https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Wie geef jij vandaag een compliment?

Wie geef jij vandaag een compliment?

Ben jij klaar om samen de wereld een stukje mooier te maken? Ik ben trots op je! Niet iedereen staat er namelijk bij stil dat we met z’n allen behoorlijk negatief zijn en wel eens wat vaker een glimlach op elkaars gezicht zouden mogen toveren. Hoe vaak geef jij je partner een compliment? Je vrienden, je familieleden, je collega’s of zelfs een onbekende? Na deze ene Nationale Complimentendag, liefst elke dag!

Waardering

Volgens de Amerikaanse psycholoog William James is de behoefte om gewaardeerd te worden de diepste menselijke behoefte en dat wordt dagelijks bevestigd in talloze onderzoeken. Wist je dat de nummer één reden waarom werknemers ontslag nemen, vrijwilligers stoppen met hun belangrijke bijdrage aan onze maatschappij en relaties stuklopen, een gebrek aan waardering is? Een ontzettend klein en simpel gebaar, met catastrofale gevolgen …

Negatieve blik

Waarom geven we zo weinig blijk van waardering? Het kost ons niets, hoogstens de moeite een paar spieren aan te spannen om die klanken uit te brengen. Die kleine inspanning, betekent voor een ander echter de hele wereld!

Helaas zit het niet in de volksaard van de Nederlanders om elkaar complimenten te geven: we zien vooral waar we kritiek op kunnen leveren.

Misschien denk je nu: ‘dat is onzin, ik ben hartstikke positief!’ Ga dan eens na wanneer de laatste keer is dat jij een complimentje aan iemand gaf, en de keer daarvoor. Hoe vaak komt het voor? Wanneer was de laatste keer dat jij kritiek op iemand had? Het klinkt zo vanzelfsprekend, een complimentje geven, maar in de praktijk vinden we het vele malen gemakkelijker om kritiek te geven.

styled shoot 18-11-2016 - thema herfst-winter-71.jpg

Psychologische truc

Wellicht is dat ook een psychologisch beschermingsmechanisme: als we de ander bekritiseren halen we hem of haar daarmee omlaag, zodat we zelf hoger komen te staan. Geven we de ander een compliment, dan halen we hem of haar omhoog, waardoor we zelf lager komen te staan. We beschermen onze eigenwaarde dus eenvoudigweg door een ander te bekritiseren in plaats van te complimenteren.

Biologisch gezien een heel vanzelfsprekend mechanisme om te overleven, want hoe sterker je bent of denkt dat je bent, hoe groter je overlevingskans. Helaas is dat zelfs nu nog aan de orde van de dag: denk eens aan al die jongeren die zelfmoord plegen omdat ze zo ontzettend naar beneden gehaald worden door pestkoppen? Het is de trieste werkelijkheid, dat woorden kunnen moorden.

De eerste stap

Natuurlijk is het probleem niet met één dag opgelost. Hoe leuk zou de wereld zijn als we elkaar elke dag complimenten zouden geven? Elke keer dat jij een glimlach op iemands gezicht tovert met een compliment, stijgt ook jouw geluksgevoel. Als we dat allemaal doen, worden we allemaal een stuk gelukkiger én zelfverzekerder!

Laten we daarom beginnen met bewustwording en de eerste stap. Je hebt je nu gerealiseerd dat we ons automatisch vaker negatief dan positief uiten tegen anderen en wat de impact van al dan niet geven van complimenten kan zijn. Tijd om de eerste stap te zetten! Ik daag je uit om vandaag minimaal 10 complimenten uit te delen. Lijkt dat veel? Ga maar eens na hoeveel mensen je vandaag ziet op diverse momenten. Je kunt je partner een compliment geven zodra jullie wakker worden, je kunt al je collega’s op het werk complimenteren, de caissière in de supermarkt, iemand die je tegenkomt op de fiets. Dat is dan alleen maar offline: aangezien een groot deel van ons leven zich tegenwoordig online afspeelt, kun je ook daar prima complimenten geven. Genoeg Facebookberichten of Instagramfoto’s om op te reageren!

DSC_8215-01.jpeg

Persoonlijk

Let wel op: ga niet met complimenten strooien louter omwille van het gebaar. Een compliment dat doet waar het voor bedoeld is, is altijd een uitgesproken of uitgeschreven waardering met persoonlijke aandacht. Waardering is niet te koop: alleen met de juiste oprechte woorden kunnen we mensen het diepst raken.

Meedoen aan Nationale Complimentendag is dus helemaal gratis, want je mag er niets voor kopen. Het enige dat je hoeft te doen is oprechte aandacht te geven aan mensen en hen een welgemeend compliment geven. Aan het eind van de streep, levert dat ook bij jou vanavond een brede glimlach op je gezicht op! Realiseer je dan maar eens, dat je die glimlach elke dag op ieders gezicht kan toveren als jij voortaan van elke dag complimentendag maakt 🙂

Als jij dit leest, wil ik jou complimenteren: wat goed dat jij dit hele artikel hebt gelezen en daarmee al de eerste stap hebt gezet om samen de wereld te beteren! 

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.