https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Review: De Wereld van Zeewier

Review: De Wereld van Zeewier

Eet jij wel eens zeewier? Misschien trek je een vies gezicht en denk je van niet, maar gaat er wel een belletje rinkelen bij het woord ‘sushi’ 😉 ‘Zeewier’ klinkt onaantrekkelijk, maar in feite is het gewoon een soort gras dat onder de zeespiegel groeit in plaats van erboven. Als je er eenmaal voor openstaat zeewier op diverse manieren te proeven, zul je merken dat het hartstikke lekker is! Ben je dol op sushi, dan weet je dat natuurlijk allang ♥ Wist je echter ook dat zeewier ontzettend veel gezondheidsvoordelen biedt? Daar zal ik je vandaag eens iets over vertellen!

Zeewier

Zeewier is de verzamelnaam voor groepen algen die in zee of in brak water leven. Aangezien het oppervlak van onze planeet voor zo’n 70% uit water bestaat, zouden algen dus wel eens de duurzame voedingsbron van de toekomst kunnen zijn!

Om als voedingsbron te kunnen volstaan moet zeewier natuurlijk over voldoende voedingsstoffen beschikken. Gelukkig wisten ze eeuwen geleden al dat dat het geval is! Zeewieren zijn dé planten op aarde met de meeste mineralen. Ze nemen de mineralen direct vanuit de oceaan in zich op en concentreren deze in hun celstructuur. Hierdoor staan al die gezonde mineralen volledig tot je beschikking. Doordat de mineralen in zeewier in vloeibare vorm aanwezig zijn vergemakkelijken ze het afvoeren van giftige stoffen en helpen ze bij het transport van andere voedingsstoffen zoals vitaminen.

DSC_5368-01

Veel voor weinig

Zeewier bestaat over het algemeen uit circa 50% koolhydraten, 1 à 2% vet en is daarmee een zeer energierijk product met weinig calorieën. De beschikbare eiwitten in zeewier zijn zeer beschikbaar voor het lichaam: van de eiwitten in nori wordt bijvoorbeeld tot 70% opgenomen door het lichaam.

Meer dan een derde van het gewicht van zeewier wordt gevormd voor tenminste 39 voedingsstoffen, waaronder calcium, magnesium, natrium, fosfor, kalium, ijzer en jodium. De zeewiersoorten arame, hijiki en wakame bevatten bijvoorbeeld 10 keer zoveel calcium als melk en zeesla bevat 25 keer meer ijzer dan vlees!

DSC_7766-02

Gunstige eigenschappen

Zeewier kent dankzij deze gunstige eigenschappen talloze gezondheidsvoordelen. Zoals gezegd krijg je met weinig calorieën véél voedingsstoffen binnen, waardoor zeewier een hele goede bron van mineralen is. Daarnaast zorgt het alginaat in zeewier voor bescherming van de darmwand, waardoor de spijsvertering langer gaat en voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen. Zo krijg je dus extra veel mineralen binnen!

Het eten van zeewier zou bovendien de bloeddruk verlagen, de kans op beroertes en hartaanvallen verminderen en ondersteunen bij de verwijdering van toxinen en zware metalen uit je lichaam.

Als er één mineraal is waar zeewier om bekend staat, is het wel jodium. Jodium is belangrijk voor het goed functioneren van de schildklier, dat hormonen aanmaakt die essentieel zijn om te leven. Jodium komt echter niet in veel van onze voeding voor en wordt daarom bijvoorbeeld aan brood en zout toegevoegd. Eet je zeewieren, dan krijg je het dus gewoon zomaar gratis en voor niets van de natuur!

DSC_5371-01

Gezondheidsvoordelen op een rijtje

De effecten van zeewier op onze gezondheid zijn te talrijk om allemaal te bespreken, maar om toch nog een aantal gezondheidsvoordelen te benoemen, naast de voordelen die hierboven al aan bod zijn gekomen: zeewier reguleert de bloedsuiker- en cholesterolspiegels, absorbeert en vermindert cholesterol, bevordert de genezing van maagzweren, zorgt voor het behoud van gezonde (bij)nieren, beschermt en verbetert de functie van de lever en de nieren, helpt bij gewichtsafname, ondersteunt wondheling, ondersteunt gezonde gewrichten, kan geboorteafwijkingen voorkomen, verlicht ernstige symptomen van astma, versterkt de weerstand tegen allergieën, verlicht de symptomen van de menopauze, helpt migraine te voorkomen, verlicht depressies, gaat stress tegen en helpt op natuurlijke wijze te ontspannen, bestrijd angst en chronische vermoeidheid, vergroot de zuurstofopname en het energieniveau, verhoogt de levensverwachting en regenereert cellen, reguleert het vochtgehalte in de huid en draagt als hoofdbestanddeel van de voeding bij aan het leven van de gezondste mensen op aarde. Niet voor niets wordt zeewier in diverse werelddelen al sinds mensenheugenis gebruikt: nu begrijpen we dat!

DSC_5370-02

Toekomst

Zeewier biedt echter ook veel toekomstmogelijkheden, zeker in ons waterrijke land. Omdat we zeewier op een duurzame manier in zee kunnen verbouwen gaat er niet nog meer landbouwland verloren en kan het een belangrijke bijdrage leveren aan de voedselzekerheid, des te meer omdat het gehalte aan hoogwaardige eiwitten in zeewier hoog is.

De Wereld van Zeewier

Gelukkig beginnen we nu ook in Europa meer aandacht te schenken aan de voordelen van zeewier en is het eten van zeewier inmiddels een heuse trend. Eerder schreef ik al over de zeewierspaghetti en vooral te lekkere zeewierbacon van Seamore en over de smaakvolle algenburgers van It’s Greenish. Eind vorig jaar ontdekte ik op het event van Biobites De Wereld van Zeewier. Dit is een webshop met een compleet aanbod van voeding, verzorgings- en gezondheidsproducten op basis van zeewier. Veel van de producten komen uit Frankrijk, maar ook de eerste producten met Nederlands zeewier (‘Zilte Oogst’) worden hier verkocht.

Aangezien ik al gesmuld heb van zeewierspaghetti, zeewierbacon, algenburgers en natuurlijk nori, besloot ik dit keer kennis te maken met onder andere zeewierpesto, zeewierchips en agar agar! De chips kraakte lekker weg op de bank, met de agar agar maakte ik heerlijke gezonde snoepjes en de zeewierpesto verdween in een smeuïge risotto waarvan jullie het recept morgen krijgen 😉

DSC_7782-01

Er valt echter veel meer te ontdekken in de Wereld van Zeewier: ik ben bijvoorbeeld heel erg benieuwd naar de werking van verzorgingsproducten met zeewier!

Van dit plantje zullen we in de toekomst ongetwijfeld veel meer gaan genieten en als we niet iets duurzamer met ons milieu omspringen, zullen we het ook heel hard nodig gaan hebben.. Je kunt er dus maar beter alvast aan wennen!

Eet jij wel eens zeewier?

DSC_5367-01

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.