https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Review: Balans en energie dankzij Holland & Barrett’s Co-enzym Q10?

Review: Balans en energie dankzij Holland & Barrett’s Co-enzym Q10?

Heb je wel eens gehoord van het stofje Q10? Waarschijnlijk in combinatie met een of ander middeltje tegen veroudering? Dat kan kloppen! Q10 is een lichaamseigen co-enzym dat energieproductie in cellen stimuleert, maar waarvan de meesten van ons stiekem veel te weinig weten. Je kunt het vergelijken met een vitamine zoals vitamine C, waarvan we dan wel weer van alles weten, bijvoorbeeld dat het veel voorkomt in citrusvruchten. Daar is een goede verklaring voor: ons lichaam is niet in staat vitamine C aan te maken, dus moeten we weten hoe we toch voldoende van deze vitamine binnen kunnen krijgen. Ons lichaam is echter wel in staat om het co-enzym Q10 te produceren, dus hoeven we ons daar minder zorgen om te maken. Dat betekent echter niet dat sommigen van ons misschien wel een handje geholpen kunnen worden met behulp van een natuurlijk supplement. Spoiler alert: al had ik het van tevoren niet direct verwacht, achteraf blijk ik nou net zo iemand te zijn geweest! In dit artikel vertel ik je alles over wat Q10 voor jou kan betekenen en wat de supplementen van Holland & Barrett voor mij hebben gedaan.

Het co-enzym Q10

Eerst even terug naar wat Q10 precies is. Het is een co-enzym dat in vrijwel al je lichaamscellen voorkomt en dat een rol speelt bij je stofwisseling. Q10 zorgt er bijvoorbeeld voor dat voeding wordt omgezet in energie en beschermt je lichaam tegen schadelijke stoffen. In principe maakt je lichaam voldoende Q10 aan om gezond te functioneren, maar als je bijvoorbeeld ouder wordt, ongezond eet, veel stress ervaart, extreem veel sport, overmatig alcohol gebruikt of rookt, veel medicijnen gebruikt, te zwaar bent, een hoge bloeddruk hebt of aan hart- en vaatziekten lijdt kan het zijn dat je lichaam toch moeite heeft voldoende Q10 te produceren. Kort gezegd: als je lichaam te weinig Q10 aanmaakt óf te veel Q10 gebruikt.

DSC_4363-01.jpeg

Ons lichaam is echter, zeker op jonge leeftijd, zeer flexibel, waardoor een ernstig tekort aan Q10 zelden voorkomt. Kleine tekorten uiten zich in symptomen zoals vermoeidheid, fibromyalgie, vergeetachtigheid, hoge bloeddruk, hartaandoeningen, spier- en gewrichtspijn, migraine, lage weerstand, mentale traagheid, prikkelbaarheid en depressie. Niet direct symptomen waarbij je denkt aan een co-enzym, maar nu ik zelf eenmaal een maand de supplementen van Holland & Barrett heb gebruikt, geloof ik wel dat er een link is. Kijken we even naar de oorzaken van een tekort aan Q10, dan is in ieder geval op mij van toepassing dat ik véél sport en dat ik de afgelopen maanden minstens net zo veel stress heb ervaren. Kijken we naar de symptomen, dan valt op dat ik de afgelopen maanden aanzienlijk vermoeider ben dan daarvoor, maar altijd al last heb gehad van chronische vermoeidheid, fibromyalgie en spier- en gewrichtspijn. Iets waarmee je leert leven, eerlijk waar 🙂

Nu geloof ik absoluut niet in wondermiddelen en ben ik daar ook totaal niet naar op zoek, maar als ik iets kan testen onder het motto ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ dan stel ik me daar altijd voor de volle 200% voor open. Zonder enige verwachting startte ik een maand geleden dan ook met het dagelijks slikken van een softgelcapsule met 120 mg Q10. Zonder me bewust te zijn van effecten die ik zou ervaren, realiseerde ik me de afgelopen week dat ik me energieker voelde, minder last had van schommelende bloedsuikerspiegels en beter presteerde tijdens het hardlopen. Opeens schoot me te binnen: die Q10-supplementen! Even was ik stomverbaasd: zou het serieus?

DSC_4365-01.jpeg

Tja, ik ben geen wetenschappelijk experiment. Ik leef maar één keer dus ik kan je niet vertellen hoe ik me de afgelopen maand zou hebben gevoeld zonder die dagelijkse Q10-capsule. Het enige dat ik jullie naar alle eerlijkheid kan vertellen is dat ik me toevallig sinds ruim twee weken een paar procentjes energieker en meer in balans voel. Zowel mijn energieniveau als mijn bloedsuikerspiegel is gedurende de dag stabieler en dat bevalt me uitstekend! Vooral dat laatste is opvallend: ik weet niet anders dan dat ik heel erg op moet letten met wat ik eet en wanneer ik eet, omdat mijn bloedsuikerspiegel enorm instabiel is. De afgelopen week heb ik nuchter een klein uurtje krachttraining gedaan en vergat ik zelfs regelmatig tussendoortjes te eten. Dat vond ik wel het meest opvallend, zeker gezien de functie van Q10: het lijkt wel alsof mijn lichaam veel efficiënter met mijn voeding om kan gaan. Al jarenlang eet ik zo’n 90% van de tijd gezond en sinds twee jaar zelfs plantaardig, maar ik verbaasde me er altijd over dat ik toch zo moe bleef en zo’n last had van een schommelende bloedsuikerspiegel. Ik durf niet te zeggen dat het probleem nu opgelost is, maar terwijl ik mezelf inmiddels met al mijn mankementen wel had geaccepteerd, heb ik nu toch een klein sprankje hoop dat dit effect blijvend is en misschien gedurende mijn tweede potje Q10 zelfs kan versterken..

Wat weten we nu over suppletie van het co-enzym Q10?

Al met al ben ik van mening dat wij met z’n allen ons wel eens meer zouden mogen verdiepen in alle stofjes die ons lichaam gebruikt om optimaal te kunnen functioneren. Niet alleen die stofjes die we via onze voeding binnen moeten zien te krijgen, maar ook die enzymen die op de achtergrond stiekem een hele belangrijke rol spelen in ons dagelijks welzijn. Naar het effect van het co-enzym zal nog jarenlang onderzoek moeten worden gedaan, maar voor nu is in ieder geval duidelijk dat het een cruciale rol speelt bij onze stofwisseling, dat het kan helpen bepaalde kwalen zoals een hoge bloeddruk, een schommelende bloedsuikerspiegel en vermoeidheid te verminderen en dat de dosis van 120 mg zoals in de softgelcapsules van Holland & Barrett volledig veilig is. Neem uiteraard wel altijd contact op met je huisarts voordat je supplementen gebruikt indien je medicatie neemt en/of gezondheidsklachten hebt!

Er zijn natuurlijk talloze producten met Q10 op de markt, maar als je dan toch aan de slag gaat, gebruikt dan liefst een supplement op basis van olie, zoals deze softgelcapsules. Deze worden namelijk beter verwerkt in het lichaam dan Q10 in poedervorm. Enne, wees geduldig 😉 Het kan wel een aantal weken duren voordat je het effect van de suppletie van Q10 merkt, al viel het mij al na ruim twee weken op.

DSC_4367-01.jpeg

In een notendop

Het co-enzym Q10 is een lichaamseigen enzym dat een cruciale rol speelt in je stofwisseling. Suppletie met softgelcapsules gevuld met Q10 kan mogelijk helpen bij onder andere een hoge bloeddruk, vermoeidheid en schommelende bloedsuikerspiegels. Er is momenteel nog veel onduidelijkheid over het daadwerkelijke effect van Q10-supplementen op de gezondheid, maar gezien de indrukwekkende mogelijke effecten vallen deze capsules overduidelijk in de categorie “baat het niet, dan schaadt het niet”. Ik ben in ieder geval overtuigd van de mogelijke effecten van deze Q10-supplementen op mijn vermoeidheid en bloedsuikerspiegel, dus ik slik ze voorlopig even vrolijk door!

De capsules die ik gebruik bevatten 120 mg Q10 per softgelcapsule, zijn dus op basis van olie zodat ze beter opgenomen worden en zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten. Vooral die laatste notitie op de verpakking scoorde bij mijn natuurlijk bonuspunten 😉

Wisten jullie dit al allemaal over het co-enzym Q10 en gebruiken jullie zelf al Q10-supplementen?

Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Holland & Barrett. Dit verandert echter niets aan mijn standpunt: ik ga alleen samenwerkingen aan waar ik oprecht achter sta en geef altijd mijn eigen eerlijke mening. 

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.