https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Hoe kun je nu rennen en foto’s maken tegelijkertijd?

Hoe kun je nu rennen en foto’s maken tegelijkertijd?

Het is één van de meest gestelde vragen in mijn hardloopcarrière: hoe maak jij je hardloopfoto’s? Toegegeven, vroeger dacht ik ook dat iedereen die onderweg mooie foto’s wist te schieten altijd een persoonlijke fotograaf mee op pad nam. Gelukkig ken ik inmiddels genoeg trucjes om zelf leuke plaatjes te schieten tijdens mijn hardlooprondjes. Laat ik mijn belangrijkste tips daarom maar eens met je delen!

Live, Love, Run

De bekendste hardloopfoto’s zijn natuurlijk selfies. Die kun je zoals de naam al zegt niet door een fotograaf laten maken, dus hier moet je jezelf wel in trainen. Jaren geleden maakte ik wel eens een selfie, maar echt een succes vond ik het niet. Tot ik in 2016 de tips van Annemerel las in haar boek Live, Love, Run. De belangrijkste tip die ik hieruit haalde was het bepalen van je hoek. Hiermee begon ik te spelen en al snel had ik de smaak te pakken. Als je het eenmaal leuk vindt om te experimenteren met hardloopfoto’s maken, leer je vervolgens al snel allerlei eigen tips & tricks!

IMG_20170711_180826_127

Selfies

Timer

Mijn krachtigste geheim voor goede selfies is de timer! Ik stel de timer in op 2 seconden, klik en breng dan mijn telefoon naar de juiste positie. Op die manier voorkom ik dat al mijn foto’s bewogen zijn doordat mijn vinger tegen mijn telefoon drukt om een foto te maken. Denk maar niet dat ik er dan met één keer schieten ben, hoor. Achter elke geposte selfie zitten minimaal 3 afgekeurde selfies 😉

IMG_20160725_160106

Hoek

Zoals Annemerel in haar boek ook aangaf, is het even zoeken naar de juiste hoek. Als je eenmaal van jezelf weet welke hoek het beste bij jou past, kun je voortaan in no-time een leuke selfie maken. De meeste selfies worden schuin van boven genomen: dat is een gemakkelijke positie om je telefoon vast te houden én een gunstige positie voor jouzelf. Je ziet zo namelijk vaak niet alleen je gezicht maar ook een stukje kleding en ondergrond, waardoor er meer actie in de foto zit. Als je mijn Instagram-feed door scrolt, kun je dan al raden wat mijn meest gunstige hoek is? 😉

IMG_20170831_094750_853

Blik

Hoe je in de camera kijkt of juist niet, is ook een puntje van aandacht. Zelf vind ik het vaak leuk om voor me uit te kijken of een klein stukje richting de vloer, zodat mijn ogen op de foto gesloten lijken. Doordat ik vaak met een glimlach ren straalt er op die manier ontzettend veel positieve energie van de foto af! Wat me ook opvalt is dat lachen met je mond dicht op selfies vrijwel altijd stom staat. Ik erger me regelmatig aan mijn niet-zo-witte tanden, maar verkies toch altijd zo’n foto boven de foto waarop ik met mijn mond dicht lach. Op de één of andere manier ziet dat er vaak geforceerd uit.

Renmeisje (29)

Lichtinval

De hoeveelheid licht en hoek van inval van het licht zijn sterk bepalend voor de kwaliteit en sfeer van je foto’s. Je zou ervoor kunnen zorgen altijd de beste kwaliteit foto’s te maken door in de schaduw te fotograferen met het licht achter je camera, maar zelf vind ik het juist leuk om met lichtinval te spelen en daardoor unieke foto’s te schieten. Zo gebruik ik vaak expres tegenlicht vanuit een bepaalde hoek waardoor de kwaliteit van mijn foto’s wellicht enigszins achteruitgaat, maar er soms werkelijk spectaculaire beelden ontstaan! De kracht en sfeer die van die foto’s afspatten is mij veel meer waard dan de scherpte en kleur.

IMG_20170804_142254_356

Bewerken

De laatste welbekende truc voor mooie hardloopselfies is natuurlijk de nabewerking. Geen enkele foto komt direct op Instagram: er valt altijd wel iets te verbeteren. Waar ik vroeger echter talloze filters over mijn foto’s heen gooide, bewerk ik nu zo min mogelijk. Mijn stijl op Instagram wordt wel bepaald door krachtige kleuren, dus ik schroef altijd de verzadiging een stukje op. Hiermee wordt de foto soms iets donkerder, dus vaak stel ik ook de belichting iets bij. Soms voeg ik wat warmte toe of haal het weg en regelmatig voeg ik structuur toe om de foto iets duidelijker te maken en de kleuren extra te versterken. Voor mijn gezicht gebruik ik vaak een speciale optie in de app Snapseed die je gezicht iets zachter maakt en je ogen iets helderder. Ja, ik heb van mezelf al die helderblauwe ogen, maar soms is er wel een kleine beetje extra aan gesleuteld 😉

IMG_20171021_083655_218

Dat waren mijn belangrijkste tips voor de mooiste hardloopselfies! Zoals je wellicht in de gaten hebt maak ik tegenwoordig echter ook graag foto’s van verderaf, waarop ik stretch of aan het rennen ben. Hoe ik die foto’s maak, vertel ik je volgende week!

Maak jij wel eens foto’s tijdens het hardlopen?

IMG_20170518_125250_327

Volg:
Delen:

2 Reacties

  1. 16/03/2018 / 08:10

    Lopen en zweten met al die make-up op je gezicht … BAH !!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.