https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Zou jij veganistisch willen leven?

Zou jij veganistisch willen leven?

Ziektes die via dieren op mensen worden overgebracht, documentaires over de tragische omstandigheden waaronder kippen in 42 dagen worden vetgemest, beelden van krijsende varkens die massaal worden geslacht, onderzoeken die uitwijzen dat plantaardige voeding gezonder is dan dierlijke voeding: er lijken steeds meer redenen te zijn om te pleiten voor een veganistische levensstijl. Zou jij het willen & kunnen?

Veganisten eten net als vegetariërs geen vlees: het verschil is echter dat veganisten geen enkel dierlijk product gebruiken. Dat betekent dat ze geen vlees of vis eten, maar ook geen zuivel gebruiken, geen honing of producten waarin dierlijke (bij)producten in verwerkt zitten, zoals snoepjes met gelatine. Daarnaast gebruiken ze ook geen verzorgingsproducten, kleding of andere materialen waarin dierlijke producten zijn verwerkt of die op dieren zijn getest.

Binnen het veganisme valt echter ook weer onderscheid te maken in diverse groepen: naast de “full time” veganist zoals hierboven beschreven, zijn er ook mensen die grotendeels plantaardig eten maar om praktische redenen soms toch iets dierlijks eten (flexanisten), mensen die grotendeels plantaardig eten maar op sommige vaste momenten toch niet helemaal veganistisch eten (parttime veganisten), mensen die alleen rauwe voedingsmiddelen eten en dus niets wat verwarmd is boven lichaamstemperatuur (raw vegans) en mensen die alleen fruit, noten, graankorrels & pitten eten maar geen producten waarvoor een plant of dier gedood of beschadigd is (fruitarisme).

IMG_20170508_102431_238

Naast een eigen levenswijze heeft ieder natuurlijk een eigen motivatie om te kiezen voor een leven vrij van (de meeste) dierlijke producten. Logischerwijs is veganisme ten eerste een duidelijk statement tegen een systeem waarin dieren ondergeschikt worden gemaakt aan mensen door ze te behandelen als gebruiksvoorwerpen of productiemiddelen. Eén veganist maakt jaarlijks al een verschil voor tientallen dieren, gezamenlijk beperken veganisten het aantal dieren dat jaarlijks gefokt, opgesloten, uitgebuit en geslacht worden al drastisch.

Naast dieren geeft een veganist vaak ook meer om zijn of haar medemens, vanuit een bepaalde levensvisie (religie) of vanuit eigen overtuigingen. Mensen worden zich, mede door documentaires zoals Food Inc., steeds meer bewust van de kosten die de productie van vlees, zuivel & eieren met zich meebrengen. Niet alleen wordt meer dan 70% van grond die voor landbouw gebruikt zou kunnen worden nu voor veeteelt gebruikt, maar ook zijn voor de productie van 1 kilo vlees meerdere kilo’s granen nodig. Granen waarmee tientallen mensen gevoed kunnen worden: véél meer, véél goedkoper en veel dier-, mens- en milieuvriendelijker dan 1 kilo vlees.

IMG_20170628_183651_635

Een ander hot item is milieuvervuiling, met name het broeikaseffect. De VN stellen dat de vleesproductie de tweede grootste oorzaak is van milieuproblemen zoals bodemverontreiniging, water- en luchtvervuiling, verzuring en aantasting van de biodiversiteit (o.a. door het kappen van regenwouden). Een plantaardig dieet biedt dus een duurzaam alternatief.

Een duurzaam alternatief, niet alleen voor onze planeet, maar ook voor je eigen lichaam. Steeds meer onderzoek wijst uit dat een gevarieerde plantaardige voeding alle voedingsstoffen biedt om gezond en energiek te blijven. Uit experimenten die worden gepresenteerd in documentaires zoals Forks over Knives en Fat, Sick & Nearly dead blijkt zelfs dat hart- en vaatziekten, kanker en diverse andere ziekten kunnen worden voorkomen door plantaardige voeding en dat ziektes als diabetes zelfs kunnen worden teruggedraaid.

Als je je dit allemaal realiseert, vraag je je wellicht af waarom we ooit zijn begonnen met het eten van dierlijke producten en waarom we daar niet gewoon mee stoppen. We blijken er immers allemaal beter mee af te zijn… Wat denk jij: zou jij veganistisch willen leven?

Volg:
Delen:

16 Reacties

 1. 09/09/2017 / 11:03

  Ik vind de keuze tot veganisme absoluut iets hebben en heb er in mijn praktijk als gewichtsconsulent ook vaker mee te maken. Ik eet zelf wel minder vlees, maar hou het niet helemaal weg omdat er vitamines in zitten die we ook nodig hebben.Ik vind het zeker iets om over na te denken

  • 09/09/2017 / 12:34

   Wat goed dat je er al over nadenkt! Ik denk dat het vaak ook een kwestie is van ervoor openstaan en ervaren, we zijn allemaal zo gewend te denken dat we niet zonder vlees kunnen, dat is er zo ingehamerd maar als we er voor openstaan kunnen we leren dat dat niet per se zo is..

 2. 09/09/2017 / 11:50

  Interessant artikel om te lezen. Ik zou niet veganistisch kunnen eten. Ik heb vegetarisch al een keer geprobeerd, maar ik kan het simpelweg gewoon niet laten staan.

  • 09/09/2017 / 12:34

   Dankje! Herkenbaar, hoor. Niet persoonlijk maar voor mensen in mijn omgeving. Als je zo dol bent op dierlijke producten is het veel moeilijker dan wanneer je bijvoorbeeld zoals ik lactose-intolerant bent en niet zo van vlees houdt – dan is de stap maar klein!

 3. 09/09/2017 / 11:52

  Mijn dochter leeft veganistisch maar ik maak me daar soms best zorgen over: krijgt ze wel alle voedingsstoffen binnen??? Zelf zou ik er niet voor kiezen dus.

  • 09/09/2017 / 12:35

   Wat goed dat je haar wel haar eigen keuze laat maken! De ervaring zal het leren, maar ik eet al bijna twee jaar plantaardig en heb nog steeds geen tekorten 🙂

 4. 09/09/2017 / 11:59

  Ik zou denk niet helemaal vegan kunnen gaan hoor! Vegetarisch eventueel wel, al hou ik zo af en toe toch wel van biefstukje, maar ach 😉

  • 09/09/2017 / 12:36

   Elke stap is er al eentje in de goede richting, hè! Een beetje minderen met vlees is al véél beter dan elke dag biefstukken verorberen 😉

 5. Laura - I scream beauty!
  09/09/2017 / 13:14

  Ik heb veel respect voor mensen die veganistisch leven..voor mij zou het niets zijn 🙂

  • 09/09/2017 / 14:08

   hahahaha dankje! Het is een kwestie van wennen en het ligt er ook maar aan hoe graag je dierlijke producten eet hoe gemakkelijk het is 😉

 6. 09/09/2017 / 14:50

  Interessant artikel. Ik zou het zelf niet kunnen. Ik kan bijvoorbeeld niet zonder vlees. Niet alleen omdat ik het graag eet, maar ook omdat ik, als ik het niet eet, direct aan medicatie moet om vitamines aan te vullen. Maar toch zet het me wel ergens aan het denken..

  • 10/09/2017 / 21:39

   Oh, dat is wel heftig.. Het lijkt me dat er toch een andere manier moet zijn inderdaad, want in principe kun je al je vitamines uit plantaardige voeding halen behalve B12. Ik kan natuurlijk niet over jouw situatie oordelen en ik zal nooit over iemand oordelen 😉 Maar al fijn dat het je aan het denken zet!

 7. 09/09/2017 / 21:48

  Zeker een belangrijk onderwerp om goed bij stil te staan. Persoonlijk eet ik weinig vlees, maar helemaal weglaten nee. Ik probeer wel te werken aan een duurzaam klimaat. Elke stap is er een! Respect voor veganisten, het is een mooi streven!

 8. 11/09/2017 / 09:35

  In mijn hoofd ben ik al veganist, nu nog in de praktijk brengen. Dat gaat helaas wat moeilijker aangezien ik zo lang gewend ben aan de smaak van vlees. Ik eet regelmatig wel vegetarisch en veganistisch en dat vind ik wel heel erg lekker en dan mis ik het vlees ook niet. Ik weet in ieder geval al dat vlees geen noodzaak is. Leuk artikel!

  • 11/09/2017 / 12:27

   Kijk, dan ben je toch al hartstikke goed bezig! Eis niet te veel van jezelf, in kleine stapjes gaat het veel gemakkelijker en na verloop van tijd wen je overal aan 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.