https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Recensie: Pick One – Inge van Prooijen

Recensie: Pick One – Inge van Prooijen

“Het ‘probleem’ met quotes is dat ze vaak worden verkondigd als de waarheid en niet als mening of advies.”
Inge van Prooijen (schrijfster)

Quotes, ik ben er dol op. Liefst waardevolle boodschappen verpakt in een krachtige uitspraak die je direct raakt. Ze maken emoties bij me los, ze laten me nadenken over zaken. Ik verzamel dan ook veel quotes op Pinterest en blader hier regelmatig doorheen om inspiratie op te doen. Deze quotes betekenen veel voor mij en deel ik dan ook graag via mijn sociale media om weer andere mensen te inspireren. Ik zie de quotes als wijsheid, ze leren mij iets. Ik stond er echter nooit bij stil dat ze een perspectief bieden, en dat dat perspectief misschien niet voor iedereen hetzelfde is..

med_res (49).jpeg

Niet één waarheid

Toen ik Pick One van Inge van Prooijen ontdekte, besefte ik dat echter direct. Haar hierboven geciteerde uitspraak geeft perfect weer wat ik me realiseerde toen ik haar Quote Battles las: er is niet maar één waarheid die voor iedereen geldig is. We zijn uniek, we hebben allemaal onze eigen kijk op kwesties en staan allemaal op onze eigen unieke wijze in het leven.

Neem bijvoorbeeld twee quotes over reizen:

“De wereld is als een boek, en zij die niet reizen lezen maar één bladzijde.” 
Saint Augustine (filosoof)

“De echte ontdekkingsreis bestaat niet uit reizen van land naar land, maar uit met nieuwe ogen naar de wereld kijken.”
Marcel Proust (schrijver)

De eerste quote vind ik voor mij persoonlijk best beledigend. Ten opzichte van veel andere mensen van mijn leeftijd heb ik weinig van de wereld gezien en ik kan je vertellen: daar gaat de komende tijd ook niet heel veel in veranderen. Wij zijn nou eenmaal niet zo reislustig en met een grote familie in Italië die je regelmatig moet bezoeken blijft er weinig tijd en geld over om de wereld te ontdekken. Vind ik dat erg? Absoluut niet. Ik ben het namelijk volledig eens met de tweede quote: er valt zo veel te ontdekken op deze wereld, als je je overal maar voor openstelt en telkens met nieuwe ogen naar de wereld kijkt. Van levensfase tot levensfase, van jaar tot jaar, van seizoen tot seizoen en zelfs van dag tot dag verandert er zo veel: zowel in de wereld als in jouzelf. Stel je je daarvoor open, dan raak je ook in je eigen omgeving nooit uitgekeken.

Er zijn echter genoeg mensen die niet stil kunnen zitten, die het thuis maar ‘saai’ vinden en continu op avontuur willen gaan. Mensen die reis voor reis alle landen van de wereld afvinken. Die mensen zullen de eerste quote volledig begrijpen, want voor hen is het leven niet compleet zonder al die reizen. Voor mij wel: voor mij is de essentie juist het opmerken en genieten van de kleine dingen. Beide perspectieven zijn prima, maar er is dus niet één waarheid.

med_res (53).jpeg

Discussie

Pas als je de quotes zo tegenover elkaar zet valt dat op. Dan wordt het interessant! Zo word je echt aan het denken gezet, zo ontstaan discussies. Het nodigt je uit om na te denken welk perspectief jij inneemt maar om ook eens het perspectief van de ander in te nemen. Inge van Prooijen zag dat allemaal in tijdens een tripje naar Berlijn en startte na een introductie in haar eigen omgeving Pick One op social media. Je ziet waar dat in uitmondde: het boek Pick One.

med_res (50).jpeg

med_res (51).jpeg

Pick One

Een ontzettend vrolijk boek met inhoud die precies zo diep gaat als jij dat wilt. Het boek is leuk om doorheen te bladeren en wat mooie quotes te lezen, maar het boek is ook fantastisch om je te laten nadenken en discussies op te wekken.

De quotes zijn gesorteerd per thema: Carrière & Ambitie, Liefde & Relaties, Geluk & Wijsheid, Spiritualiteit & Verlichting en Gezondheid & Beweging. Je vindt in elk thema niet alleen Quote Battles waarin tegenstrijdige quotes tegen elkaar worden afgezet, maar ook Quote Vragen die je laten nadenken over de inhoud van het thema en de uitnodiging je eigen Battle te maken door zelf een tegenstelling voor een gegeven quote te zoeken. Daarnaast vind je in elk hoofdstuk een Museum Van Clichés met echte clichés uit het desbetreffende thema en krijg je zo nu en dan een leuk feitje voorgeschoteld.

med_res (52).jpeg

med_res (54).jpeg

Cadeau

Wat mij betreft is dit boek ideaal om cadeau te geven en dat is dan ook precies wat ik ga doen deze kerst. Ik ben benieuwd of diegene deze recensie leest en al in gedachten heeft dat hij of zij wel eens de gelukkige zou kunnen zijn 😉 Voor iemand die wel graag uitgedaagd wordt na te denken en van quotes houdt, is dit echt het perfecte cadeau. Je kunt er je hele leven mee doen, want door de quotes steeds voor te leggen aan andere vrienden of familieleden ontstaan telkens weer nieuwe interessante discussies!

Over de laatste Quote Battle op pagina 175 van het boek heb ik dan ook een duidelijke mening:

‘Ik weet niet of ik het ooit eerder heb gezegd, maar boeken zijn het mooiste cadeau dat je elkaar kunt geven.’
Bono (zanger U2)

‘Ik geef geen boeken cadeau. Boeken zijn extreem persoonlijk. Het zou mijn hart breken als het niet gelezen wordt.’
Meg Cabot (schrijfster)

Wat mij betreft is een boek inderdaad het mooiste cadeau dat je elkaar kunt geven, juist omdat het persoonlijk is. Het zou ook mijn hart breken als een boek dat ik iemand geef niet gelezen wordt! Echter, ik vind dat boeken nou net om die reden zo’n waardevol cadeau zijn: je geeft ze alleen aan iemand die veel voor jou betekent, omdat jij weet dat dit boek echt bij diegene past. Daarom is dit boek een persoonlijk cadeau, dat je geeft aan iemand die het echt kan waarderen. Ik weet zeker dat diegene die dit boek van mij cadeau krijgt het wél gaat lezen!

Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met A.W. Bruna Uitgevers. Dit verandert echter niets aan mijn standpunt: ik ga alleen samenwerkingen aan waar ik oprecht achter sta en geef altijd mijn eigen eerlijke mening.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.