https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Verbruik minder plastic met deze 11 eenvoudige tips

Verbruik minder plastic met deze 11 eenvoudige tips

Een tijdje geleden vertelde ik je over de plasticsoep die wij van onze oceanen gebrouwen hebben. Hopelijk heeft het je ogen geopend, net zoals het mijn ogen geopend heeft. We hoeven geen rare fratsen uit te halen om de wereld te redden: we helpen de wereld juist naar de knoppen doordat we ons helemaal laten opzuigen door de consumptiemaatschappij, die we daar vervolgens alleen maar méér mee voeden. Als wij braaf alle troep kopen die we in feite helemaal niet nodig hebben, profiteren fabrikanten daar wel van. Zij breken hun hoofd weer over nieuwe innovaties waarmee ze bakken met geld kunnen vinden en wij blijven onze portemonnee trekken voor allerlei hebbedingetjes waar we een paar minuten dolgelukkig van worden. We zijn beland in een vicieuze cirkel, of beter gezegd: een neerwaartse spiraal. Er is maar één manier om daar uit te komen en dat is door héél hard tegen de stroom in te zwemmen. Niemand kan zo hard zwemmen dat die spiraal doorbroken wordt, maar als we allemaal een heel klein beetje ons best doen, zijn we samen ongetwijfeld sterk genoeg om die spiraal de andere kant op te laten draaien..

11 tips om minder plastic te verbruiken

Er zijn tal van mogelijkheden om minder plastic te verbruiken. Laten we beginnen bij de meest eenvoudige, want daarmee hebben we met z’n allen de meeste kans van slagen!

Boodschappentas

Neem altijd zelf een boodschappentas mee naar de winkel zodat niet telkens een plastic tas, die na een aantal keren alweer scheurt, hoeft te kopen.

Groot inkopen

Koop voedsel dat in plastic verpakkingen zit in grote hoeveelheden: koop liever één verpakking van 1 kilo rijst dan 4 verpakkingen van 250 gram rijst.

Recycle

Gebruik een herbruikbare drinkfles in plaats van plastic flesjes die je telkens opnieuw moet kopen. Een tijdje geleden plaatste ik een review van een re-usable drinkfles van Mizu: zo’n fles is een ideale oplossing! Ik koop sindsdien nooit meer plastic drinkflesjes: dat scheelt ook nog eens enorm in je portemonnee!

Neem het mee

Hetzelfde geldt voor koffie: als je onderweg koffie koopt wordt die meestal geserveerd in een plastic bekertje. Je bespaart een hoop geld door koffie van thuis mee te nemen in een thermoskan en bij veel koffiezaakjes krijg je zelfs korting op je koffie als je je eigen herbruikbare beker meeneemt!

Jouw spullen

Drink je veel koffie of thee op je werk, zorg dan dat je daar een mok hebt staan ter vervanging van al die onnodige plastic bekertjes. Dat drinkt bovendien toch een heel stuk lekkerder?

Koop lokaal

Koop groenten en fruit eens wat vaker op de markt of bij een lokale boer: daar is het vaak véél goedkoper en koop je alles onverpakt, waarna het je gewoon in je zelf meegebrachte tas stopt!

Doosjes

Geniet jij tijdens de lunch van een typisch Nederlandse boterham verpakt in boterhamzakjes? Dat zijn alweer een paar plastic zakjes per dag, die je jezelf én het milieu kunt besparen door de boterhammen mee te nemen in een lunchbox! Zo blijven ze waarschijnlijk ook nog eens extra vers en worden ze niet verpletterd in je tas 😉

Tuinieren

Uiteraard kun je ook je eigen voedsel verbouwen: kruiden kweek je eenvoudig in de keuken of op je balkon en wie weet kun je wel een plekje in je tuin reserveren voor een moestuintje! Heb je geen tuin? In de meeste steden zijn volkstuintjes te huren: een stukje grond waar jij zelf van alles op mag verbouwen! Ontzettend leuk om te doen, heel erg leerzaam en geloof me: groenten van jouw eigen onbewerkte land smaken véél intenser dan bespoten groenten uit de supermarkt!

Snijwerk

Snijd je groenten zelf in plaats van het voorverpakt te kopen: dat scheelt bovendien enorm in prijs en dat beetje extra tijd in de keuken kan heel meditatief werken!

Glas

Is een product verkrijgbaar in zowel plastic als glazen verpakking? Dan kies je uiteraard voor de glazen verpakking.

Wees creatief

Natuurlijk kun je niet alle plastic verpakkingen en tasje vermijden, maar je kunt ze wel zo lang mogelijk optimaal benutten. Gebruik plastic potten bijvoorbeeld om zelfgemaakte producten of kleine spulletjes in te bewaren en gebruik plastic tasjes als afvalzakjes.

Zo, dat was al een hele rits, hè! Maar geef toe: zo drastisch zijn al deze kleine aanpassingen niet. Al pik je er maar ééntje uit: één is meer dan géén!

IMG_20170726_092735_006

Steeds meer bewustzijn

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer mensen die zich bewust worden van de gevolgen van onze afvalproductie. Enigszins in lijn met onze consumptiemaatschappij worden er zo weer nieuwe producten ontwikkeld die ons helpen bij een bewuster leven. Oké, wéér nieuwe producten, maar dit keer iets minder gericht op alleen maar winst maken. Deze producten zijn namelijk niet zomaar ‘hebbedingetjes’ waar je na een paar minuten al op uitgekeken bent. Dit zijn producten die je helpen liever te zijn voor onze aarde, waardoor jij je dankzij deze producten de rest van je leven gelukkiger zult voelen, omdat je weet wat je voor onze wereld hebt betekent. Binnenkort zal ik je een paar van deze producten laten zien én heb ik een mooie verrassing voor je om jouw bewustere leven een extra fijne boost te geven!

Heb jij er al eens eerder bij stilgestaan op welke manieren je minder afval kunt produceren?

 

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.