https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Recensie: Lichter – William Cortvriendt

Recensie: Lichter – William Cortvriendt

Dieetgoeroes verkondigen al tientallen jaren grove onjuistheden over de oorzaken van overgewicht en hoe we kunnen afvallen. Ook gezondheidsinstanties maken zich hier schuldig aan. Hun advies ‘meer bewegen en minder eten’ faalt in nagenoeg 100% van de gevallen concludeert de Nederlandse arts William Cortvriendt op basis van wereldwijd wetenschappelijk onderzoek. Hoe we dan wel een gezond gewicht kunnen bereiken en behouden, verklaart hij in zijn boek ‘Lichter‘.  Eerlijk is eerlijk, ik heb nooit eerder een boek gelezen dat bij mij persoonlijk zoveel verwarring en zelfs weerstand opwekte …

Advies ‘Meer bewegen en minder eten’ faalt

Volgens William Cortvriendt faalt het advies dat dieetgoeroes en de overheid ons bieden: meer bewegen en minder eten werkt niet. In principe niets nieuws: we weten best dat voeding een veel grotere rol speelt dan beweging en dat het van groot belang is wát je eet. Zelf verdiep ik me natuurlijk ook al jarenlang in dit onderwerp en leerde zodoende dat de meest gezonde mensen blijken te leven op een volwaardig plantaardig dieet, bestaande uit complexe koolhydraten en niet te veel eiwitten en vetten. Talloze boeken en documentaires zijn verschenen die deze adviezen geven op basis van wereldwijd wetenschappelijk onderzoek.

Vanuit diezelfde basis, wereldwijd wetenschappelijk onderzoek, concludeert Cortvriendt echter vrijwel het tegenovergestelde: we moeten juist weinig koolhydraten en veel meer vet eten om duurzaam af te vallen. Op dat moment ontstaat er in mijn hoofd dus direct kortsluiting: hoe kan ik dit met elkaar rijmen? Tegelijkertijd ben ik natuurlijk razend benieuwd naar zijn onderbouwingen, dus lees ik het boek in rap tempo uit!

Nederlandse arts ontmaskert dieetgoeroes en foute voedingsadviezen overheid

Volgens William Cortvriendt verkondigen dieetgoeroes en verkopers van dieetproducten al tientallen jaren grove onwaarheden over de oorzaken van overgewicht en hoe we kunnen afvallen. Zelfs de officiële gezondheidsinstanties, artsen en diëtisten maken zich hier schuldig aan. Hun advies ‘meer bewegen en minder eten’ faalt volgens Cortvriendt in nagenoeg 100% van de gevallen en is de grootste medische misser ooit.

De Nederlandse arts doet hiermee nogal omstreden uitspraken. Om zelfs officiële instanties en professionals die er nota bene voor zijn opgeleid om mensen te helpen af te vallen, moet je wel heel zeker zijn van je zaak. Cortvriendt zuigt deze beweringen dan ook niet uit zijn duim, maar onderbouwt deze op basis van honderden wetenschappelijke publicaties. Hij legt aan de hand van deze onderzoeken uit waarom met name light producten, suiker en industrieel bewerkte etenswaren boosdoeners zijn. Hij leert ons hoe onze bloedsuikerspiegel werkt en wat de sterk onderschatte invloed van insuline op ons gewicht is. Hij ontkent ook niet de rol van onze genen en de bacteriën in onze darmen, maar geeft aan dat de grootste invloed wordt uitgeoefend door wat we door onze mond naar binnen schuiven.

DSC_8202-01.jpeg

Invloed van het westen

Cortvriendt maakt korte metten met populaire diëten zoals Atkins en toont aan de hand van verrassende wetenschappelijke resultaten aan dat overgewicht soms wel heel direct volgt op een specifieke aanpassing in ons dieet. Zo is er een eilandengroep in de Stille Oceaan waarvan de bevolking tot 1963 zeer geïsoleerd leefde. Tot die tijd aten de eilandbewoners vooral vis, kokosnoten en fruit, waarmee bijna de helft van hun geconsumeerde calorieën bestond uit verzadigd vet. Er kwamen op dat moment nauwelijks hart- en vaatziekten voor en al helemaal geen diabetes, overgewicht en obesitas. Dat veranderde echter toen vanaf 1963 met enige regelmaat westerse voedingsmiddelen naar de eilandengroep werden geëxporteerd. Als extraatje kregen de eilandbewoners daarbij ook gratis en voor niets onze westerse ziekten zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Toen een aanhoudende reeks cyclonen ervoor zorgde dat de eilandengroep een half jaar niet bereikt kon worden en de bewoners dus weer aangewezen waren op hun oorspronkelijke voeding, namen overgewicht, diabetes en hoge bloeddruk opvallend snel af!

Direct verband

Dit soort bevindingen maken op mij een diepe indruk. Er is zo’n direct verband zichtbaar tussen voeding en gezondheid, dat we toch geen andere conclusie kunnen trekken dan dat de oorzaak van deze westerse ziekten ligt bij de westerse voeding? Zo’n zelfde conclusie trekken we uit het experiment waarbij een man 3 weken lang bijna 6000 kcal per dag ging eten, eerst uit vetrijke voeding (58% vet, 10% koolhydraten en 32% eiwitten) en een tijd later uit voeding die qua samenstelling voldeed aan de richtlijnen voor gezonde voeding (22% vet, 64% koolhydraten en 14% eiwitten). De resultaten waren opzienbarend: de man kwam met beide diëten aan, maar kwam meer aan met het ‘gezonde’ dieet dan met het ‘vette’ dieet. Daarnaast nam zijn buikomtrek met het ‘gezonde’ dieet met 9 centimeter toe, terwijl zijn buikomtrek op het vette dieet meer dan 2 centimeter afnam!

De conclusie die Cortvriendt uit deze en vele andere studies trekt is dan ook dat we juist meer vet moeten gaan eten om duurzaam af te vallen en op gewicht te blijven. ‘We moeten weer terug naar onze ouderwetse Hollandse pot met vers vlees gebakken in roomboter en met een flinke scheut jus’, verklaart hij. ‘Dat zorgt voor een natuurlijk verzadigd gevoel waardoor de drang om tussendoor te snacken verdwijnt.’

413-3a8d8dacb26afcb14b823948cb233bc2.jpg

Kort door de bocht

Ondanks dat ik zeer onder de indruk ben van het grondige speurwerk dat William Cortvriendt tot deze conclusies heeft gebracht, zet ik hierbij mijn kanttekeningen. Veel studies die hij aanhaalt laten wel een zeer direct verband zien, maar we weten niet 100% zeker of dit verband daadwerkelijk alleen verklaard kan worden door de vetconsumptie. De eilandbewoners in de Stille Oceaan gingen inderdaad minder vet eten doordat ze westerse voeding aangeboden kregen, maar gingen vooral ook minder puur en natuurlijk eten. Ze kwamen in aanraking met toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen, iets waarvan we allemaal weten dat het ons nooit goed kan doen. Het experiment waarin een man 6000 kcal per dag ging eten op twee verschillende manieren, toont duidelijk dat hij meer baat heeft bij vetrijke voeding dan bij de standaard westerse voeding. Hierbij wordt echter wel de term ‘moderne westerse voeding uit een pakje’ genoemd: wederom toegevoegde suikers, conserveringsmiddelen en andere onnatuurlijke toevoegingen.

Wordt het overgewicht dan echt veroorzaakt door macroverhoudingen of is er een ander verschil tussen de voedingsstijlen dat deze onmiskenbare effecten teweegbrengt?

Tunnelvisie

Een andere kanttekening die ik hierbij wil zetten is dat er zo veel wetenschappelijk onderzocht wordt door zoveel verschillende wetenschappers met elk een eigen visie, dat er op deze manier altijd voldoende wetenschappelijke publicaties zijn om een bepaalde visie te onderbouwen, terwijl er minstens net zo veel wetenschappelijke publicaties zijn om die visie te weerleggen. Dit idee herken ik natuurlijk vanuit mijn eigen wetenschappelijke opleiding, maar ervaar ik vele malen sterker als het gaat om gezondheidsproblematiek. Dat is immers een probleem dat ons allemaal letterlijk na aan het hart gaat en waarover dan ook zeer veel onderzoeken en net zo veel meningen bestaan.

Het boek ‘Lichter‘ van William Cortvriendt staat namelijk vrijwel lijnrecht tegenover een boek dat in mijn boekenkast staat: ‘How not to die‘ van Michael Greger. Beide artsen hebben hetzelfde doel: ons informeren over hoe we zo gezond mogelijk kunnen leven. Toch adviseren ze op veel punten letterlijk het tegenovergestelde van elkaar, met als belangrijkste verschil natuurlijk het aandeel vetten in onze voeding. Ook Michael Greger baseert zijn adviezen echter op wereldwijd onderzoek. ‘How not to die‘ is twee keer zo groot als ‘Lichter‘ en bevat drie keer zoveel pagina’s met referenties. Dan heb ik het nog niet eens over andere boeken die de adviezen uit ‘Lichter’ op indrukwekkende wijze tegenspreken, zoals  ‘The China Study‘ van Colin Campbell en Thomas M. Campbell.

De fantastische gezondheidsresultaten die Cortvriendt boekt met zijn methode, zijn vergelijkbaar met de resultaten die andere artsen boeken met een compleet tegenovergestelde methode. Patiënten van Cortvriendt vielen dankzij zijn dieet vele kilo’s af en konden zelfs stoppen met medicatie voor diabetes en hart- en vaatziekten, precies zoals dat gebeurt bij veel mensen als ze overstappen naar een volwaardig plantaardig dieet.

Hoe kunnen er zo veel tegenstrijdige adviezen worden gegeven, terwijl ze allemaal zijn gebaseerd op wereldwijd wetenschappelijk onderzoek?

Dé waarheid bestaat (nog) niet

De enige echt rechtvaardige conclusie die we uit al deze wetenschappelijke publicaties kunnen trekken is mijns inziens dat we er voorlopig nog niet uit zijn. Als er complete boeken vol kunnen worden geschreven door de beste artsen en wetenschappers die hun werk volledig baseren op het beste wetenschappelijk onderzoek en elkaar toch volledig tegenspreken, dan kunnen we niets anders dan concluderen dat dé waarheid nog niet ontdekt is en misschien wel nooit ontdekt zal worden.

Dat neemt dus niet weg dat ik ‘Lichter’ van William Cortvriendt een fantastisch boek vind. Cortvriendt schrijft helder, vlot en soms met een vleugje humor, waardoor het boek ontzettend gemakkelijk weg leest. Zijn onderbouwingen zijn degelijk, leerzaam en soms werkelijk opzienbarend. De juiste manier om ermee om te gaan is volgens mij echter niet door de adviezen uit ‘Lichter‘ klakkeloos over te nemen, maar door ze naast de adviezen uit andere boeken zoals ‘How not to die‘ te zetten, je gezonde verstand te gebruiken en te luisteren naar wat jouw lijf je vertelt.

Ik vrees dat we meer dan onze levensduur aan wetenschappelijke tijd nodig hebben om uit te vinden of er wel één waarheid is, dus zolang wij op deze aardbol rondlopen kunnen we wat mij betreft het beste blijven onderzoeken, blijven leren, blijven experimenten en blijven genieten!

Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Uitgeverij Lucht. Dit verandert echter niets aan mijn standpunt: ik ga alleen samenwerkingen aan waar ik oprecht achter sta en geef altijd mijn eigen eerlijke mening.

DSC_8191-01

Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. 25/02/2018 / 15:21

  Fijne recensie, heel genuanceerd! Misschien moet je die verschillen gaan zoeken in genetische verschillen tussen mensen, vraag ik me af. Zo zijn er mensen die minder makkelijk aankomen van suikers, maar ik merk bij mezelf dat ik van suikers net heel makkelijk aankom en inderdaad van vetten veel minder. Raar he? Ik heb het boek natuurlijk niet gelezen, maar ik kan me inbeelden dat met koolhydraatrijke voeding bedoeld wordt veel brood eten enzo, dat is bij mij inderdaad een probleem. Maar fruit en groenten zijn ook koolhydraten, en daar kom ik helemaal niet van bij natuurlijk…
  Luisteren naar je lichaam is de boodschap.

  • Giulia Califano
   26/02/2018 / 11:33

   Dankjewel voor je compliment! Dat is precies wat ik ook denk. Ik heb onlangs ook meer geleerd over Ayurveda en dat gaat ook uit van het principe dat mensen verschillen en dat dus juist heel verschillende voeding goed is voor verschillende mensen. We hebben nog veel te leren!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.