https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Een kwestie van relativeren en loslaten

Een kwestie van relativeren en loslaten

Relativeren

Weet jij het correcte antwoord? Gelukkig maar dat het daar niet om gaat. Het antwoord op deze vraag is meer een relatief antwoord, iets in de geest van: “Dat ligt eraan hoe lang je het vasthoudt.”

Probeer het maar eens uit. Je hoeft niet direct een fles champagne open te trekken, een glas water volstaat ook. Houd het maar eens een minuut vast. Plus 5 minuten. Plus 20 minuten. En, wordt het al zwaarder?

Geen machine

De weegschaal zou er geen moeite mee hebben: die geeft 26 minuten lang hetzelfde gewicht aan. Jouw lichaam echter, reageert waarschijnlijk wel. Kreeg je een lamme arm? Tintelingen?

Kun je je voorstellen wat er gebeurt als je het glas een dag lang vast zou moeten houden? Of een week? Of zelfs een maand? Dat zou je waarschijnlijk niet eens volhouden. Langzaamaan wordt het glas steeds zwaarder, gaat je arm steeds meer pijn doen en gaat je hele lichaam compenseren, totdat je het glas niet eens meer kúnt vasthouden. Dat ene kleine glaasje water.

Zware opgave

Stel je eens voor dat dit glaasje water jouw stress, jouw gepieker, jouw zorgen bevat. Dat je die dag in dag uit vast moet houden. Klinkt als een zware opgave. Dat is het ook. Niet voor niets komt het vaak voor dat mensen na een lange werkdag bot reageren als iemand om een gunst vraagt of dat relaties kapotgaan omdat we geen energie meer hebben om elkaar continu lief te hebben. We zijn immers moe. Moe van al die lasten die we dragen.

Niet voor niets raken steeds meer mensen overspannen of komen met een burn-out thuis te zitten. De lasten werden steeds zwaarder, totdat ze zo zwaar werden dat het lichaam ze niet meer kon dragen.

Zet het weg

Vergeet daarom nooit hoe belangrijk het is om je zorgen van je af te laten glijden. Zodra je kunt. Schrijf ze op, bespreek ze, los ze op – doe er iets mee. Ga niet naar bed om daar te liggen piekeren. Het beste advies geef je aan anderen, dus als je jezelf begint te verliezen onder alle druk, spreek jezelf dan even toe: vergeet het glas niet weg te zetten!

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.