https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

5 tips om extra kerstkilo’s te voorkomen

5 tips om extra kerstkilo’s te voorkomen

Elk jaar lopen we er weer tegenaan: die eeuwige interne strijd tussen willen genieten van alle kersthapjes en geen extra kerstkilo’s mee het nieuwe jaar in willen nemen. Wat nu als het gewoon allebei kan? Vandaag geef ik je 5 tips om te genieten tijdens de feestdagen zonder extra kilo’s mee 2018 in te nemen!

Beweeg

De allereenvoudigste tip is om te compenseren voor wat je extra eet, door te bewegen. Maak na de maaltijd een gezellige wandeling met je familie: zo kun je net zo goed bijkletsen als vanaf de bank, maar verbrand je allemaal alweer een gedeelte van het kerstdiner.

Natuurlijk kun je het ook grootser aanpakken en zelf gaan hardlopen of misschien wel naar de sportschool gaan als deze open is. De meeste sportscholen zijn op tweede kerstdag (gedeeltelijk) geopend en geloof me, het voelt héérlijk om tussen al die vreetfestijnen in even een uurtje te sporten! Zelf geef ik dit jaar op tweede kerstdag zoals elke dinsdag een uur BodyBalance en dat vind ik helemáál niet erg!

IMG_20170224_180613_458.jpg

Wat ik ook wel eens doe is letterlijk van kerstdiner naar kerstdiner rennen: al hardlopend ga ik dan van mijn schoonouders (waar we ’s middags eten) naar mijn moeder (waar we ’s avonds eten), terwijl manlief met de auto mijn kerstoutfit meebrengt. Een beetje creativiteit lost veel problemen op!

Maak je prioriteiten helder

Wat vind jij nu echt heel lekker? Wat is er anders tijdens de kerstdiners dan alle andere maaltijden in het jaar? Eet dat! Ik erger me altijd rot aan mensen die in een specialiteitenrestaurant frietjes nemen: die krijg je toch overal! Waarom zou je je calorieën spenderen aan iets wat niet speciaal is?  Met kerst staan er vaak gerechten op tafel die je de rest van het jaar niet ziet, aangevuld met wat standaard hapjes om te zorgen dat er in ieder geval eten in overvloed is. Als jij nu eens voor jezelf duidelijk maakt wat je echt heel lekker en speciaal vindt, kun je daar extra van genieten! Wat je minder lekker vindt of regelmatig eet, laat je staan. Zo heb je meer ruimte om te genieten en heb je veel minder het gevoel jezelf iets te ontzeggen.

med_res (79)

Ontspan

Relax! Het is feest, je bent vrij en in gezelschap van je geliefden. Al die spanning omtrent wat je wel en niet mag eten, of er wel voldoende is en of alles wel goed genoeg is, zorgt er alleen maar voor dat jij onrustig eet, minder geniet én meer opgeblazen raakt. Als je gestrest bent merken je darmen dat ook en dat is natuurlijk niet waar je op zit te wachten, juist nu met al dat lekkers op tafel.

Kies je moment

Welke maaltijd(en) deel jij met je familie tijdens kerst? Voor de meesten zal dat gelden dat dit het diner en misschien de lunch zijn. Ontbijt wellicht op kerstochtend, meer niet. Dat betekent dat je niet de hele dag door aan de kersttafel zit en dus ook geen excuus hebt om niet even tussendoor de balans op te maken. Als je weet dat je ’s middags uitgebreid gaat tafelen met je familie, neem dan ’s ochtends een licht en voedzaam ontbijt. Kies bijvoorbeeld voor een groene smoothie om extra vitaminen en vezels binnen te krijgen, zonder veel calorieën in te nemen. Ga vooral niet met honger naar je kerstdiners of -lunches, want daardoor eet je alleen maar meer. Zorg voor een met gezonde voeding gelegde bodem: een goed begin is het halve werk.

IMG_20170210_181546_628.jpg

Deel je tijdens de kerstdagen echt alle maaltijden met je familie? Kies dan welke jij het belangrijkst vindt. Waar is het lekkerste eten, waar blijf je het langst of met wie wil je het liefste uitgebreid tafelen? Zo eet je dan misschien ’s middags bij die ene tante wat minder, zodat je ’s avonds bij je ouders iets extra’s op kunt scheppen. Wedden dat dat extra schepje nu twee keer zo lekker smaakt? 😉

Wees realistisch

Om één kilo vet aan te komen, moet je 7000 calorieën extra eten. Een gemiddeld persoon eet, grof genomen, normaal gesproken zo’n 2000 calorieën per dag. Dat betekent dat je nu dus bijna VIJF keer zoveel zou moeten eten dan normaal om 1 kilo aan te komen. Zou dat lukken? Zou je werkelijk vijf keer zoveel eten in je lichaam kunnen proppen? Ik daag je niet uit, maar ik denk het niet.

Waarschijnlijk ben je na de kerst wel iets zwaarder dan normaal, misschien zelfs een paar kilo. Een simpel rekensommetje leert echter dat je nooit een paar keer 7000 calorieën méér dan normaal naar binnen hebt kunnen werken. Je houdt simpelweg vocht vast, omdat je anders en iets meer hebt gegeten dan normaal. Ga de dagen tussen kerst en oudjaar weer verder op de gezonde toer en je zult zien dat die extra kilo’s vóór het nieuwe jaar alweer zijn verdwenen.

IMG_20171218_071859_996.jpg

Conclusie

Je ziet, met een dosis gezond verstand kom je al heel ver. Je hoeft jezelf echt niets lekkers te ontzeggen of extreme maatregelen te nemen om de kerstdagen schadeloos door te komen: doe maar gewoon normaal, dan doe je al gek genoeg 😉

Voor nu wens ik je hele fijne feestdagen vol liefde, plezier en gezelligheid! Maak je niet druk om elke kleinigheid, maar geniet van waar het om draait in deze tijd Hartje

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.