https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Pakjesavond: Sinterklaasherinneringen

Pakjesavond: Sinterklaasherinneringen

 

Daar wordt aan de deur geklopt,
hard geklopt, zacht geklopt.
Daar wordt aan de deur geklopt,
Wie zou dat zijn?

Tovert dit liedje bij jou ook direct een grote glimlach op je gezicht? Bij mij in ieder geval wel! Vijf december, misschien wel de meest magische dag van het jaar..

De kleineren onder ons leven het hele jaar naar deze dag toe, waarbij de spanning vanaf de intocht van Sinterklaas natuurlijk explosief toeneemt. Voor hun papa’s en mama’s is het natuurlijk vooral héél druk, maar ook fantastisch om die gespannen en stralende gezichtjes te zien. Ergens daartussenin leven die mensen zoals wij: zelf geen kind meer, maar ook (nog) geen papa of mama. Tóch blijft 5 december magisch!

Al vieren wij helemaal niets, zeker niet nu we gisteren pas terug zijn gekomen van onze huwelijksreis, 5 december voelt anders. Deze dag roept als vanzelf gevoelens en herinneringen op die een warm gevoel van binnen creëren. Vandaag haal ik daarom een paar van die fijne herinneringen op, om extra intens van dat gevoel te kunnen genieten. Want wat is en blijft Sinterklaas toch een fantastische traditie!

Voor het donker binnen

Het is een regel die ik misschien onbewust zelfs nog steeds voor mezelf handhaaf: op 5 december ben je vóór het donker binnen! Vroeger vertelden mijn ouders mij dat Sinterklaas en zijn Pieten zodra het donker werd op pad gingen en dat daarom alle kindjes braaf thuis binnen moesten zijn. Mijn vader deed zelfs de rolluiken naar beneden zodat we niet naar buiten konden kijken..

IMG_20161204_165301.jpg

Hard gebonk

Dat was natuurlijk heel toevallig ook wel handig, zodat we niet konden zien welke Sinterklaas de zak met cadeautjes voor onze voordeur zette 😉 Plotseling werd er hard op de voordeur gebonsd en stormden mijn broertje en ik de gang door. Onze moeder liep ons natuurlijk achterna om te helpen de zware zak te tillen en toevallig kwam papa ook net via de achterdeur binnen om te kijken wat er aan de hand was!

Brief

Ooit schreef ik een brief aan Sinterklaas, want schrijven was ook toen al mijn grote hobby! De brief stuurde mijn moeder op naar Spanje en een tijd lang hoorde ik niets. Logisch, want post versturen naar Spanje duurt wel even! Plotseling was daar dé brief: de brief terug van Sinterklaas. Door het dolle heen was ik, dat nota bene Sinterklaas zelf de tijd had genomen mij een brief terug te schrijven! Van alle cadeaus die Sinterklaas mij ooit heeft gegeven, was dat ongetwijfeld de allermooiste.

Zelf Sinterklaas spelen

Sinterklaas werd misschien zelfs nog leuker toen mijn moeder mij het geheimpje had verklapt, maar uiteraard mijn jongere broertje nog niet. Mijn moeder was precies op tijd, want ik begon een aantal zaken toch wel zéér typisch te vinden.. Nu zou het pas echt leuk worden, want nu kon ik mijn broertje voor de gek houden! Als hij in bed lag, mocht ik van mijn moeder de schoentjes vullen. ’s Ochtends maakte ik hem al wakker om te kijken wat er in onze schoentjes zat, om vervolgens natuurlijk mijn allerbeste toneelspel op te zetten om hem ervan te overtuigen dat ik net zo verrast was als hij. Daarnaast vond ik het zelf fantastisch om naar de landelijke intocht te kijken op televisie en vond ik het des te frustrerender dat mijn broertje daar weinig om gaf. Toen ik eenmaal Sinterklaas mee mocht spelen maakte dat mij zelfs boos: het was de echte Sinterklaas die in Nederland arriveerde, daar moesten we naar kijken!

Vera-18

Er is maar één echte Sinterklaas

Voor veel van mijn leeftijdsgenoten zal het herkenbaar zijn: de dag waarop Bram van der Vlugt bekendmaakte te stoppen als Sinterklaas was verdrietiger dan de dag waarop we ontdekten dat hij Sinterklaas was. Als ik Sinterklaas voor me zie en hem hoor, zie en hoor ik Bram. Zijn opvolger doet het fantastisch, maar kan voor mij nooit de echte Sinterklaas worden..

Rollenspel

Tenslotte is er, tenminste bij mij, vanaf het moment dat ik wist dat ik later ook kinderen zou willen, op 5 december dat speciale gevoel dat je het straks allemaal weer mee mag maken, maar dan vanaf de andere kant. Die spanning die ik voelde, wil ik straks op de gezichtjes van mijn kinderen kunnen zien. Dat intense geluk, dat wil ik mijn kinderen straks ook kunnen geven. Wat is het toch een prachtige traditie om als kind deze herinneringen te mogen maken en ze jaren later als ouder weer aan je eigen kinderen te mogen schenken. Wie Sinterklaas ook speelt, we krijgen allemaal dit prachtige cadeau <3

Wat is jouw mooiste Sinterklaasherinnering? Welke rol je vanavond ook speelt, ik wens je een hele fijne pakjesavond!

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.