https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Wanneer heb jij tijd om gelukkig te zijn?

Wanneer heb jij tijd om gelukkig te zijn?

“One day your life will flash before your eyes. Make sure it’s worth watching.”

We willen er liever niet bij stilstaan, maar ooit kijken we terug op ons leven en rest ons niet veel tijd meer om er iets anders van te maken. Wanneer dat ‘ooit’ komt, weet niemand. Het is iets wat mij al mijn hele leven lang beangstigt. We zijn alsmaar bezig met de toekomst, terwijl we helemaal niet weten of we wel een toekomst hebben! Dat klinkt nogal pessimistisch, maar het is wel realistisch. Natuurlijk wil ik jullie geen triest verhaal vertellen, maar ik wil wel een belangrijke boodschap overbrengen..

Stiekem begon ik dit artikel met een heel andere insteek. Never mind, dat is weer voer voor een volgende blog. Al schrijvende verschenen er woorden op het scherm die al jarenlang diep in mij woelen. Woorden die ik moeilijk kan uiten, omdat ze iets beschrijven waarover we liever niet praten: we weten niet wat de toekomst brengt.

Te druk met gelukkig zijn

Als jong meisje heb ik behoorlijk veel meegemaakt, iets wat mij zowel in negatieve als in positieve zin voor het leven heeft getekend. Die ervaringen hebben mij veel inzichten opgeleverd. Eén van die inzichten verwerkte ik 8 jaar geleden al eens in een essay genaamd ‘Busy being happy’. In dat artikel sprak ik erover dat we allemaal maar bezig zijn met een toekomst opbouwen, met onszelf en de mensheid ontwikkelen. We zijn zo druk bezig met alles wat we nodig denken te hebben om gelukkig te zijn, dat we geen tijd hebben om gelukkig te zijn. We werken ervoor, maar staan er niet bij stil. We gaan alsmaar door en door. Alles voor ‘later’.

We studeren, om een baan te vinden, om geld te verdienen, om te sparen en pensioen op te bouwen voor als we straks niet meer kunnen werken en alle tijd van de wereld hebben om te reizen. Maar wat als je die leeftijd niet eens haalt? We sparen voor later, maar wie zegt dat ‘later’ bestaat? Wie bepaalt wanneer ‘later’ bereikt is? We willen alsmaar alles uitstellen, vaak tot ruim nadat het te laat is.

Zonsondergang Mallorca

“Yesterday is gone and tomorrow may never come.”

Nu

We leven nu.  Je hebt alleen dit moment. Wanneer dit moment eindigt, begint een nieuw moment en ook dat moment eindigt. Daarom is het zo belangrijk om aanwezig te zijn en te genieten van het nu. Wacht niet met die droomreis tot je gepensioneerd bent: spaar ervoor en doe het nu. Werk je niet drie slagen in de rondte zodat je daar ‘later’ de vruchten van kunt plukken: doe het nu. Je leeft maar één keer en niemand weet wanneer die ene keer eindigt. Natuurlijk moet je rekening houden met je toekomst, natuurlijk hopen we allemaal dat we ‘later’ mogen genieten van al ons harde werk. We vergeten echter veel te vaak dat ‘later’ niet iedereen gegund is. We weten niet wat ‘later’ betekent.

Levenslessen van zij die de tijd kregen

Ken je die levenslessen van ouderen die aangeven waar ze spijt van hebben? Zij vertellen onder andere dat ze wilden dat ze niet zo hard hadden gewerkt en er meer waren geweest voor hun gezin, dat ze meer tijd met hun vrienden hadden willen doorbrengen en dat ze zichzelf meer hadden willen toestaan gelukkig te zijn. Al die spijtbetuigingen komen neer op éénzelfde principe: nu genieten. Realiseer je dan ook nog maar eens dat de mensen die dit kunnen vertellen het geluk hebben gehad überhaupt zo oud te mogen worden..

Take-home message

De boodschap die ik je mee wil geven is: leef meer in het nu en geniet! Spaar niet al je dromen op voor later, maar maak ze nu waar. Zorg voor voldoende zekerheid voor een toekomst waarvan we allemaal hopen dat je die hebt en zet al je overige financiële midden, tijd en energie in om volop te genieten van het enige moment waarvan je zeker weet dat je dat hebt: nu.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.