https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

The Minimalism Game: update

The Minimalism Game: update

Herinner je je dat spelletje dat wij in mei speelden? Dat spelletje waarbij we 496 items verloren? Het heette The Minimalism Game en het leverde ons juist dankzij het verliezen van zo veel spullen, enorm veel op! Daarover vertelde ik al toen het game over was, in juni, maar hoe zou het nu een paar maanden verder zijn? Zouden we het huis weer volgestopt hebben met spullen die “ooit van pas zouden kunnen komen”? Bij deze een update!

In de maand mei verdwenen er 496 spullen uit ons huis: spullen die we soms korte maar soms ook zeer lange tijd bewaarden met de gedachte “dat kan ooit wel van pas komen”. Natuurlijk, dat kan altijd, maar je kunt toch alle spullen die je krijgt of koopt bewaren omdat ze “ooit van pas kunnen komen”? Op de één of andere manier houden wij mensen te graag vast aan materialistische zaken: ze geven ons een schijngevoel van geluk. Begin mei legde ik The Minimalism Game aan jullie uit met de quote “Less stuff, more life”. Die quote is zó passend bij wat minimalisme inhoudt! Het betekent voor mij niet dat je direct alles de deur uit moet doen en alleen moet leven met wat je écht écht écht nodig hebt, maar dat leert kritischer na te denken over wat je koopt en bewaart. The Minimalism Game is daarvoor een perfecte eye-opener: nooit had ik durven hopen daadwerkelijk 496 spullen weg te kunnen doen maar inmiddels is het een gewoonte geworden nét een stapje verder te denken dan “dat kan ooit wel van pas komen”.

Sinds The Minimalism Game zijn er nog talloze spullen uit ons huis verdwenen. Geteld heb ik ze niet, maar regelmatig kom ik tijdens het opruimen van iets anders weer spullen tegen waarbij ik me kritisch afvraag: maakt dit me echt gelukkiger? Is het antwoord ‘nee’, dan vliegt het de deur uit. Datzelfde geldt voor aankopen: waar wij eerst bij talloze spulletjes dachten ‘dat kan ooit wel van pas komen’, denken we nu ‘hebben we dit echt nodig?’ Begrijp me niet verkeerd: wij waren geen verzamelaars die ons huis vol hadden staan met onnodige rotzooi. Wij waren en zijn net als de meeste mensen: we zijn eraan gewend ons geluk te laten bepalen door wat we hebben. We worden er eventjes dolgelukkig van als we een fantastische citruspers kopen, maar worden na verloop van tijd alleen maar ongelukkiger van dat ding dat staat te verstoffen terwijl we onze citroenen met de hand uitpersen. Als je me niet gelooft, ga de uitdaging dan maar eens aan! Probeer maar eens een maand lang elke dag één ding extra weg te gooien, oftewel in één maand bijna 500 spullen weg te gooien. Ik durf erom te wedden dat het je lukt: je hebt véél meer dan 500 spullen die je echt wel kunt missen. Vind je deze uitdaging te veel werk kosten? Loop dan nu eens naar je keukenlades en trek ze open: wat komt je tegen wat je zelden gebruikt? Of loop naar je kledingkast: welke kleding hangt er al jaren omdat het toch wel erg leuk is maar draag je nooit omdat het jou net niet flatteert? Of loop naar je boekenkast: welke spulletjes en boeken staan er allemaal in waar je nooit meer naar kijkt?

IMG_20170729_184731_850

Al deze spullen nemen ruimte in: niet alleen in je huis, maar ook in je hoofd. Zoals ik eerder vertelde voelde het voor mij werkelijk bevrijdend om spullen weg te doen en voelde het net alsof er met elk plekje ruimte in huis dat vrijkwam, er ook een plekje ruimte in mijn hoofd vrijkwam. Dat gevoel heb ik altijd al gehad met opruimen en is nu alleen maar sterker geworden.

Meestal ben ik bang om na een challenge al snel weer in oude gewoontes te vervallen, dus ik ben dan stiekem ook stomverbaasd dat mijn gedachtepatroon daadwerkelijk drastisch veranderd is binnen één maand. Het voelt fantastisch om op te ruimen en het scheelt bovendien in de portemonnee als je echt alleen koopt wat je nodig hebt. Dat geeft zelfs een extra bevredigend gevoel: je bent niet meer zo gewend aan continu spullen voor jezelf kopen, dus áls je het eens doet, voelt het als een cadeautje!

Eerlijk is eerlijk, ik lieg op een bepaalde manier als ik nu zeg dat wij doorgaan met minimaliseren: het voelt niet alsof we minimaliseren, we leven gewoon op een net iets andere wijze dan vóór The Minimalism Game. Ja, we minimaliseren nog steeds, maar we realiseren het ons bijna niet meer. Heel soms komt dat besef opduiken en dat voelt alleen maar extra goed: dit is een heerlijke gewoonte die we met liefde de rest van ons minder materialistische leven vasthouden. We’ve got less stuff and more life <3

Zijn jullie je bewust van hoe veel spullen je onbewust koopt en bewaart? Laat het me weten als jij ook The Minimalism Game gaat spelen, ik volg je graag!

 

Volg:
Delen:

4 Reacties

 1. 30/08/2017 / 08:36

  Jaaa ik zat er al over na te denken met de verhuizing in het vooruitzicht, maar ik ga tot de verhuizing elke dag iets weggooien!

  • 30/08/2017 / 09:42

   Dat lijkt me een topplan! Het voelt zo bevrijdend en scheelt je weer wat met verhuizen 😉 Succes!

 2. 31/08/2017 / 16:13

  Heyyy! Ik begin morgen met de Minimalism Game! Leuk om je blog te ontdekken!

  • 31/08/2017 / 17:59

   Wat goed! Leuk om te horen! Ben benieuwd hoe het je gaat bevallen! Als het leuk vindt, laat even wat weten achteraf, altijd leuk om ervaringen van anderen te lezen 🙂 Veel succes en plezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.