https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

4 nadelen van veganistisch eten

4 nadelen van veganistisch eten

Op 1 november, World Vegan Day, plaatste ik een blog met 10 voordelen van veganistisch eten. Voor de plantaardige lezer natuurlijk zeer herkenbaar, maar vooral voor niet-veganistische bezoekers zeer interessant. Al die voordelen, dat roept natuurlijk de vraag op: maar zijn er dan geen nadelen? Om een afweging te maken zetten we liefst voor- en nadelen tegenover elkaar. Vandaag daarom een antwoord op die vraag, in de vorm van 4 nadelen van veganistisch eten!

Uit eten is een dingetje

Als je met een groep vrienden, collega’s of familie naar een restaurant gaat, vraagt dat van een veganist enig voorbereidend werk. Je checkt de menukaart voor veganistische opties en zijn die er niet, dan bel je het restaurant vooraf op om te vragen of ze voor jou iets veganistisch kunnen maken. Er valt altijd wel een mouw aan te passen, maar je moet er wel een klein beetje moeite voor doen.

Overigens wordt dat vooral in grote steden steeds minder: de veganistische eettentjes poppen als paddenstoelen de grond uit!

med_res (23)

Je moet verpakkingen lezen

Als je er zeker van wilt zijn dat je geen dierlijke ingrediënten binnenkrijgt, zul je regelmatig verpakkingen moeten lezen. Vooral in het begin kost dit veel tijd, maar na verloop van tijd weet je uit je hoofd wel wat je wel en niet kunt kopen. Natuurlijk zul je toch de rest van je leven een paar keer per jaar verpakkingen moeten lezen, want elk nieuw product moet natuurlijk even door de test. Tenzij er met grote letters ‘veganistisch’ op staat, wat gelukkig tegenwoordig ook steeds vaker voorkomt!

IMG_20161123_182709.jpg

Soms is het veel duurder

Helaas zijn veel plantaardige producten behoorlijk wat prijziger dan hun niet-veganistische varianten. Nu valt dat met vleesvervangers wel mee, want vlees is zelf ook niet bepaald goedkoop. Maar wil je bijvoorbeeld gewone yoghurt vervangen voor sojayoghurt of kokosyoghurt, dan voel je dat wel in je portemonnee. Laat staan als je plantaardige kaas, slagroom of melkchocolade wilt.. Gelukkig kun je ook prima zonder: beter voor je portemonnee én voor je lijn 😉

med_res (30)

De grote clichés

Als veganist word je natuurlijk bestookt met vragen. Te beginnen met: ‘Eet je dan ook geen zuivel en eieren?’ Deze vraag wordt meestal opgevolgd door: ‘Maar hoe kom je dan aan je eiwitten?’, waarna weer vragen volgen zoals ‘Mis je dan niets?’ of ‘Dan kun je toch bijna niets meer eten?’ Serieus, soms word je wel moe van altijd maar diezelfde vragen.. De antwoorden kan ik inmiddels zo als een robot kant-en-klaar voor je uitspugen!

Mocht de gesprekspartner enigszins openstaan voor andere opvattingen, dan volgt er na deze standaardvragen overigens meestal wel een leuk gesprek. Als iemand echt naar je luistert, loont het om je eigen ervaringen tot in detail te delen! Niemand zal na dit ene gesprek direct overstappen op veganisme, maar bij iedereen die oprecht naar je luistert heb je ongetwijfeld iets teweeggebracht..

med_res (26)

Welke afweging maak jij?

Dat waren de 4 nadelen van veganistisch eten die ik voor je kan bedenken. Stiekem heb ik elk nadeel al direct weer grotendeels ontkracht.. Aan jou nu de keuze: welke afweging maak jij als je deze 10 voordelen en 4 nadelen naast elkaar zet? Of heb je nog meer informatie nodig over andere mogelijke nadelen die jij voorziet? Let me know! Ik vertel je met liefde alles over mijn kennis en ervaringen 🙂

 

Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. 12/04/2018 / 14:16

  Wat een leuke en herkenbare tekst, Giulia! Alles wat je zegt herken ik, en natuurlijk zijn dit absoluut geen redenen om af te schrikken van het vegan gaan 😉 Ik heb laatst een blog geschreven waarin ik mijn dag qua vegan eten bijhoud. Wellicht is het een fijn handvat voor je lezers, met name degenen die erover denken om vegan te worden, maar nog niet helemaal weten hoe ze het moeten aanpakken. Je kunt mijn verhaal hier nalezen: http://www.artyfartylife.com/wat-ik-als-vegan-eet-op-een-dag
  Bedankt voor je leuke artikel (en die over de 10 voordelen net zo)!

  Groetjes, Jessica

  • Giulia Califano
   12/04/2018 / 15:53

   Bedankt voor je enthousiaste reactie en complimenten! Super dat jij je ook inzet om mensen te inspireren vegan te eten! Toevallig heb ik deze week ook al mijn tweede eetdagboekje online gezet en dat werd weer veel bekeken: blijkbaar vinden lezers dat erg interessant dus als we ze op die manier kunnen inspireren, why not?! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.