https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Waarom eet jij plantaardig?

Waarom eet jij plantaardig?

“Oké, dus jij eet veganistisch?” is de voorzichtige conclusie die mensen om mij heen trekken als het ze opvalt dat ik niet alleen geen vlees eet, maar ook geen zuivel of eieren. Ze durven het bijna niet te uiten, want iemand bestempelen als “veganist” lijkt heden ten dage nog altijd een doodzonde. Alsof je dan bestempeld wordt als iemand die er niet bij hoort, iemand die niet helemaal spoort. Gelukkig is dat in grote steden al veel minder het geval, maar in mijn Limburgse thuishaven voel ik me toch best “een rare”. Prima, laat mij raar zijn, het maakt me in ieder geval een heel stuk gelukkiger dan toen ik “normaal” was! Geef me echter wel even de kans om uit te leggen waarom ik al twee jaar veganistisch eet, want daar heb ik zeer goede redenen voor waarvan de meesten voor ieder van jullie óók redenen zouden kunnen zijn om eens wat vaker voor heerlijke plantaardige voeding te kiezen..

Gezondheid

Aanvankelijk startte ik met het schrappen van dierlijke producten om gezondheidsredenen. Dat ik lactose-intolerant was wist ik al jaren, maar ik las steeds vaker dat plantaardige voeding een zeer gunstig effect kon hebben op onder andere je spijsvertering en energieniveau en was wel benieuwd of mij dat kon helpen bij mijn altijd opgeblazen en vermoeide gevoel. Voor mij was het een eitje (ofja, technisch gezien dus juist niet 😉 ) aangezien ik nooit echt een vleeseter ben geweest en eerder bekend stond als konijn vanwege de ladingen groente die ik naar binnen kon schuiven. Van een visje of stukje kip kon ik wel genieten, maar als je me zou laten kiezen tussen nooit meer vis of nooit meer wortels, dan overwon toch altijd het konijn in mij.

Geen weg terug

Eenmaal een paar weken onderweg wist ik al: ik wil niet anders meer. Nooit in mijn leven heb ik zo veel energie gehad als sinds ik plantaardig eet. Mijn spijsvertering is verre van wat het moet zijn, maar al vele malen beter dan twee jaar geleden. Mijn huid is egaler, mijn haren zijn voller en mijn ogen zijn helderder. Ziek, zwak en misselijk zoals ik regelmatig was? *Afkloppen*, zelden nog. Een plantaardige levensstijl is geen wondermiddel, daar ben ik met mijn overtollige kilo’s en opgeblazen buik het levende bewijs van, maar de persoon die ik was voordat ik deze levensstijl adopteerde is niet te vergelijken met de persoon die ik nu ben. Voor de buitenwereld is dat misschien minder goed zichtbaar, maar ik ken mezelf: ik was altijd moe, had ontzettend last van mijn spijsvertering, had pluizige haren en een doffe huid. Nu ben ik moe als ik te weinig geslapen heb, volkomen logisch en eenvoudig op te lossen. Van mijn opgeblazen buik ben ik niet af, maar geloof me (sorry, too much detail): die pakweg 4 keer per jaar dat ik toch iets dierlijks eet omdat ik niet anders kan, kan mijn wederhelft daar de volgende dag in geuren en kleuren van meegenieten en dat was voorheen orde van de dag.

Ogen geopend

Tijdens mijn transitie wilde ik me echter wel goed informeren. Daarom las ik artikelen en keek ik documentaires die mijn ogen openden voor hele andere aspecten van een plantaardige levensstijl. Nu ik al die informatie eenmaal opgezogen heb, kan ik niet meer met dezelfde ogen naar een stukje vlees kijken. Mijn man zei zelfs eerlijk: ik kijk die documentaires niet, want dan kan ik ook geen vlees meer eten. We wéten dat het er is, maar sluiten liever onze ogen voor iets waarvan we weten dat het ons leven zal veranderen. Toch vind ik het belangrijk dat we onze ogen openen en de werkelijkheid onder ogen zien. Daarmee wil ik niet zeggen dat iedereen veganist moet worden, ik zal nooit iemand daartoe aanzetten. Ik vind het echter wel belangrijk dat we allemaal een weloverwogen keuze maken: als je goed geïnformeerd bent en er dan toch voor kiest alles te blijven eten en drinken, dan heb je die keuze in ieder geval echt bewust gemaakt en sta je daar zelf 100% achter. Er is mijns inziens echter véél te veel wat we niet weten om die keuze weloverwogen te kunnen maken..

Informeer jezelf

8c745ab83e35a59ce3cb23d96a7b303a

Zonder al te poespas vind je in bovenstaande afbeelding van FlexyVegan.com talloze voordelen van een plantaardige levensstijl. Meer details hoef ik je niet te geven: je bent prima zelf in staat deze op internet verder uit te pluizen.

Het effect word je pas echt duidelijk als je getallen leest en levende beelden ziet. Ik raad je daarom ten zeerste aan documentaires te kijken zoals Forks over Knives, Cowspiracy, What the Health, Earthlings, Live and Let Live, The Engine 2 Kitchen Rescue en Fat, Sick & Nearly Dead. Je zult versteld staan van resultaten uit de beroemde China Study en van de enorme corruptie in de hele maatschappij om allemaal zo veel mogelijk winst te maken ten koste van onze gezondheid en onze aarde.

Laat ik je hier met rust laten. Het internet staat al vol genoeg met informatie die ik niet hoef te herhalen, als jij geïnteresseerd bent vind je genoeg om jezelf voldoende te informeren om bewuste keuzes te maken in je levensstijl. Ik zal je nergens in veroordelen, zolang jij dat bij mij ook niet doet. Laten we elkaar allemaal in onze waarde laten, onszelf blijven informeren en bewuste keuzes maken voor onszelf, onze medemensen en -dieren en onze wereldbol. Het leven is een feest, en een feest is geslaagd als we zo lang mogelijk met zo veel mogelijk mensen zo veel mogelijk plezier beleven, toch? ♥

 

Volg:
Delen:

1 Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.