https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Recept: Osawacake

Recept: Osawacake

Is het een cake, is het een brood? Soms is iets zo speciaal dat er niet eens een stempel op gedrukt kan en hoeft te worden. Dat geldt zeker voor dit recept, vernoemd naar de Japanse ontdekker George Oshawa. Hij ontwikkelde als eerste het recept voor dit macrobiotische brood dat dankzij de evenwichtige samenstelling van ingrediënten een gunstig effect heeft op je lichaam. Wellicht is het later een cake genoemd omdat het stiekem wel heel lekker zoet is en je het absoluut niet hoeft te beleggen om een geweldige smaaksensatie te beleven! Aan de andere kant is brood weer een betere naam omdat het zo goed vult en bomvol voedzame ingrediënten zit, iets wat bij een cake vaak minder het geval is. Hoe je het noemt is echter minder belangrijk dan hoe je het maakt én hoe het smaakt! Inmiddels gaan er talloze recepten de rondte en natuurlijk zou ik geen eigenwijs Renmeisje zijn als ik niet mijn eigen variant ontwikkelde 😉

De osawacake smaakt als verwennerij zo zoet, maar voedt en vult ondertussen ontzettend goed. Ideaal dus om op zondag te maken en de hele werkweek van te smullen! Of om te bestellen natuurlijk: de osawacake is uiteraard ook verkrijgbaar via de shop!

Ingrediënten

 • 100 gram ongekookte zilvervliesrijst
 • 130 gram speltmeel
 • 225 ml ongezoete amandelmelk
 • 100 gram gemengde noten
 • 60 gram chiazaad
 • 60 gram sesamzaad
 • 80 gram rozijnen
 • 3 grote gedroogde vijgen
 • 10 kleine gedroogde abrikozen
 • 1 eetlepel kaneel
 • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
 • 1 theelepeltje vanillepoeder
 • 3 eetlepels ahornsiroop

IMG_20170717_191233_511-01

Bereidingswijze

 • Kook eerst de rijst gaar.
 • Snijd ondertussen de abrikozen & vijgen in kleine stukjes.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Giet de rijst zodra deze gaar is af en meng samen met alle andere ingrediënten tot een stevige plakkerige massa.
 • Proef even van het mengsel en voeg indien nodig naar smaak meer kruiden of ahornsiroop toe.
 • Schep het mengsel in een met bakpapier beklede cakevorm en bestrooi met extra sesamzaad en/of chiazaad.
 • Bak het brood in de voorverwarmde oven in 60 minuten gaar.
 • Laat afkoelen en snijd in plakjes.

Smullen maar! Dit brood is ideaal als voedzaam ontbijt, lunch of tussendoortje. Je kunt de cake gerust een paar dagen afgedekt in de koelkast bewaren, maar hij is ook zeer geschikt om in plakjes in te vriezen zodat je altijd snel een tussendoortje uit de vriezer kunt pakken om in je tas te stoppen.

Eet smakelijk!

Laat je me weten wat je van dit recept vindt?
Reageer hieronder of tag @renmeisje in je foto op Instagram of Facebook!

P.S. Dit recept ontwikkelde ik oorspronkelijk voor Boost your Health.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.