Nu zijn er natuurlijk talloze recepten voor groene smoothies, maar het allergemakkelijkst én allerleukst is het om bij elkaar te gooien wat er in huis rondzwerft en te hopen dat het lekker smaakt. Soms sta je dan met lange tanden je smoothie op te drinken, maar meestal ontstaan zo juist de meest verrassende lekkere combinaties!

IMG_20170611_142106_540

In principe is een soort basisconcept voor je groene smoothie:

  • Groenten
  • Fruit
  • Water of plantaardige melk

Hieraan kun je extra’s toevoegen zoals:

  • Zaden en pitten: chiazaad, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, etc.
  • Eiwitpoeder of plantaardige yoghurt
  • Superfoods: acaïpoeder, macapoeder, spirulinapoeder, tarwegraspoeder, etc.
  • Kruiden of smaakmakers: cacaopoeder, kaneel, munt, peterselie, basilicum, etc.
  • Gezonde vetten in de vorm van kokos of avocado

Mijn ontbijt bestaat zodoende vaak uit een smoothie van een flinke hand spinazie, een stuk komkommer, 2 stengels bleekselderij, een banaan, een kop bosvruchten, een kiwi, amandelmelk, een lepeltje acaïpoeder, een snufje spirulinapoeder en een theelepeltje chiazaad. Mmm!

Als je je eerste groene smoothie gaat bouwen raad ik je aan te beginnen met bijvoorbeeld twee bananen, een flinke kop aardbeien, amandelmelk en een klein handje spinazie. Breid dit een volgende keer uit met iets meer spinazie of wissel af met iets minder zoet fruit. Telkens als je de smaak lekker vindt, kun je een volgende keer experimenteren met andere ingrediënten tot je net zo’n diehard groene smoothie slurper bent als ik 😉

Laat je me tegen die tijd weten wat jouw favoriete groene smoothie recept is? Ik zal binnenkort een aantal van mijn favorieten met jullie delen!

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.