https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

World Vegan Day: 10 voordelen van veganistisch eten

World Vegan Day: 10 voordelen van veganistisch eten

Hoera, vandaag is het World Vegan Day! Dé dag waarop we over de hele wereld alle voordelen van veganisme delen: voordelen voor zowel onszelf alsook voor andere dieren en voor ons milieu. Vandaag vertel ik je dan ook meer over 10 van deze voordelen! Er zijn er natuurlijk veel meer, maar we moeten keuzes maken 😉

Energie

Veel mensen die overstappen op een veganistisch dieet, waaronder ikzelf, ervaren als grootste direct merkbare voordeel: meer energie. De momenten waarop ik me nu moe voel, simpelweg als ik het druk heb gehad of te weinig heb geslapen, zijn niet eens te vergelijken met de vermoeidheid die ik tot twee jaar geleden kende. Aangezien ik al sinds mijn jeugd chronisch vermoeid ben, dacht ik dat ik met mijn gezonde en sportieve levensstijl inmiddels wel mijn energieke toppunt had bereikt. Niets was minder waar. Binnen twee maanden nadat ik de overstap had gemaakt stapte ik voor het eerst uitgeslapen uit bed en was niet al halverwege de dag compleet gesloopt. Ik wist niet wat me overkwam! Inmiddels zijn we twee jaar verder en kan ik me niet meer voorstellen dat ik ooit dag in in dag uit zó moe was..

Geen gevaar

Herinner je je het fipronil-schandaal van afgelopen jaar? Heb je wel eens van salmonella gehoord? Wat mag je als zwangere vrouw allemaal niet meer eten? Juist. Er schuilen zo veel ziektes en bacteriën in dierlijke producten. We worden er allemaal voor gewaarschuwd en passen er allemaal goed voor op. Sinds ik veganistisch eet, heb ik het een stuk rustiger: aangezien ik geen dierlijke producten eet, hoef ik al die gevaren niet meer in de gaten te houden!

Dieren

Als veganist spaar je per dag het leven van één dier. ELKE DAG! Je hoeft van mij echt niet 100% veganistisch te gaan eten, maar besef je wel dat als je wellicht slechts één dag per week dierlijke producten laat staan, je al een dier per week redt!

Medemens

Je bespaart als veganist niet alleen dieren, maar ook onze medemensen. Wat dacht je dat het voeren van al die dieren kost? Op de grond waarop we voer voor slachtvee verbouwen hadden we ook groenten en granen voor onszelf kunnen verbouwen. Van al dat voer dat we één koe moeten geven voordat die op ons bord beland kunnen véél meer mensen eten dan van die koe.. Zo spaar je als veganist niet alleen die koe, maar ook medemensen die honger lijden omdat ze op hun land geen eten voor zichzelf, maar voor ons slachtvee moeten verbouwen!

land-use
Screenshot uit de documentaire Cowspiracy.

Water

Wist je dat er bijna 15 000 liter water nodig is om 1 pond rundvlees te produceren? Voor een pond appels is dat 200 liter..

Langer leven

Vegetariërs en veganisten leven gemiddeld 6 tot 10 jaar langer dan vleeseters en vleeseters hebben op hun beurt twee keer zoveel kans om hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Tja, het zijn maar kansberekeningen waar je niets aan hebt als je onder een auto terechtkomt, maar waarom zou je het risico nemen?

Sportprestaties

Een excuus om niet veganistisch te gaan eten is vaak: ik sport veel, dus ik heb veel eiwitten nodig en die haal ik niet uit dierlijke voeding. HA HA. Check het maar eens bij vegan sporters zoals Scott Jurek: hij won 7 keer een hardloopwedstrijd van 161 km over steile bergpaadjes en heeft het Amerikaanse record voor 24 uur lopen in handen. Hij is zeker niet de enige veganist met zulke absurde prestaties. Toeval?

Huid & haar

Als veganist krijg je, mits je niet alleen vegan chocolade en taartjes eet, veel meer vitaminen en mineralen binnen. Die zijn niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je uiterlijk. Stevig, glanzend haar en een gezonde gloed op het gezicht zijn een aantal kenmerken die je bij veel veganisten kunt spotten..

CO2

Wist je dat je vaak beter je stukje vlees kunt laten staan dan de auto als je je CO2-uitstoot wilt verminderen? Van alle dierlijke producten die een gemiddelde vleeseter per jaar consumeert kun je zo’n 4752 km rijden met een BMW 118d. Als veganist kom ik slechts 629 km ver 😉

vegan-vs-omnivore
Screenshot uit de documentaire Cowspiracy.

Gemakkelijk

Last but not least: veganistisch eten is gemakkelijk. Trust me, je hoeft echt niet al die chique perfecte Instagram-plaatjes na te maken als je gezond veganistisch wilt eten. Een lekker bordje rijst met chili sin carne is in een handomdraai gemaakt, is hartstikke lekker en voedzaam én je kunt er een tijdje mee vooruit! Dat is overigens ook zo handig aan plantaardig eten: je kunt het lang bewaren. Dierlijke producten bederven snel, maar van plantaardige voeding kun je lekker extra lang genieten!

Wat is voor jou de belangrijkste reden om veganistisch te eten?

Volg:
Delen:

4 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.