https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Meditatie: Dankbaarheid

Meditatie: Dankbaarheid

Ga rustig liggen of zitten in een houding waarin jij je comfortabel voelt. Zoek naar een houding waarin jij volledig kunt ontspannen, maar ook je lichaam goed kunt voelen. Sluit je ogen.

Adem een paar keer diep in en uit, om je te helpen ontspannen. Voel hoe de zuurstof je lichaam binnenstroomt en je tot in je kleinste tenen van energie voorziet.

Adem diep in en laat op een uitademing alle gedachten over vandaag, gisteren en de rest van wat is geweest los. Laat al die oude energie je lichaam uitstromen en focus je op nu.

Adem weer diep in en laat nu op een uitademing alle gedachten over wat nog moet komen los. Pieker niet over je to do-lijst of huishoudelijke taken die op je wachten, maar focus je op DIT moment.

Voel hoe je hoofd lichter wordt doordat je alle gedachten over gisteren en morgen aan je voorbij laat gaan. Sta je lichaam tegelijkertijd toe zwaarder te worden en dieper in je matje te zakken. Voel hoe zowel je geest als je lijf tot rust komen en wees dankbaar.

Wees je ervan bewust dat er veel dingen zijn in je leven die goed zijn maar wellicht aan je voorbijgaan. Onze aandacht wordt nu eenmaal vaak getrokken door wat er aan mankeert.

Je hoeft jezelf niet te forceren een dankbaar mens te zijn, sta alleen even stil bij de dingen in je leven die goed, prettig, behulpzaam of mooi zijn en waar je dankbaar voor zou mogen of kunnen zijn.

7

Sta stil bij de dingen die er in het hier en nu zijn, die goed of aangenaam zijn, waar anderen je bij geholpen hebben, dingen die betekenis voor je hebben.

Sta stil bij de goede dingen die je zijn overkomen, vandaag te beginnen bij nu en terugkijkend naar de hele dag en vervolgens gisteren en de dagen ervoor.

Sta stil bij de dingen die andere mensen in jouw leven voor je gedaan hebben: van een glimlach, een hand of steunende blik tot grotere blijken van steun, betrokkenheid, hulp en waardering.

Sta stil bij de goede dingen die je zelf hebt gedaan voor anderen: vandaag, gisteren en terugkijkend naar je hele leven.

Stel je open voor alles wat je opmerkt bij deze oefening. Je hoeft niets af te dwingen. Ook als je bijvoorbeeld niet veel voelt, kritiek op jezelf hebt, verdrietig wordt of het juist heerlijk vindt. Deze oefening is niet bedoeld om (direct) resultaat te hebben, maar als een training in het openen van je ogen voor alle dingen, groot en klein, die in je leven voorkomen waar je dankbaar voor mag zijn. Neem het waar en wees je er bewust van! Doe ermee wat je wilt, wat JIJ prettig vindt.

Merk op waar een gevoel van dankbaarheid voor wat dan ook zich manifesteert in je lichaam. Sta jezelf toe te voelen wat je voelt. Laat je lichaam zich vullen met de warmte die je dankbaarheid creëert.

Word je weer langzaam bewust van hoe je je nu voelt. Wees dankbaar voor de ervaringen die je hebt mogen hebben.

Wiebel weer rustig met je vingers en tenen. Draai rondjes met je polsen en enkels. Voel of je behoefte hebt om even in een andere houding te gaan liggen. Als je er klaar voor bent kom je rustig in kleermakerszit of halve lotus zitten en adem je nog een aantal keren diep in en uit. Open nu je ogen. Adem nog één keer diep in, breng je armen mee omhoog, adem uit en breng je handen naar je hart. Namasté.

 

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.