https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Help, een vegan aan de kersttafel?!

Help, een vegan aan de kersttafel?!

Er zitten 365 of 366 dagen in een jaar, maar voor menigeen zijn die twee of drie bijna aan het eind van het jaar wel de moeilijkste: de kerstdagen. Kerstsfeer en kerststress gaan hand in hand! Al die versieringen, cadeautjes, boodschappenlijstjes.. Het dreigen verdwijnen van je slanke lijn, familieruzies en niet te vergeten je kerstoutfit. Heb je daar als doorsnee feestvierder al je handen vol aan, stel je dan maar eens voor hoe het moet zijn als veganist! HELP? Trust me, het lijkt moeilijker dan het is. Dit jaar vier ik mijn 3e vegan kerst, dus kan ik jou mooi van een aantal handige tips voorzien!

IMG_20171220_081507_402

Als je bij familie thuis gaat eten

Geef op tijd je wensen aan

Zorg dat degenen bij wie je eet of wie voor je koken op tijd weten wat jij precies niet eet. Voor veel niet-vegans is het niet vanzelfsprekend dat jij ook geen ei, honing en bepaalde E-nummers eet, dus zorg dat je specifiek aangeeft wat jij wel en niet wilt eten. Hierbij kun je zeker een aantal tips geven zoals welke vleesvervangers veganistisch zijn, welke plakjes bladerdeeg wel en niet plantaardig zijn of wat ze ter vervanging van melk in de aardappelpuree kunnen gebruiken. Maak het je familie gemakkelijk!

Ga vooraf samen met je familie om tafel zitten

Bespreek vooraf het kerstmenu en kijk wat je daar moeiteloos aan kunt veganizen. Natuurlijk kun je de biefstuk niet vervangen door iets wat precies hetzelfde smaakt, maar de sperzieboontjes in boter kun jij natuurlijk wel eten als ze die klaarmaken met plantaardige boter! Er zijn zo veel gerechten die met een kleine aanpassing en zonder verschil in smaak veganistisch gemaakt kunnen worden. Zeker weten dat jij op die manier al ruim de helft van het kerstdiner diervriendelijk kunt maken 🙂

Breng zelf iets lekkers mee

Ga je ergens anders eten waar voor jou gekookt wordt, biedt dan aan om zelf ook een hapje mee te brengen. Natuurlijk zorg je wel dat er ruim genoeg is voor je hele familie 😉 Zo heb je altijd iets om zelf te eten én laat je je familie meteen proeven hoe lekker vegan eten kan zijn!

IMG_20171211_145125_482

Als je zelf een kerstdiner bereid

Natuurlijk bereid iedere vegan het liefste zelf het kerstdiner: zo viert je hele familie dankzij jou een diervriendelijke kerst! Wees echter niet té enthousiast bij je receptenkeuze: maak vooral gerechten die heel eenvoudig zijn, die qua smaak bij het normale eetpatroon van je familieleden passen en die vooral héél erg lekker zijn. Probeer je dus niet uit te sloven met speciale kerstgerechten maar laat vooral zien en proeven hoe lekker alledaags plantaardig eten is.

Als je naar een restaurant gaat

Meng je in de restaurantkeuze

Zorg dat je een stem hebt wanneer de keuze voor een restaurant moet worden gemaakt. Natuurlijk hoeft dit niet een 100% plantaardig restaurant te zijn, maar kijk naar een compromis: een restaurant met tenminste diverse vegetarische opties is voor jou al voldoende. Zeker weten dat ze die vegetarische gerechten voor jou kunnen veganizen!

Neem vooraf contact op met het restaurant

Of je je nu wel of niet in de restaurantkeuze hebt kunnen mengen, je kunt altijd vooraf contact opnemen met het restaurant zodat zij alvast weten dat ze voor de mooie uitdaging komen te staan jou een veganistisch menu voor te schotelen.

Maak je wensen op de dag zelf heel duidelijk

Het is slim om zodra je bent gearriveerd in het restaurant even een medewerker aan te spreken en aan te geven wat jij precies wel en niet eet. Ze zijn, als jij vooraf gebeld hebt, al op de hoogte van je wensen, maar geef het voor de zekerheid nog eens aan. Zo kunnen ze het zeker niet vergeten én ontstaat er geen misverstand over het verschil tussen vegetariërs en veganisten!

IMG_20171218_071859_996

Als je gaat gourmetten

Wie van jullie gaat met kerst gourmetten? Wij in ieder geval wel, elk jaar weer. Prima, hoor! Gourmetten is als vegan hartstikke gemakkelijk.

Je eigen plekje

Bereid gewoon alles in je eigen pannetje(s), dan loop je geen risico op kruisbesmetting met dierlijke producten.

Maak het gemakkelijk

Geef je familie van tevoren een lijstje met vegan vleesvervangers en andere producten zoals boter of neem zelf je gourmetingrediënten mee.

Go veggie

Groenten kun je natuurlijk altijd in overvloed eten: hartstikke plantaardig én gezond!

Van raar naar interessant

Weet je wat mij deze kerst het meest gelukkig maakt? Voor het eerst is er echt een enorme diervriendelijke beweging zichtbaar. De receptenfolders uit de supermarkten staan opeens bomvol vegetarische of zelfs veganistische recepten en de plantaardige gourmetpakketten vliegen over de toonbank. We zijn echt aan het veranderen, niet meer veganist voor veganist, maar met z’n allen tegelijk. Mijn schoonfamilie vroeg mij, na het horen van de succesverhalen over mijn workshops, zelfs om de hapjes voor tweede kerstdag te maken, ondanks dat ze weten dat er bij mij geen vlees, ei of zuivel aan te pas komt. Binnen 3 jaar ben ik getransformeerd van “die rare” naar “die interessante” en wil iedereen om mij heen wel proeven wat ik nu weer voor ingenieus recept verzonnen heb. Fantastisch toch! Niemand om mij heen hoeft van mij ook maar iets te laten staan, maar door ze alleen al te laten zien en proeven hoe lekker plantaardig eten is, doen ze dat stiekem toch steeds vaker..

IMG_20171217_073439_173

Proost op ons allemaal!

Keep that spirit alive! Niet opdringen, maar inspireren. Door anderen niet af te keuren om wat ze doen maar ze op een vrijblijvende manier te laten zien hoe het anders kan, bereik je zo veel meer. Pluspunt: het wordt er ook nog eens gezelliger op! Ik wens jullie allemaal, vooral ook die levende wezens die deze boodschap niet kunnen lezen, een kerstfeest vol liefde, gezelligheid en lekker eten. Proost op dat er elk jaar minder onschuldige dieren hoeven te lijden onder ons feestgedruis!

 

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.