https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Reisverslag: Maya’s in Mexico

Reisverslag: Maya’s in Mexico

Bienvenidos a México! De laatste stop van onze huwelijksreis was het Mexicaanse eiland Cozumel, waar wij slechts de kust van hebben gezien. Wij stapten ’s ochtends vroeg namelijk direct op de veerboot naar het vasteland! Wat voor avonturen we daar allemaal hebben beleefd en vooral wat we hebben geleerd, dat vertel ik je allemaal in dit laatste reisverslag van onze huwelijkscruise ♥

DSC_6834-01

DSC_6790-01

Playa del Carmen

Na een vrij woeste overtocht van een half uur met de veerboot kwamen we aan op Playa del Carmen, hét bekende rijke toeristenstrand. De enorme winkels van Nike en Tommy Hilfiger staken alweer met kop en schouders boven de Mexicaanse souvenirwinkeltjes uit. We wandelden een stukje door het winkelcentrum en stapten al snel in de bus: op weg naar Tulum.

DSC_6717-01

DSC_6722-01

DSC_6710

Tulum

Tulum is één van de grootste oude steden van de Maya’s en de enige stad die direct aan zee gevestigd was. Tulum betekent in Maya ‘muur’, wat natuurlijk slaat op de enorme muur waardoor het stadje omringd was en grotendeels nog steeds is. Oorspronkelijk zou de stad Zama geheten hebben, wat zoiets als Ochtendstad of Stad van de Zonsopgang betekent. Op zo’n prachtige plek aan zee, kan ik me wel voorstellen hoe speciaal die zonsopgang geweest moet zijn!

DSC_6898-01

Terug in de tijd

We startten met een shotje xtabentún, een anijslikeur die ons sterk deed denken aan de Italiaanse sambuca. Vervolgens kwamen we na een korte wandeling aan bij de authentieke stadsmuur, waar we doorheen moesten om in één keer terug in de tijd te gaan. We stonden direct midden in het oude dorp Tulum en waren omringd door imposante ruïnes!

DSC_6750-01

DSC_6743-02

DSC_6872-01 (1)

Koppensnellers

Onze gids, die in de bus al enorm veel had verteld over de Maya’s en hun cultuur, vervolgde hier zijn verhaal door te vertellen wat we allemaal in het dorp zagen. Zo liet hij onder andere regelmatig zien hoe het geluksgetal 13 overal in verweven zat en op welke manier er is gebouwd in harmonie met de baan van de zon. Zo speelden de Maya’s bijvoorbeeld een soort basketbalspel met twee teams van elk 7 spelers, want 7 was het perfecte getal. Hoe lang het spel duurde weet niemand, maar gezien de consequenties van het spel zou dat wel eens dagenlang kunnen zijn. De prijs die namelijk vergeven werd aan het winnende team, was het onthoofden van de aanvoerder. Zo eindigde het spel namelijk met 7 en 6 spelers, wat samen 13 is.

DSC_6788-01

DSC_6812-01

Dat de Maya’s geen schatjes waren, bleek ook uit andere anekdotes die onze gids ons vertelde. Zelf is hij overigens ook Maya, maar gelukkig worden bepaalde gebruiken in onze huidige tijd niet meer gepraktiseerd. Onze gids kon ons bijvoorbeeld niet vertellen hoeveel mensen er precies per jaar onthoofd werden. Een bekende theorie is dat misschien alle baby’s die in de 19e maand geboren werden eraan moesten geloven. De burgerlijke Maya-kalender telde namelijk 19 maanden: 18 maanden van 20 dagen en één maand van 5 dagen. Wellicht kon je er als ouder alleen maar op hopen dat je kind niet net in die 5 dagen zou worden geboren..

DSC_6888-01

DSC_6851-01-01

Onontdekte plekjes

Na circa een uur rondde onze gids zijn tour af en kregen we de tijd om zelf óf op het strand te gaan liggen óf op verdere ontdekkingstocht te gaan in het verrassend grote dorp. Wij kozen natuurlijk voor het laatste en stuitten daarbij op heel veel mooie verborgen plekjes! De ruïnes zijn prachtig met uitzicht op zee, zeker van een afstandje. We bleven ons erover verbazen dat deze stad hier al zo’n 1000 jaar ligt en pas in de 19e eeuw werd ontdekt. Terwijl we ons op verder afgelegen plekjes een weg baanden door dichtbegroeide jungle, begrepen we het wel, maar toch..

DSC_6914-01

DSC_6896-01

Leguanen

Opvallend waren ook de stoere strandwachten van Tulum 😉 Overal waren leguanen te vinden: lekker relaxend op de hete ruïnes of op de uitkijk boven het verfrissende zeewater. Ze horen echt bij het landschap van Tulum en zijn met hun soms zelfs anderhalve meter grootte ook absoluut niet te missen!

DSC_6874-01

DSC_6885-01 (1)

Souvenir

Na afloop van de dag in Tulum ontvingen wij ons bij aankomst bestelde souvenirtje: een certificaat van onze trouwdatum in de Maya-kalender! Hierop staat in hiërogliefen hoeveel dagen onze trouwdag plaatsvond ná de start van de telling van de Maya’s op 13 augustus 3114 vóór Christus. In onze taal dat zijn er ruim 18 miljoen 😉 Een prachtig souvenirtje voor een huwelijksreis natuurlijk, zeker na zo’n indrukwekkende laatste dag!

DSC_6789-01

Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. 07/01/2018 / 19:09

  Heerlijk die kleurrijke foto’s! Ik ben hier geweest toen ik 12 was. Kan me lang niet alles herinneren van de reis omdat ik destijds veel drukker was met vriendjes en vriendinnetjes maken bij het zwembad haha. Heel jammer, maar wie weet bezoek ik Mexico ooit nog eens in de toekomst 🙂

  • Giulia Califano
   07/01/2018 / 22:46

   Haha, daar kan ik me iets bij voorstellen op die leeftijd! Hopelijk kom je er nog eens terug, het is zeker de moeite waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.