https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Doe jij mee aan de Nationale Week zonder Vlees?

Doe jij mee aan de Nationale Week zonder Vlees?

Wanneer je als volwassene één week geen vlees eet, bespaar je: 7 maanden douchewater, 114 kilometer autorijden, 1 blije kip en 7 maanden werk voor een boom. Wat denk je ervan: zullen we het eens proberen, één weekje maar? Van 5 t/m 11 maart is het de Nationale Week zonder Vlees! Doe jij mee?

Elke stap telt

Natuurlijk heb je al in diverse artikelen kunnen lezen waarom plantaardige voeding zoveel voordelen heeft, zowel voor onszelf alsook voor dieren, onze medemensen en het milieu. Voor velen is de drempel echter hoog om over te stappen op een plantaardig dieet of is het zelfs ondenkbaar om nooit meer dierlijke producten te eten. Al zou het fantastisch zijn als de hele wereld stopt met vlees eten, dat is (voorlopig) onrealistisch. Realistisch is wel dat elke stap telt! Elk stukje vlees dat je weigert, is er weer één. Wat je daarmee bereikt, loopt al aardig snel op. Door één week vegetarisch te eten, niet eens volledig plantaardig dus, bespaar je al 7 maanden douchewater, 114 kilometer autorijden, 1 blije kip en 7 maanden werk voor een boom. Kun je het je voorstellen? Dat is veel!

med_res (104)

Besparingen

Vind je het absurd klinken, zo veel besparingen in ruil voor slechts één week geen vlees of vis eten? Dat is het ook! Kun je nagaan wat een impact wij met alleen ons eetgedrag al op het milieu hebben. Toch zijn de berekeningen niet uit de duim gezogen: op de website van de Nationale Week zonder Vlees worden deze haarfijn uitgelegd!

7 maanden douchewater

Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1476 liter water die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie vlees. Voor 1 douchebeurt is circa 51 liter water nodig, dus door één week geen vlees te eten, bespaar je bijna 7 maanden douchewater.

114 kilometer autorijden

Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1740 gram CO2 uitstoot die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie vlees. 1 kilometer autorijden stoot 106 gram CO2 uit, dus door één week geen vlees te eten, bespaar je de uitstoot van 114 kilometer autorijden.

med_res (35)

1 blije kip

Wanneer je één dag geen vlees eet, bespaar je gemiddeld 200 gram vlees. 1 kip bevat 1600 gram consumeerbaar vlees, dus door één week geen vlees te eten, bespaar je het equivalent van het consumptiegewicht van 1 volledige kip.

7 maanden werk voor een boom

Wanneer je één dag geen vlees eet bespaar je de 1740 gram CO2-uitstoot die gemiddeld nodig was geweest voor de productie van jouw dagelijkse portie vlees. Een boom kan in een maand circa 1700 gram CO2-uitstoot uit de lucht opnemen in zijn biomassa en omzetten in zuurstof. Door één week geen vlees te eten, bespaar je dus de uitstoot waar een boom 7 maanden voor nodig heeft.

Op de website van de Nationale Week zonder Vlees kun je bovendien zien hoe veel mensen meedoen en wat we daarmee samen al besparen. Op het moment van schrijven doen 23.763 mensen mee en besparen we daarmee 282.779.700 liter water, 289.433 kilo CO2 en 23.763 blije kippen!

IMG_20170715_161817_532-01

Initiatief

De Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër. Het initiatief wordt inmiddels breed gedragen door diverse partners in de voedselindustrie. Zo bieden diverse bedrijven, universiteiten en pompstations door heel Nederland tijdens deze week een groot vegetarisch aanbod in hun restaurants en kantines en is er een presentatie ontwikkeld waarmee docenten hun leerlingen in het basis- of voortgezet onderwijs in één uur meer kunnen leren over gezonde voeding, plantaardig eten en de relatie tussen vleesconsumptie, dierenwelzijn en het milieu. Alle klassen die meedoen krijgen bovendien een gezonde, eetbare verrassing toegestuurd!

Ten slotte is deze week gekoppeld aan de vegetarische restaurantweek: een selectie aan restaurants door heel Nederland biedt deze week een speciaal vegetarisch menu voor lunch of diner! Alle details vind je op de website van de Vegetarische Restaurantweek.

IMG_20170628_183651_635

Visie

De hele visie achter het idee heb ik natuurlijk al vaker uitgelegd: plantaardig eten is gezonder, diervriendelijker, medemensvriendelijker en milieuvriendelijker. Regelmatig een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve impact op mens, dier en milieu. Nu we ons bewust zijn van die impact, is het wat mij betreft niet meer dan normaal om alles te doen wat in ons vermogen ligt om die positieve impact te vergroten. Voor de één houdt dit volledig plantaardig eten in, voor de ander alleen regelmatig een dagje vegetarisch. Zoals we in de berekeningen hierboven kunnen zien, heeft elke kleine stap al enorm veel impact!

DSC_7620-01

Proeven

Denk je nu: maar vegetarisch eten is zo saai? Dan ben je duidelijk niet voldoende geïnformeerd en is het des te harder nodig dat je eens een weekje vegetarisch eten proeft! Klik hierboven maar eens op het tabblad ‘Blog’ en dan ‘Recepten’, dan vind je talloze ontbijt-, lunch-, diner- en snackrecepten die eenvoudig te maken zijn en heerlijk smaken. ‘Proberen en proeven is geloven’, is het credo van de Nationale Week zonder Vlees en daar sta ik volledig achter! Je ogen openen is stap één, openstaan voor verandering is stap twee en eenmaal geproefd zijn die stappen niet meer zo groot 😉

IMG_20171217_073439_173

Oproep

Nationale Week Zonder Vlees roept alle Nederlanders op om van 5 t/m 11 maart een week lang geen vlees en vis te eten, en in plaats daarvan de verrassende mogelijkheden van de plantaardige keuken te ontdekken. Dit initiatief heeft als doel om Nederland op een concrete manier bewust maken van de positieve impact van minder vlees eten, en laten zien hoe gemakkelijk en lekker een dagje zonder vlees en vis eigenlijk kan zijn.

Als je je inschrijft krijg je gratis het Week Zonder Vlees-magazine waarin je genoeg recepten, interviews, weetjes, kooktips en allerlei andere informatie vindt om jouw week zonder vlees tot een succes te brengen! Wedden dat je je na deze week elke week verheugt op jouw dag(en) zonder vlees? 😉

Doe jij mee?!

Ik doe mee 2

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.