https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Brrr… Buiten sporten!

Brrr… Buiten sporten!

Brr, het is nu echt winter! Gezellig met de hele familie warm binnen zitten, warme chocolademelk drinken, uitgebreid tafelen… Het hoort er allemaal bij. Toch willen we graag ook fit blijven in de winter: we worden er immers uiteindelijk niet blij van als we in het nieuwe jaar al die kerstkilo’s op de weegschaal zien staan! Daarom geef ik je vandaag een aantal tips om fit te blijven tijdens deze koude, gure maanden!

Buiten- of binnensporter?

Als je een sportschoolabonnement hebt, is het natuurlijk niet zo’n probleem in beweging te blijven: binnen heb je immers geen last van de kou! Ben je echter meer een hardloopster, fietsster, wandelaarster of andere buitensportster, dan kan slecht weer je sportritme flink in de war schoppen. Om toch fit te blijven, kun je twee dingen doen: alle (voorbereidings)maatregelen nemen om tóch buiten te sporten, of met slecht weer uitwijken naar andere mogelijkheden om in beweging te komen.

Tips om toch buiten sporten

Buiten sporten kan vrijwel altijd; in Nederland is het zelden zó’n slecht weer dat het gevaarlijk is de weg op te gaan. Je moet echter wel goed rekening houden met bepaalde zaken. Zorg ten eerste dat je altijd warm gekleed bent: draag extra (thermo)lagen, draag handschoenen, een muts en een sjaal als het echt koud is. Ook is het belangrijk goed zichtbaar te zijn, zeker wanneer je in het donker de deur uitstapt: zorg voor reflecterende items of draag (bandjes met) led-verlichting.

IMG_20170304_162429_677.jpg

Altijd belangrijk, maar zéker wanneer je in extreme kou gaat sporten: een goede warming-up. Zorg dat je spieren al flink warm zijn zodra je je lichaam blootstelt aan lage temperaturen.

Pas ook goed op wáár je gaat sporten: vermijd gladde wegen of juist bospaden met een dik pak sneeuw, die niet verhullen welke losliggende boomstronk eronder ligt. Liefst sport je op fietspaden of wegen waarvan je het oppervlak kunt zien. Zorg voor schoenen of fietsbanden met veel grip en let goed op waar je heen gaat.

Motivatie

Mooi, buiten sporten is dus prima mogelijk als je bepaalde maatregelen treft. We hebben daarvóór echter een ander obstakel te overwinnen: hoe zet je jezelf ertoe om vrijwillig de kou in te stappen? Het vergt soms nogal wat discipline om jezelf zo ver door de kou te pushen dat je je toch in het zweet kunt werken. Gelukkig zijn er een aantal belangrijke voordelen aan sporten in de winter die jou kunnen motiveren tóch je warme wintersportoutfit aan te trekken..

Antidepressiva

Juist in de winter, ligt een depressie sneller op de loer dan in de zonnige zomermaanden. Mooi meegenomen dus, dat sporten een ideaal medicijn tegen depressies blijkt te zijn!

Frisse lucht

De koude lucht die je inademt werkt ontzettend verfrissend, waardoor je je weer helemaal wakker voelt. Van alleen maar binnen zitten, bij de warme kachel, ga je je vaak zo loom voelen.

IMG_20161202_095937.jpg

Twee in één

Zoek een maatje om samen mee te sporten! Net zoals je kerstdiners, een afspraak die je niet zomaar afzegt..

The afterglow

Denk eens terug aan die warme zomermaanden: had je toen altijd zin om te sporten? Wat zorgde ervoor dat je het toch deed? Waarschijnlijk vooral het gevoel dat je achteraf ervaart, wanneer je klaar bent met je training. Denk daaraan: denk aan alle feestdagenstress die je van je af kunt schudden en het heerlijke voldane gevoel dat je zult hebben nadat je tóch de kou in bent gestapt. Jij bent een bikkel!

Binnen sporten

Of je nu een binnensporter bent, of een buitensporter die in de wintermaanden het slechte weer niet durft te trotseren: ook thuis kun je fit blijven! Steek al je energie in het huishouden, download apps met oefeningen die je thuis op een matje kunt uitvoeren, koop een springtouw of struin YouTube eens af naar leuke workout-filmpjes.

Vind je het moeilijk om jezelf te motiveren aan de slag te gaan? Kijk eens of een sportschool in de buurt kortdurende abonnementen aanbiedt, zodat jij voor de wintermaanden een stok achter de deur hebt en zodra de zon schijnt weer lekker vrij bent om naar buiten te gaan!

Geen excuus

Hoewel we zeker mogen genieten van alle warme chocolademelk en uitgebreide kerstdiners, zijn de wintermaanden zeker geen excuus om op je billen te blijven zitten!

Waar sport jij deze winter?

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.