https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Review: Het leven aanvaarden met mindfulness en zelfcompassie – Anurag ten Klooster

Review: Het leven aanvaarden met mindfulness en zelfcompassie – Anurag ten Klooster

Wat denk je ervan: liever zijn voor jezelf, innerlijke rust ervaren, het leven accepteren zoals het komt en juist daardoor gelukkiger zijn dan ooit tevoren? Het klinkt allemaal zo sprookjesachtig mooi, maar inmiddels zijn er talloze mensen en zelfs wetenschappelijke studies die bewijzen dat het echt zo werkt. We zijn altijd maar bezig onszelf te bekritiseren, méér te willen dan we nu al hebben en alleen maar naar de toekomst te kijken. We streven naar geluk, zonder erbij stil te staan dat we er maar één moment is om gelukkig te zijn: nu.

Hoe je meer van jezelf kunt houden, het leven kan accepteren en meer geluk kan ervaren valt op talloze manieren te leren. Met vallen en opstaan, dat sowieso. Iets wat je daar zeker bij kan helpen is dit prachtige handboek waar ik aangenaam door verrast was!

Knipsel.PNG

Acceptatie voor verandering

Natuurlijk, als het in het leven loopt zoals we wensen, is het niet moeilijk om het leven te aanvaarden! Vroeg of laat krijgt iedereen echter met tegenslagen te maken, klein en groot. Over een miskoop komen we zo heen, maar het verlies van een dierbare of je droomcarrière de mist in zien gaan zijn veranderingen waar we meer moeite mee hebben. Logisch, want natuurlijk leven we het leven liefst precies zoals we willen!

De één wil misschien per se een hond maar krijgt een relatie met iemand die allergisch is, de ander wordt knettergek van zijn of haar vetrolletjes en weer een derde kan het niet accepteren dat een ander wel promotie krijgt en hij of zij niet. Allemaal hebben we wel één of meerdere levensgebieden waar we nooit tevreden over zijn en op enig moment in ons leven krijgen we te maken met veel grotere tegenslagen. Soms zo groot, dat je niet weet hoe je überhaupt ooit nog gelukkig kunt worden..

DSC_0369-01

Over de schrijfster

Anurag ten Klooster verloor zelf in 2013 haar partner, vader van haar drie kinderen. De situatie is voor mij herkenbaar, want mijn moeder verloor haar man en vader van haar twee kinderen in 2004. Als moeder lijkt me dat, op het verliezen van je kind na, je allergrootste nachtmerrie. Zulke tegenslagen, hoe ga je daarmee om?

Anurag begeleidt al sinds 1998 volwassenen en kinderen in het omgaan met tegenslagen, hoe klein of groot ze ook zijn. Door middel van onder andere mindfulness en zelfcompassie helpt ze je meer op jezelf te vertrouwen en krachtiger in het leven te staan, wat het ook voor je in petto heeft.

DSC_0349-01

Accepteer wat je niet kunt veranderen en verander waar je iets aan kunt doen

Er is zo veel in het leven waar je niets aan kunt veranderen: waarom zou je je er dan tegen verzetten? Frustratie, boosheid, verdriet, onmacht, angst.. Allemaal menselijke emoties die zeker nodig zijn om bepaalde gebeurtenissen te verwerken. Erin blijven hangen brengt je echter niet verder: wat je niet kunt veranderen moet je maar accepteren.

Wanneer je leert te accepteren wie en waar je nu bent, ontstaat er ruimte voor verandering. Verandering van dat waar je wél iets aan kunt doen. Al is het slechts heel klein: je kunt genieten van de mooie dingen in het leven. Zonder iets aan je leven te veranderen, kun je al vele malen gelukkiger worden door alleen maar extra aandacht te schenken aan wat er wél mooi is in je leven.

DSC_0365-02

Het leven aanvaarden met mindfulness en zelfcompassie

Anurag biedt je met haar boek door middel van teksten, persoonlijke verhalen en oefeningen handvatten om dat geluk nu te aanvaarden, zoals het leven op dit moment voor je is. In 26 hoofdstukken met elk een eigen thema geeft ze op een laagdrempelige manier weer hoe je meer van jezelf kunt leren houden, het leven kan accepteren en meer geluk kan ervaren.

Elk hoofdstuk bevat eerst een stukje theorie en tips, op een eenvoudige en down-to-earth manier uitgelegd. In een grijs blokje volgt vervolgens een persoonlijk stukje van Anurag  waardoor je de theorie in de praktijk ziet en je je hier meer bij voor kunt stellen. Daarna krijg je praktische tips en oefeningen die je direct kunt uitvoeren en waarin je jezelf kunt oefenen. Ook deze worden begeleid met een praktijkvoorbeeld, dit keer van bekende sprekers of schrijvers zoals Eckhart Tolle of Boeddha. Elk hoofdstuk eindigt ten slotte met een inspirerende quote, paginagroot op een rustgevende afbeelding.

DSC_0359-01

Bewustwording, inspiratie en positieve energie

Hoewel je dit boek per hoofdstuk kunt lezen en het vooral als handboek kunt gebruiken, vond ik het net zo goed een boek dat ik één ruk uit kan lezen. Anurags schrijfstijl sprak me aan: open, begrijpelijk en helder. Terwijl ik lees, krijg ik het idee dat ze mij echt begrijpt. Een aantal oefeningen heb ik direct uitgevoerd, maar het handige van dit boek is juist dat je het er telkens weer bij kunt pakken. Zie het daarom niet als een leesboek, maar als een handboek. Je kiest er een hoofdstuk uit dat op dit moment het beste bij je past en gaat daarmee aan de slag. Ben je toe aan een volgende stap of heb je behoefte aan een steun op een ander gebied? Dan pak je het hoofdstuk wat je nu het meeste aanspreekt.

Op deze manier kan Anurag je middels dit boek begeleiden om innerlijke rust te vinden, het leven te accepteren en meer geluk te ervaren zonder dat er daadwerkelijk iets in je leven hoeft te veranderen. Je kunt het leven immers vaak niet veranderen, maar jouw manier van erin staan wel!

DSC_7678-01

 

 

Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Anurag ten Klooster. Dit verandert echter niets aan mijn standpunt: ik ga alleen samenwerkingen aan waar ik oprecht achter sta en geef altijd mijn eigen eerlijke mening.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.