https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Dankbaarheid

Dankbaarheid

Enjoy the little things, for one day you may look back
and realize they were the big things. – Robert Brault

Zo startte ik mijn allereerste ‘Hartjes‘ in juli dit jaar. Daarin legde ik uit waarom ik vanaf dat moment elke maandag mijn geluksmomentjes van de afgelopen week met jullie zou delen: omdat het de kleine dingen zijn die de meeste pure glimlach op ons gezicht toveren maar die we veel te snel vergeten in de haast van alledag.

Dankbaarheid maakt gelukkig

Niet voor niets blijkt uit onderzoek dat mensen die een geloof beoefenen vaak blijer zijn en is één van de 9 kenmerken van de Blue Zones, de 5 zones op aarde waar mensen het oudst worden, het beoefenen van een geloof. Centraal in al deze religies staat namelijk dankbaarheid: dankbaar zijn blijkt deze mensen gelukkiger te maken dan mensen die niet stil staan bij wat ze hebben.

Eenvoudig

Moet je nu ineens een ontzettend dankbaar mens worden en jezelf afdwingen op elk mooi moment te leren stilstaan en al glimlachend te zuchten ‘ohh, wat een dankbaar moment’? Absoluut niet. Je hoeft jezelf niet te forceren een dankbaar mens te zijn, sta alleen even stil bij de dingen in je leven die goed, waardevol of mooi zijn en waar je dankbaar voor zou mogen of kunnen zijn. Dankbaar zijn is heel eenvoudig en juist door het zo eenvoudig te houden zul je merken dat je het gemakkelijk kunt integreren in je dagelijks leven. Juist daardoor zul je je wellicht na verloop van tijd wel op steeds meer dankbare momenten realiseren dát je dankbaar bent, doordat je ogen ervoor zijn geopend.

Dankbaarheidslijstje

Hoe gaan we dat dan zo eenvoudig integreren? Door een dankbaarheidslijstje op te stellen. Zelf doe ik dat elke dag via een app en vat ik dat elke week voor jullie samen in mijn hartjes. Als je iedere avond voordat je gaat slapen je zegeningen telt ontwikkel je al snel een gevoel voor dankbaarheid. Je leert je te beseffen dat je genoeg hebt om dankbaar voor te zijn: alles wat je hebt, maar vooral alles wat je meemaakt. Stiekem merk ik dat als ik aan mijn dagelijkse lijstje begin ik altijd even na moet denken, vervolgens komt er een stroom van dankbare momenten van slechts die ene dag en als ik klaar ben merk ik op dat ik steevast eindig met een glimlach op mijn gezicht en een warm gevoel van binnen.

Op deze manier leer je de dankbare momenten te herkennen en te waarderen. Je traint jezelf in het openen van je ogen voor alle dingen, groot en klein, die in je leven voorkomen waar je dankbaar voor mag zijn.

Schrijf het op

Probeer je niet alleen te bedenken waarvoor je dankbaar bent, maar schrijf dit ook op: door iets op te schrijven onthoud je het beter. Bovendien kun je later als je eens een keer in een dipje zit dit lijstje doorlezen en je realiseren hoe veel momenten er zijn om dankbaar voor te zijn. Zelf doe ik dit dus in een app die me er ’s avonds aan herinnert dat ik mijn dankbaarheidslijstje in moet vullen zodat ik het zeker niet vergeet, maar je kunt natuurlijk ook een schriftje gebruiken. Het schrijven van mijn ‘Hartjes‘, wat ik elke zondagavond doe, is voor mij een extra mooi moment om te reflecteren op de week en me te realiseren dat ik zo veel heb om dankbaar voor te zijn!

Schrijf jij wel eens dankbaarheidslijstjes?

 

Volg:
Delen:

2 Reacties

    • Giulia Califano
      06/12/2017 / 15:00

      Sorry voor mijn late reactie maar inmiddels weet je dat we op vakantie waren 😉 Van mij mag je, er zijn wel meer bloggers die het elk op hun eigen manier doen. Het is ook een heerlijke gewoonte!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.