https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Review: Ketjap Semarang en Oma’s Snoepsambal

Review: Ketjap Semarang en Oma’s Snoepsambal

Welke smaakmakers mogen er absoluut niet missen in jouw keuken? Bij ons zijn dat onder andere ketjap en sambal, waarvan vooral die laatste. Een simpel bordje rijst met groenten tover je met ketjap en sambal zo om in een smaakvolle Indonesische maaltijd! Sambal gooien wij hier thuis praktisch overal doorheen: hoe pittiger, hoe beter 😉

Als je deze ingrediënten zo regelmatig gebruikt, ontwikkel je ook wel een verfijnde smaak. Daarom waren wij blij weer eens iets nieuws te mogen testen: Ketjap Semarang en Oma’s Snoepsambal! Niet alleen heel lekker, maar ook nog eens ambachtelijk bereid, glutenvrij, lactosevrij en zonder toevoeging van conserveringsmiddelen of E-nummers. Mmm, dat smaakt naar meer! 

med_res (84)

Ketjap Semarang

Ketjap Semarang is een meer dan 50 jaar oud familiebedrijf dat zich bezighoudt met de productie van Indonesische smaakmakers. Opa Bierhuys miste in 1956 lekkere ketjap en besloot deze zelf te gaan maken. Zijn recept viel zo goed in de smaak dat hij al snel in heel Nederland leverde en zijn familie dat nog altijd doet. Inmiddels staat alweer de derde generatie aan de leiding en willen ook zij het recept aan hun kinderen doorgeven. Prachtig toch?!

med_res (88)

Méér dan ketjap

De ketjap van Ketjap Semarang wordt gemaakt van biologische sojabonen en kent twee recepten: een zoete en een zoute variant. Manis (de zoete variant) is vooral geschikt om gerechten mee op smaak te brengen, terwijl Sedeng (de zoute variant) vooral geschikt is om mee te marineren. Dat zijn echter geen regels: ook zoute gerechten en zoete marinades smaken uitstekend 😉

med_res (85)

Naast ketjap biedt Ketjap Semarang ook diverse andere Indonesische producten aan, zoals Oma’s Snoepsambal, Mango Chatnie, Sambal Ketjap en knoflooksambal. Vooral héél veel pit dus!

Taste test

Natuurlijk stonden wij te popelen om direct een flinke lepel sambal door ons eten te gooien! Op een drukke maandagavond maakte ik één van de meest simpele gerechten die er bestaan: noedels, tempeh, groenten en niets meer of minder dan Ketjap Manis en Oma’s Snoepsambal. Een volle eetlepel eetlepel sambal, want van een zogenaamde “snoepsambal” verwachtten we meer zoetigheid dan pit. Oeps, blijkbaar moet deze naam anders geïnterpreteerd worden: het is geen sambal die naar snoep smaakt, maar sambal die zo lekker pittig is dat je ervan wilt blijven snoepen!

med_res (87).jpeg

Je raadt het al: deze maaltijd was een succes. Bijna te eenvoudig voor woorden en ontzettend lekker. Zelfs aan de pittige kant, gezien onze luchtige inschatting van de snoepsambal 😉 De smaken combineren echter heerlijk: licht zoet en toch vol pit. Echt een smaak zoals je die uit de Indonesische keuken verwacht en een duidelijk verschil met de flesjes uit de supermarkt!

Aanrader

Ketjap en sambal zijn ingrediënten waarmee je echt in een handomdraai smaakvolle gerechten op tafel zet. Gooi er vooral niet veel andere smaakmakers doorheen, dat verpest alleen maar de volle smaak van deze pure ingrediënten. Ik gebruik zowel de Manis als de Sedeng inmiddels ook regelmatig voor mijn boerenkoolsalades, voor sushi, voor nasi en bami uiteraard en om tempeh mee te marineren! Je begrijpt misschien wel dat het potje sambal al bijna leeg is 😀

med_res (82).jpeg

Cadeautip

Ik hoop voor je dat je je kerstcadeautjes op dit moment al allemaal binnen hebt, maar is je inspiratie na de feestdagen op? Dan weet je wat je een volgende keer voor de keukenprins(es) in je familie kunt kopen! De flessen Ketjap Semarang hebben een rijke uitstraling en Oma’s Snoepsambal ziet er juist echt ambachtelijk uit, dus dit zijn wat mij betreft perfecte cadeautjes voor een avontuurlijke kok die puur eten kan waarderen!

Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Ketjap Semarang. Dit verandert echter niets aan mijn standpunt: ik ga alleen samenwerkingen aan waar ik oprecht achter sta en geef altijd mijn eigen eerlijke mening.
Volg:
Delen:

2 Reacties

  1. Wim Nyssen
    14/02/2022 / 20:31

    Beste Uno, waar kan ik je sambal en ketjap in Den Haag e/o kopen?

    Grtjs, Wim Nyssen
    0640255049

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.