https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Review: Duurzame kleding van Created by Earth

Review: Duurzame kleding van Created by Earth

Sta jij er wel eens bij stil waar jouw kleding vandaan komt? We staan tegenwoordig wel meer stil bij de ingrediënten van ons voedsel, maar denken we ook wel eens aan de ingrediënten van onze kleding? Net zoals voor voeding geldt dat het natuurlijker en duurzamer kan, geldt dat ook voor kleding. In dit artikel wil ik je één van de vele mogelijkheden laten zien: kleding van bamboe!

Milieuvriendelijk

Net als katoen, is bamboe een materiaal waarmee kleding gemaakt kan worden. Een belangrijk verschil is echter dat bamboe ontzettend veel duurzamer is. Ten eerste is bamboe een grassoort en groeit dan ook snel zonder al te veel water en irrigatie nodig te hebben. Ten tweede worden voor het maken van kleding alleen zijtakken van de bamboe gebruikt, waardoor dezelfde plant elk jaar opnieuw kan groeien en geoogst kan worden. Ten derde kan bamboe groeien op arme grond en heeft het dankzij eigen antibacteriële eigenschappen geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig, iets wat de meeste andere textielsoorten helaas wel vergen. Ten vierde neemt bamboe vijf keer meer CO2 op uit de lucht dan bomen van gelijke hoogte en produceert het 35% meer zuurstof. Een heel gezond plantje dus! Om de reeks voordelen af te sluiten: ten vijfde verhindert bamboe dankzij de stevige wortels erosie en gaat het zo ontbossing tegen. Kortom: we hebben er als planeet veel baat bij bamboe te laten groeien en kunnen het zonder schade aan het milieu aan te brengen oogsten. Dat is nou leven mét de natuur in plaats van tegen de natuur 🙂

med_res (42).jpeg

Helaas moet bij al deze voordelen wel de kanttekening worden gemaakt dat het proces om van bamboe kleding te maken niet altijd milieuvriendelijk verloopt omdat hierbij wél chemicaliën worden gebruikt. Het kan echter wel op een milieuvriendelijke manier, die helaas wel wat meer tijd kost, dus bamboe is ongetwijfeld een textielsoort van de toekomst!

Comfortabel

Natuurlijk is het fantastisch als kleding duurzaam is, maar als je er de hele dag in moet rondlopen is het wel zo prettig als de kleding ook comfortabel zit! Gelukkig is dat een volgend voordeel van bamboe: het is zijdezacht. De kleding voelt als een tweede huid en stretcht moeiteloos met je lichaam mee.

Daarnaast is bamboe ook uitermate geschikt om in te sporten! Door de open structuur van de vezels kan zweet veel sneller worden opgenomen en verdampt worden. Hierdoor blijft de kleding niet aan je huid plakken en blijft je lichaam droog. Bovendien is de kleding daardoor in de zomer koeler dan katoen en in de winter warmer: ideáál!

med_res (43).jpeg

Created by Earth

Allemaal leuk en aardig die bamboe kleding, maar hoe kom je eraan? Helaas kunnen we voorlopig nog niet een willekeurige winkelstraat in lopen om duurzame en eerlijke kleding te kopen. Gelukkig poppen de unieke winkeltjes in grote steden wel als paddenstoelen uit de grond én bestaat er zoiets als online shoppen!

Eén van die leuke winkeltjes waar je bamboe kleding kunt kopen is Created by Earth, gevestigd in Alkmaar. Voor mij nogal aan de andere kant van het land, máár gelukkig hebben ze sinds kort ook een webshop! Over de winkel zelf kan ik je dus niet zo veel vertellen, maar in de webshop vind je alle soorten en maten kleding, hoofdzakelijk gemaakt van bamboe en biologisch katoen.

Proef op de som

Natuurlijk was ik razend benieuwd naar al die veelbelovende eigenschappen van bamboe en nam de proef op de som! Al snel had ik een prachtige legging en top in huis, perfect om rustige yoga in te beoefenen. Inderdaad, niet gelogen, de kleding voelt werkelijk zijdezacht. Hier kan ik de hele dag wel in rondlopen, zo comfortabel!

med_res (40).jpeg

Voor mijn rustige yogalessen is deze set ideaal: zonder knellende kleding om je heen kun je echt helemaal tot rust komen. Het voelt heerlijk dat deze legging niet om mijn buik knelt als ik helemaal in elkaar gedoken zit en dat mijn top niet omhoog krult als ik mijn bovenlijf in de kronkels leg. Plus: de kleding houdt me lekker warm, dat is wel zo prettig als het in de studio soms een beetje fris is!

Zelf zou ik deze set niet zo gauw gebruiken om fanatiek in te sporten, omdat de kleding toch vrij los zit. Voor rustige yoga is dit juist heerlijk, maar als ik echt actief beweeg heb ik toch liever iets dat strak om mijn lijf zit. Ik weet echter wel wat ik voortaan aantrek als ik mediteer of yogales geef 😉 Oh, enne, stiekem ook als ik thuis lekker op de bank kruip..

Denk jij wel eens na over herkomst van je kleding? Wist je dat kleding van bamboe kan worden gemaakt?

Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Created by Earth. Dit verandert echter niets aan mijn standpunt: ik ga alleen samenwerkingen aan waar ik oprecht achter sta en geef altijd mijn eigen eerlijke mening.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.