https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Ontspanning voor inspanning

Ontspanning voor inspanning

Visualiseer jezelf eens als een elastiekje. ’s Ochtends sta je op en voel je je misschien letterlijk zelfs wel een slap elastiekje. Je volgt je ochtendroutine en voelt wellicht al enige spanning ontstaan: je moet immers op een bepaalde tijd op een bepaalde plek zijn, dus er is tijdsdruk. Dat elastiekje strekt zich op.. Gedurende de dag bouw je meer en meer spanning op: door je werk, door het huishouden, door gebeurtenissen, door emoties en doordat je zowel lichamelijk als geestelijk moe wordt. Dat elastiekje komt meer en meer op spanning te staan. Heb je wel eens een elastiekje zien knappen? Het wordt dunner en dunner, steeds fragieler, de zijkanten beginnen te rafelen en dan opeens *pats* is het kapot. Alle dagelijkse spanningen doen dat met jou als elastiekje. Ze rekken je steeds verder uit, zodat je steeds dunner en fragieler wordt. Dat moment dat je snel op je tenen getrapt bent, boos wordt puur omdat je honger hebt of met een knikkebollend hoofd boven je laptop hangt: dat is het elastiekje waarvan de zijkanten beginnen te rafelen. Wanneer je ’s avonds totaal gesloopt in je bed ploft, is het elastiekje flinterdun en staat op knappen. Nét op tijd..

Gedurende de nacht herstelt het elastiekje zich weer. Daarvoor heeft het elastiekje zo’n 8 uur slaap nodig. Haal je die elke nacht? Dan zal je elastiekje zich over het algemeen weer vrij volledig herstellen, afhankelijk van hoeveel spanning er gedurende de dag op komt te staan. Stel je echter eens voor dat je minder slaapt: dan begin je de dag al met een gespannen elastiekje. Het risico dat het elastiekje aan het eind van de dag knapt wordt dan al een heel stuk groter. Hetzelfde geldt wanneer je een stressvolle periode doorgaat: of je nu voldoende slaapt of niet, er wordt gedurende de dag veel harder aan je elastiekje getrokken dan gewoonlijk. Aan jou de taak om te voorkomen dat het elastiekje niet knapt, elke dag weer.

IMG_20170723_191717_311.jpg

Hoe voorkom je dat een elastiekje knapt? Door de rek eruit te halen. Eenvoudiger kan ik het niet maken. Jouw elastiekje rekt gedurende de dag meer en meer op en pas helemaal aan het eind van de dag gun je het tijd om te verslappen. Hoe minder je slaapt en hoe meer stress je ervaart, hoe meer spanning er op je elastiekje komt te staan en hoe groter de kans dat je elastiekje knapt. Wat nu als je dat elastiekje eens eerder de ruimte gaf om te verslappen? Wat nu als je midden op de dag, als je elastiekje al behoorlijk op spanning staat maar nog niet begint te rafelen, de rek eruit zou halen? Je elastiekje zou verslappen en je zou weer verder verwijderd zijn van dat moment van knappen. Wie weet voorkom je met een uurtje rust voor je elastiekje, zelfs dat het elastiekje het moment van rafelen bereikt. Hoera voor het verdwijnen van dat frustrerende einde-van-de-dag-humeur!

Niemand wilt dat een elastiekje knapt. Zonde van het elastiekje, wat minder dan een cent kost. Stel je voor dat jij dat elastiekje bent en knapt: dat zou een stuk ernstiger zijn. Voorkomen is beter dan genezen 😉 Gun je elastiekje daarom regelmatig even rust. Liefst elke dag, al is het maar 10 minuten. Zo haal je de ergste rek eruit zodat je meer speling hebt voordat je bij het moment van knappen belandt. Elke seconde die het elastiekje ontspant, brengt je weer een seconde verder weg van het moment van knappen en tevens ook van het moment van rafelen. Alles wat je elastiekje uitrekt is inspanning, alles wat je elastiekje laat verslappen is ontspanning. Om je elastiekje zo lang mogelijk heel te houden, geldt dus niet de regel dat je eerst alles moet doen en ervaren wat inspannend is alvorens je mag ontspannen, want als blijkt dat er méér inspanning is dan je elastiekje aankan, knapt het. In plaats van ‘inspanning – inspanning – inspanning – ontspanning’ creëer je liever een balans: inspanning – ontspanning – inspanning – ontspanning. Je start de dag met inspanning, ergens halverwege zorg je voor een moment van ontspanning om de ergste rek uit je elastiekje te halen, vervolgens kun je weer even doorstomen en aan het eind van de dag mag je welverdiend ontspannen. Klinkt dat niet als een heerlijk preventieplan?

Hoe je ontspant, dat bepaal jij. Alleen jij weet wat voor jou ontspannend is. Ben je net als ik niet zo’n ster in ontspanning? Geef dan niet te snel op. Blijf zoeken naar iets wat voor jou op dit moment werkt. Het hoeft maar iets héél kleins te zijn: al is het 5 minuten mediteren, douchen direct na je werk in plaats van voor het slapengaan of één pagina in een boek lezen. Na verloop van tijd zul je ongetwijfeld merken dat je er beter in wordt: doordat je elastiekje niet meer continu op knappen staat, kun je meer aandacht besteden aan je behoeftes. Je bent niet meer alleen bezig met overleven, dat elastiekje heel houden, maar met leven, voelen wat dat elastiekje nodig heeft. Je zult ook meer gaan genieten van die ontspanning: het leven is leuker met een ontspannen elastiekje. Leven is veel leuker dan overleven <3

 

 

 

 

Volg:
Delen:

2 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.