https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Herinner jij om te overleven of om te leven?

Herinner jij om te overleven of om te leven?

What consumes your mind controls your life.

Sta jij daar wel eens bij stil? Dat wat van binnen alle aandacht opslokt, heeft ontzettend veel invloed op je leven..

Energy flows where attention goes.

Dit soort quotes zijn zo krachtig als je even de tijd neemt om ze te interpreteren en je te realiseren wat ze voor jou betekenen.

Positive thoughts generate positive feelings and attract positive life experiences <3

Mooi gezegd, maar onzin? Niet dus. Uit onderzoek blijkt dat hoe langer je aandacht bij een ervaring is en hoe emotioneler deze ervaring is, hoe meer neuronen aangesproken worden en bij elkaar gaan klitten en hoe groter het pad naar deze gebeurtenis wordt je in geheugen. Dit geldt zowel voor negatieve ervaringen als positieve ervaringen. Vanuit onze evolutie zijn we gewend vooral de negatieve ervaringen op deze manier op te slaan: die hebben we immers nodig om van te leren zodat we kunnen leren. Als je als holbewoner ternauwernood aan de klauwen van een beer was ontsnapt, wilde je zo veel mogelijk details onthouden zodat je precies wist hoe je je een volgende keer zou kunnen wapenen tegen zo’n beer.

IMG_20170805_210128_928

Die tijd zijn we gelukkig voorbij, maar biologisch gezien blijven we erop gericht te overleven en onthouden daarom vooral negatieve ervaringen. Die ene keer dat je door een rood stoplicht liep en bijna werd aangereden zal op je netvlies gebrand staan: om te overleven is dat niet zo’n slim idee – “onthouden dus”, roept je brein.

Mooie en positieve dingen gebeuren echter ook continu om ons heen, maar we merken ze minder op dan negatieve ervaringen. Zelfs wanneer we ze wel opmerken, voelen we ze nauwelijks. Ze maken het leven immers een heel stuk leuker, maar als we niet eens overleven doordat we te weinig aandacht aan negatieve ervaringen besteden, dan hebben we daar niets aan..

Tegenwoordig is het niet meer zo zwart-wit, dus is het jammer dat we zo weinig aandacht besteden aan positieve ervaringen! Onze kansen om te overleven zijn immers zoveel malen hoger nu, dan is het toch zonde als we alleen maar ‘overleven’ in plaats van ‘leven’? Natuurlijk doen we dat al veelvuldig, de één lukt dat beter dan de ander, maar ons écht bewust zijn van de positieve dingen die we ervaren, dat zouden we voor ons eigen bestwil best wat vaker mogen doen.

IMG_20170804_142254_356

Een van de vele manieren om dit te doen is het opstellen van een dankbaarheidslijstje, dat doe ik inmiddels al maandenlang elke dag. Een andere manier, meer gericht op mindfulness, is door in het hier en nu na te gaan wat je positieve ervaringen zijn. Wanneer je je bewust bent van een positieve ervaring, op welk moment van de dag dat ook is, blijf je er gewoon even met je aandacht bij. Open je zintuigen, voel je lichaam en de sensaties van binnen. Mindfulness is namelijk ook aandacht voor wat er van binnen bij je gebeurt, wat het ook is. Wanneer je bijvoorbeeld net een gezellig feestje hebt gehad met vrienden en familie en je loopt of fietst terug naar huis, neem dan heel even de tijd om die positieve ervaring bewust te voelen: voel wat die ervaring met je lichaam doet. Voel je je bijvoorbeeld verrassend energiek, ondanks dat je moe bent? Of voel je je warm van binnen, gevuld met een gevoel van voldoening? Dit klinkt misschien zweverig, maar dat komt puur omdat we niet gewend zijn om op deze manier onze ervaringen bewust te voelen. Ervaar het zelf maar eens. De enige reden waarom ik je dit kan vertellen is omdat ik het zelf ervaar, maar die sensaties zijn niet in woorden te vatten, die kun je alleen ervaren.

Wees je dus zo volledig mogelijk bewust van een positieve ervaring, dan houd je dat positieve gevoel langer vast en zul je die positieve ervaring beter onthouden. Het is toch veel leuker om straks achter de geraniums al die fantastische herinneringen te hebben in plaats van alleen te hebben onthouden wat je vooral niet moet doen als je die leeftijd wilt bereiken? 😉

Volg:
Delen:

1 Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.