https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

De ‘schnitzelgate’: kunnen consumenten wel zelf denken?

Als bewuste eter kan het je niet ontgaan zijn: de ‘schnitzelgate’. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zouden de namen op de producten van De Vegetarische Slager misleidend zijn: mensen zouden kunnen denken dat in ‘vegetarische kipstuckjes’ echte kip zou zitten en in in ‘visvrije tonyn’ echte tonijn. Even serieus, kunnen consumenten nu echt niet meer zelf nadenken?

We denken toch ook niet dat er vlees zit in vleestomaten en we denken bij ‘zoute haringen’ toch allemaal aan die kleine zwarte snoepjes? Tijgerbrood hebben we echt niet in de jungle gevangen en kikkererwten groeien dus gewoon aan planten. Al dat voedsel dat we in onze evolutie hebben ontdekt en inmiddels vooral hebben geproduceerd, moet nu eenmaal een naam krijgen.

med_res.jpeg

Iemand heeft ooit bedacht dat we ‘een dun lapje vlees’ een schnitzel noemen en een ‘op darm lijkend vlies, gevuld met gehakt’ een worst. Niemand denkt over die definities na: het is algemeen veronderstelde kennis hoe schnitzels en worsten eruitzien. Geef het beestje een naam, dat praat gemakkelijker. Als we gaan experimenteren met plantaardige varianten, is het dan niet des te handiger om die vrijwel hetzelfde te noemen, zodat we ook in dat geval allemaal weten waar we het over hebben? Vegetarische kipstuckjes zijn stukjes soja die eruitzien en smaken zoals kip, niet meer en niet minder. Ze zijn geïnspireerd door echte kip: deze producten zijn gemaakt met als doel om op echt vlees, gevogelte of vis te lijken. Het heten niet voor niets vleesvervangers..

Zouden we alleen benoemen wat er echt in zit, dan zouden het sojastukjes zijn, maar dan zou er op een verpakking schnitzels ook gewoon ‘dunne lapjes vlees’ moeten staan. Lekker saai en nietszeggend wordt het dan, hè?

Gelukkig heeft de NVWA inmiddels aangegeven dat het om een misverstand ging en kunnen we gewoon vegetarische kipstuckjes blijven eten. Evenals bokkenpootjes, eekhoorntjesbrood, spekkoek, bokbier en tijgernootjes overigens 😉

 

Volg:
Delen:

1 Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.