https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

3 tips om van mediteren een gewoonte te maken

3 tips om van mediteren een gewoonte te maken

We weten allemaal dat mediteren goed voor ons zou zijn, maar de één gaat het een stuk beter af dan de ander. Een tijdje geleden deelde ik mijn ervaringen met het programma De Online Meditatie Coach van House of Awareness, waarin ik in 40 dagen van mediteren een gewoonte maakte. Niet zozeer een gewoonte in die zin dat ik nu daadwerkelijk dagelijks mediteer, maar wel in die zin dat ik elke dag zin heb om te mediteren en mijn uiterste best doe om die kleine meditatiemomentjes zo vaak mogelijk in te bouwen. Om jou daar ook een stapje bij op weg te helpen, geef ik je vandaag 5 tips die mij hebben geholpen om van mediteren een gewoonte te maken! Wil je zelf graag meer van dit soort tips, achtergrondinformatie en persoonlijke coaching? Meld je dan via deze link aan voor De Online Meditatie Coach om te profiteren van ruim 13% korting 🙂

1. Creëer een speciaal plekje om te mediteren.

Als je een speciaal vast plekje creëert waar je altijd gaat mediteren, gaat je lichaam na verloop van tijd de associatie maken tussen die plek en je meditatie. Zo creëer je gemakkelijker een gewoonte omdat telkens als je dat plekje ziet, je denkt aan mediteren en je al direct rustiger wordt. Ga je eenmaal zitten om te mediteren, dan zul je merken dat je sneller diep in je meditatie komt.

Je hoeft het jezelf niet moeilijk te maken om zo’n plekje te creëren. Dat kan al een knus hoekje op de bank zijn of een dekentje dat in je slaapkamer op de grond ligt. Voor mij is het niet eens een “vaste” plek: het is een kussen dat ik gebruik om op te zitten als ik mediteer. Dit kussen staat rechtop in de slaapkamer tegen de muur waardoor ik het elke dag zie en als ik ga mediteren pak ik het erbij en ga op het kussen midden in de slaapkamer zitten.

IMG-20171016_201802_0050-29035686

2. Plak mediteren vast aan een bestaande gewoonte.

Wij mensen zijn gewoontedieren: als we geen gewoontes hadden zouden onze levens een stuk zwaarder zijn. Stel je voor dat je elke dag opnieuw moest verzinnen dat je voor het slapengaan moet douchen, je gezicht moet schoonmaken en je tanden moet poetsen? Pfoe. Gelukkig hebben we allemaal zo onze routines die we elke dag in dezelfde volgorde herhalen. Wil je jezelf een nieuwe gewoonte aanleren? Dan is het dus gemakkelijk deze vast te plakken aan een andere gewoonte. Je poetst elke avond je tanden voordat je naar bed gaat, dus als je nu eens 10 minuten eerder je tanden gaan poetsen en tussen het tanden poetsen en slapen even 10 minuten mediteren plakt? Dat moet je uiteraard een tijdje heel bewust proberen, maar als het je bevalt, zul je zien dat het binnen no-time een gewoonte wordt en jij een nieuw avondritueel hebt! Natuurlijk kun je mediteren op elk gewenst moment van de dag aan een gewoonte plakken: voor het ontbijt, zodra je na je werk op de bank ploft of direct nadat je de afwas hebt gedaan. Test wellicht even diverse momenten uit en ga voor waar jij je het prettigst bij voelt!

3. Oefenen met micromeditaties.

Bij mediteren denken we vrijwel allemaal aan rustig met je ogen dicht op een plek zitten en in jezelf keren, voor zeker een minuut of tien. Geloof me, dat is héérlijk, maar niet per se hoe mediteren hoeft te zijn. Mediteren kan veel simpeler zijn, zelfs zo simpel dat je het bij elk toiletbezoek kunnen integreren. Ongeacht hoe druk je dag is en waar je allemaal uithangt, je vindt altijd wel ergens 10 seconden om heel even tot rust te komen. Sterker nog: hoe moeilijker het is om die rust te vinden, hoe harder je het nodig hebt 😉 Of je nu achter je bureau zit, in de trein of in afwachting van een vergadering in een vergaderzaal: sluit een paar seconden je ogen, laat alle spanning wegvloeien en focus je op je ademhaling. Adem diep in, houd eventueel je adem even vast en adem weer diep uit. Luister als je wilt even naar de geluiden om je heen, neem ze in je op zoals je dat normaal niet doet. Sluit af met een glimlach.

Zie je, een heerlijk gevoel zo midden op de dag, in slechts 10 seconden tijd! Zo wordt mediteren écht leuk en gemakkelijk 🙂 Wedden dat als je dit regelmatig doet, je ook steeds meer zin krijgt om thuis in rust echt langer te mediteren? Bij mij werkt het in ieder geval wel zo!

Waar en wanneer je ook mediteert, het is de meest eenvoudige manier om even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Of het nu tien seconden duurt of een kwartier, die tijd met jezelf is een cadeautje voor jezelf én voor de wereld <3

When you own your breath, nobody can steal your peace.

 

 

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.