https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Recensie: Anders wonen – Marleen Hartog

Recensie: Anders wonen – Marleen Hartog

“Stuk voor stuk sloegen zij hun vleugels uit en keken verder dan de verwachtingen van de maatschappij.  Zij lieten zich leiden door waarden als eenvoud, rust, aandacht, duurzaamheid en levenskwaliteit.”

De verhalen van deze paradijsvogels zijn zo inspirerend! Als je mij al een tijdje volgt weet je dat ook wij ons steeds meer richten op minimalisme, duurzaamheid en de eenvoud van geluk. Dat dit boek mij zou inspireren, wist ik dan ook al direct bij het lezen van de titel. Het kan ook anders. Dat zou je best mijn motto kunnen noemen. Als jong meisje had ik al een enorme afkeer van alles wat in onze maatschappij gestroomlijnd verloopt: je gaat naar de basisschool, haalt een cito-score op basis waarvan je naar een bepaald niveau op de middelbare school mag, dan ga je studeren en daarna zoek je een goede baan zodat je een dikke hypotheek voor je grote droomhuis kunt financieren. Allemaal mooi en aardig, maar waarom moet het allemaal zo? Waarom kan het niet ook anders? Dat lijkt in onze maatschappij behoorlijk moeilijk te zijn. Als je je hele leven dit reguliere stappenplan volgt, zul je nauwelijks hobbels en bobbels op je pad tegenkomen. De overheid maakt talloze regeltjes en wetgevingen die het je nauwelijks mogelijk maken anders te leven dan zoals zij dat voor ogen heeft. Dat beangstigt mij, mijn hele leven al. Het lezen van de verhalen van deze paradijsvogels was voor mij dan ook een enorme geruststelling én een eyeopener: het kan wél anders.

DSC_4327-01.jpeg

Nu zou ik jullie graag willen vertellen welk verhaal mij het meest inspireerde, maar ik kan niet kiezen. Het waren niet de verhalen van mensen die leven in woongemeenschappen, want ondanks dat ik dit een fantastisch idee vind, zou het niet voor mij weggelegd zijn. Ik hecht toch echt te veel waarde aan mijn eigen plekje waarin ik me terug kan trekken na een dag vol prikkels. De verhalen van mensen die in een klein en/of zelfvoorzienend huis wonen daarentegen, daar herkende ik zo veel van mezelf in! Fantastisch om te lezen hoe deze mensen zich niet prettig voelden in het systeem en op eigen wijze al stuntelend zochten naar een levenswijze waar ze wel gelukkig van werden.

Het meest dichtbij kwam het verhaal van Marjolein Jonker, die als eerste in Nederland met toestemming van de gemeente in een Tiny House woont. Al een hele tijd geleden ontdekte ik het concept van Tiny Houses en ik vond het direct geweldig. We willen tegenwoordig alleen maar meer een groter, maar wat levert ons dat op? Een dikke hypotheek, héél veel spullen die je nauwelijks tot niet gebruikt en minder geld op de spaarrekening voor wat er écht toe doet. Een quote uit het verhaal van Marjolein geeft precies aan wat ik bedoel: “Men is bang herinneringen kwijt te raken, maar de echt belangrijke herinneringen die zitten in je hart! Alle spullen die je meer dan een jaar niet hebt aangeraakt hebben hun doel al lang gediend, die kun je loslaten.” Dat geld dat veel mensen steken in spullen, dat steek ik liever in herinneringen. Toevallig hadden mijn man en ik het er de afgelopen week over: we kopen liever een klein huis dat net groot genoeg is om in te leven en gebruiken al ons andere geld om avonturen te maken. Als ik over een jaar of 60 achter de geraniums zit ben ik ongetwijfeld niet gelukkig vanwege alle spullen die ik mijn bezit heb (gehad), maar wél vanwege alle prachtige herinneringen die ik met mijn gezin heb mogen maken!

DSC_4330-01.jpeg

Een ander aspect uit het verhaal van Marjolein maar ook uit de verhalen van bijvoorbeeld Niels en Bob & Cathelijn is het leven met de natuur. Een uitspraak van Niels raakte precies de kern van hoe verknipt onze wereld op sommige vlakken is: “Er valt zoveel te leren; welk plantje welk nut heeft. Wat kan je eten? Wat werkt goed voor je darmen, of tegen hoofdpijn of menstruatieklachten? You name it. En al die rijkdom wordt chemisch gekopieerd en ligt bij de apotheek. Dat is één op één gejat door plantjes te analyseren. Alle kennis van de geneeskrachtige werking van de natuur is eeuwenlang doorgegeven en het is jammer dat we dat in een paar generaties kwijtraken.”

Discussies over wie de veroorzaker is van klimaatveranderingen daargelaten, kunnen we niet om het feit heen dat onze maatschappij vooral heel hard tégen de natuur werkt. Deze mensen Ja, dat realiseren we ons gelukkig allemaal steeds een beetje meer, maar met een minuutje korter douchen zijn we er niet. Het is helemaal niet zo lang geleden dat het de normaalste zaak was om regenwater op te vangen en vooral te eten wat er in je eigen tuin groeide. Waarom moeilijk doen als het ook gemakkelijk kan? De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om van te leven, maar wij verzinnen alleen maar meer en meer omwegen om daar op snellere wijze en grotere schaal misbruik van te maken. De natuur kan ons niet bijbenen en dan zeuren wij dat er tekorten ontstaan..

Er moet wat veranderen, dat is duidelijk. Deze mensen wachten niet af, zij nemen het heft in eigen hand. “Een hutje op de hei, een plekje in de natuur. Eenvoudiger leven. Uit de ratrace van méér en sneller.” Ik durf erom te wedden dat als je die vragenlijsten waarmee onderzocht wordt waar mensen het gelukkigst zijn loslaat op deze mensen, zij met kop en schouders boven de rest uitsteken. Wij mensen zijn natuur en deze mensen leven accepteren dat: zij luisteren naar de natuur in zichzelf en leven mee met de natuur buiten zichzelf. Ik vind het ge-wel-dig.

IMG_20171016_180634_536.jpg

Ik zie onszelf niet direct in een Tiny House wonen, maar die kinderdroom van een groot huis vol met de mooiste nieuwe spullen is allang verleden tijd. Leven in harmonie met de natuur en met jezelf, dat lijkt me een veel mooiere droom. Als ik over 60 jaar achter de zelf verbouwde geraniums zit hoop ik terug te kijken op een leven waarin ik nauwelijks bezittingen had, maar des te meer prachtige mensen om me heen met wie ik de allermooiste herinneringen heb mogen maken. Als het even kan, bovendien zoveel mogelijk mét in plaats van tegen de natuur 🙂 Ik weet zeker dat ik dit boek regelmatig door zal bladeren als ik mezelf wil inspireren weer een paar stappen in de richting van die droom te zetten!

Zou jij het durven, kiezen voor een minder gangbare manier van wonen en leven? Als je inspiratie zoekt, kan ik je dit boek in ieder geval van harte aanbevelen! Dit is nu één van die weinige bezittingen die er echt toe doen! Je kunt het boek aanschaffen via bol.com of via Marleen zelf, die er in dat geval een extra leuk cadeautje van maakt 🙂

 

Volg:
Delen:

1 Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.