https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Zo zorg je voor (huis)dieren tijdens oudejaarsavond

Zo zorg je voor (huis)dieren tijdens oudejaarsavond

Is jouw huisdier bang voor vuurwerk? Wij vinden het zo zielig, die grote bange oogjes van onze katten tijdens oudejaarsavond. De eerste keer dat ze vuurwerk meemaakten, lagen we om middernacht zelfs met z’n viertjes in bed, met onze kittens veilig onder de dekens tussen ons in. Die arme dieren weten niet wat hen overkomt: vanuit overlevingsdrang signaleren ze gevaar bij het horen van de harde knallen, het sissen en het fluiten van het vuurwerk. Zij ervaren alles sterker dan wij en kunnen daardoor zelfs last hebben van de flitsen, trillingen en de geur die vrijkomt bij het afsteken van het vuurwerk. Om ervoor te zorgen dat oudejaarsnacht voor onze dieren niet elk jaar weer de meest vreselijke nacht van het jaar is, geef ik je vandaag een aantal tips om ze gerust te stellen!

Veiligheid boven alles

Zorg er natuurlijk ten eerste voor dat je dieren veilig zijn. Laat honden ’s avonds al op tijd uit zodat er minder kans is dat ze tussen het vuurwerk terechtkomen en houd ze aangelijnd. Zorg dat je katten binnen zijn en sluit het kattenluikje zodat ze niet naar buiten kunnen vluchten. Paarden en andere buitendieren hebben er tijdens deze avond absoluut baat bij om binnen te staan, zodat ze veilig zijn en zich beschut voelen.

IMG_20170929_185028_915.jpg

Trainen

Je kunt je dieren vooraf trainen om ze langzaam en tijdig te laten wennen aan vuurwerk. Daar zal het nu te laat voor zijn, maar wie weet helpt het alsnog om op de achtergrond alvast wat vuurwerkgeluiden aan te zetten via een filmpje of app. Zo raken ze gewend aan de geluiden en schrikken ze er op oudejaarsavond zelf minder van.

Sluit prikkels buiten

Probeer zoveel mogelijk prikkels buiten te sluiten, door de gordijnen dicht te doen, het licht aan te laten en de televisie aan te zetten. Doordat er al veel licht en geluid in huis aanwezig is, vallen de lichtflitsen en knallen van buiten minder op. Dit kun je ook prima doen in een stal waar dieren staan om hen te behoeden voor de meest intense prikkels. Vogels in een kooi en vissen in een aquarium kun je beschermen door een doek over de kooi of het aquarium te hangen, die licht en geluid dempt. Knaagdieren die in een buitenhok verblijven kun je het beste tijdelijk naar binnen verhuizen, naar bijvoorbeeld een schuur of garage.

IMG_20170120_093553_266.jpg

Afleiding

Dieren zullen hun aandacht minder op het vuurwerk richten als ze afgeleid zijn door iets wat voor hen relevanter is. Je kunt er daarom voor kiezen om hun avondeten uit te stellen of verspreid te geven: als ze hongerig zijn, zullen ze minder aandacht hebben voor de vuurwerkprikkels omdat ze zich uit overlevingsdrang ook moeten richten op hun hongerprikkels.

Een andere manier om je dieren af te leiden is door uitdagende spelletjes met ze te spelen, zoals puzzeltjes om bij lekkere snoepjes te komen.

Troost of straf niet

Laat je dier niet merken dat er inderdaad iets mis is. Als je je dier troost of straft, bevestigt dat voor het dier alleen maar dat zijn of haar angst terecht is. Het is daarom beter om je zo normaal en kalm mogelijk te gedragen, net zoals je altijd doet. Op die manier gaan er bij je dieren geen extra alarmbellen rinkelen en krijgen ze van jou het gevoel dat het een avond net als alle andere avonden is.

1468671_711903222202052_3681163407947409994_n.jpg

Geef ze de ruimte

Waar verstop jij jezelf het liefste als je bang bent? Ieder heeft zo een eigen plekje dat veilig en vertrouwd voelt. Voor onze Rumba is dat bijvoorbeeld midden onder het bed, waar niemand haar kan aanraken. Daar verstopt ze zich telkens zodra ze de stofzuiger hoort én met oudjaar. Het liefste zouden we haar onder het bed vandaan halen om haar te knuffelen en te beschermen, maar beter is het je dieren te laten zitten op een plekje waar ze zich zelf veilig voelen. Ze zoeken dat plekje niet voor niets uit!

Hoe zorg jij voor je dieren tijdens oudejaarsavond?

 

Volg:
Delen:

4 Reacties

 1. 30/12/2017 / 21:20

  Hele goede tips! <3 Ik heb mijn hond getraind drie jaar gelden op knallend vuurwerk via YouTube. Hele de dag geluidjes laten horen. Nu is het alleen even eng om 00.00 uur en verder boeit het hem niets.

  • Giulia Califano
   30/12/2017 / 23:14

   Dankjewel voor je compliment! Wat goed dat je je hond zo hebt getraind en natuurlijk zo fijn dat het echt werkt <3

 2. Ingeborg
  07/10/2018 / 16:04

  Ik zit op je site rond te kijken en echt helemaal leuk. Alleen bij dit artikel wil ik toch wel een opmerking plaatsten. Ik heb elf jaar in een dierenasiel gewerkt en zelf mijn opleidingen bij het CDB gedaan. Maar helemaal niet troosten is niet zo’n goed advies. Uiteraard moet je niet overdreven gaan doen maar als jij (als het goed is;)) de roedelleider bent, zorg jij voor bescherming. Dus als je hond schrikt en naar je toe komt en jij hem gaat negeren, leer je hem dat hij bij jou niet hoeft te zijn. Het laatste wat je wil is denk ik dat als je hond buiten een knal hoort en schrikt dat hij de andere kant op rent omdat hij weet dat zijn baas hem negeert. Ik kan hier nog een heel lang verhaal aan besteden maar deze korte versie wilde ik je toch even laten weten. Ook gezien mijn ervaring met het aantal honden wat weg loopt en (tijdelijk omdat ze vaak een chip hebben of hun baasje hun zelf zoekt) in het asiel belandt tijdens de vuurwerk periode.

  • Giulia Califano
   08/10/2018 / 10:29

   Dankjewel voor je mooie toevoeging!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.