https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

International Plastic Straw-free Day

International Plastic Straw-free Day

Hoeveel rietjes gooi jij jaarlijks in de prullenbak? Denk er maar eens over na. Thuis gebruik je ze misschien niet, maar buiten de deur des te meer. Elke dag worden er wereldwijd 1 miljard rietjes verspild! We zijn gewend om ons glas frisdrank op een zonnig terras door een rietje leeg te drinken en haal je ergens een gezond sapje of groene smoothie, dan wordt er bijna steevast een niet-zo-groen rietje in gehangen. Niet zo groen, of beter gezegd helemaal niet groen, omdat onze oceanen er inmiddels vol mee liggen! Die dunne en lichte buisjes die voor het drinken van de meeste drankjes volstrekt onnodig zijn, dragen bij aan de 8 miljoen ton aan plastic afval dat jaarlijks in de oceanen terechtkomt. Daar kun jij veel aan veranderen. Te beginnen met stoppen met drinken door plastic rietjes! Waarom en hoe? Dat leg ik je natuurlijk met liefde uit 🙂

Verraderlijke vrienden

Rietjes zijn maar klein en licht en dragen in die zin niet sterk bij aan die enorme plasticsoep die we van onze oceanen brouwen, maar ze zijn verraderlijke vervuilers: zeedieren raken erin verstrikt en vissen eten ze op.

Rietjes zijn sinds de jaren dertig uitgegroeid tot een van de meest gebruikte en onnodige producten op aarde. Behalve voor mensen met medische behoeften is het gebruik van rietjes volstrekt onnodig, maar inmiddels wel al decennialang de normaalste zaak van de wereld.

Kleine gewoonte voor een grote zaak

Dat zou het niet mogen zijn! Wat mij en gelukkig vele anderen betreft zou het de normaalste zaak van de wereld zijn om eens goed voor die wereld te zorgen! Volgens een recente studie zal er, als we op deze manier doorgaan, rond 2050 evenveel plastic als vissen in de zee zwemmen..

Wat jij daaraan kunt doen? Zo veel als je zelf wilt. Eerder gaf ik je al 11 tips om minder plastic te verbruiken: aan jou de keus of je er geen, één of meerdere toepast. Als je echter slechts één hele kleine gewoonte aan zou kunnen passen, dan zou je het al fantastisch doen! Verruil je plastic rietje voor een RVS of glazen variant, of gebruik er gewoon geen 🙂 Slechts één kleine gewoonte, met impact op een grote zaak.

Een voorwerp dat we minder dan 10 minuten gebruiken eindigt in onze parken, rivieren en oceanen, waar het nooit meer afgebroken wordt.

That seemingly innocent plastic straw in your drink is destroying our beautiful planet.

Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. 04/02/2018 / 21:40

  Yes, je hebt helemaal gelijk! Weer zoiets waar je niet bij stilstaat, maar het wel zou moeten… Thanks!
  X Lazy Bird

  • Giulia Califano
   04/02/2018 / 22:01

   Dankjewel voor je lieve reactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.