https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

5 tips om je voor te bereiden op jouw VeganChallenge

5 tips om je voor te bereiden op jouw VeganChallenge

Durf jij de uitdaging aan te gaan om vanaf 1 april een maand lang plantaardig te eten? Voor jezelf, je medemensen, dieren én het milieu? De VeganChallenge zorgt ervoor dat die maand voor jou a piece of vegan cake wordt! Je krijgt de hele maand lang de allerlekkerste recepten opgestuurd en ontvangt alle steun en support die je nodig hebt. Er is zelfs een Facebook-groep waar je elkaar van tips kunt voorzien! Voordat het hele feest losbarst, wil ik je echter ook al een steuntje in de rug geven. Daarom geef ik je vandaag alvast 5 tips om je voor te bereiden op jouw VeganChallenge!

VeganChallenge

De VeganChallenge wordt een paar keer per jaar gehouden om het voor zoveel mogelijk mensen zo gemakkelijk mogelijk te maken om veganistisch te eten. Als je meedoet daag jij jezelf en misschien ook anderen in jouw omgeving uit om een maand lang een veganistische levensstijl te proberen. Meedoen is helemaal gratis! Je wordt overspoeld met nieuwsbrieven vol informatie, recepten en andere feiten en ontvangt alle steun die je nodig hebt via de Facebook-groep en het blog op de website van de VeganChallenge. Gebrek aan inspiratie, steun en informatie kan dus écht geen excuus zijn om niet mee te doen!

DSC_8268-01.jpeg

Doel

Het doel van de VeganChallenge is dus om het voor zoveel mogelijk mensen zo gemakkelijk mogelijk te maken om veganistisch te eten. Het hele maandprogramma is dan ook afgestemd op gemakkelijk, goedkoop en lekker eten. Je haalt alle ingrediënten voor de recepten die je ontvangt gewoon bij de supermarkt en hebt absoluut geen koksopleiding nodig om de gerechten te maken. Natuurlijk bestaan er talloze fancy veganistische producten, maar de keuze om die te gebruiken is aan jou. Het doel van de VeganChallenge is jou te ervaren dat veganistisch eten heel gemakkelijk, goedkoop en lekker kan zijn. Van een simpel avg’tje tot een prachtige vegan taart!

DSC_8462-01.jpeg

Veganistisch is niet per definitie gezond

Hoewel vaak zo gedacht wordt, is veganistisch eten niet per definitie gezond. Veganisten kunnen net zo goed koken met pakjes en zakjes, elke dag taart eten en leven van junkfood. Tijdens de VeganChallenge wordt hier dan ook een gezonde balans in gezocht: veel recepten zijn gezond, maar er zitten ook genoeg iets of veel minder gezonde recepten tussen. Wel staat vaak aangegeven hoe recepten aangepast kunnen worden om ze gezonder of bijvoorbeeld allergenenvrij te maken. Zo is er tijdens de VeganChallenge echt voor ieder wat wils! En zeg nou zelf, het beste middel om mensen ervan te overtuigen dat veganistisch eten lekker is, is toch die prachtige té lekkere vegan taart? 😉

Brownie Batter Pie (2)-01

Tips om je voor te bereiden op jouw VeganChallenge

Zorg dat je doel helder is

Waarom doe jij mee aan de VeganChallenge? Voor je eigen gezondheid, voor je medemensen, voor dieren, voor het milieu of om al deze redenen? Zorg dat je voordat je begint aan deze challenge duidelijk voor ogen hebt waarom jij een maand lang geen dierlijke producten wilt eten. Je houdt iets alleen vol als je duidelijk weet waarom je het doet en je jezelf aan dit doel kunt herinneren. Het kan daarom helpen om je doel ergens duidelijk op te schrijven of misschien zelfs te visualiseren met foto’s of een collage. Doe jij bijvoorbeeld mee omdat je al het dierenleed in de wereld beu bent? Plak dan een paar foto’s van vriendelijke dierenvriendjes boven je bureau of op de koelkast, zodat je elke dag herinnerd wordt aan de dieren die dankzij jou mogen blijven leven.

DSC_8054-01.jpeg

Haal basisingrediënten in huis

Een plantaardige levensstijl kent vele basisingrediënten waarmee je eenvoudig de lekkerste maaltijden maakt, op elk moment van de dag. Als je deze basisingrediënten standaard in huis hebt, kun je áltijd iets lekkers klaarmaken.

Hieronder zal ik een aantal ingrediënten opnoemen die wij altijd in huis hebben als basis voor de meeste maaltijden:

In de kast

 • rijstwafels
 • havermout
 • volkoren crackers
 • pindakaas
 • jam
 • zilvervliesrijst
 • volkoren pasta
 • quinoa
 • tomatenpuree
 • gezeefde tomaten (passata)
 • groentebouillonblokjes
 • sojasaus
 • olijfolie
 • balsamicoazijn
 • kikkererwten
 • linzen
 • maïs
 • erwtjes
 • kruiden en specerijen
 • cacaopoeder
 • kokosrasp
 • gemengde noten
 • rozijnen
 • pure chocolade
 • pofmaïs

Koelkast

 • amandelmelk
 • kokosdrink
 • spinazie
 • komkommer
 • cherrytomaten
 • wortels

Diepvries

 • brood
 • wokgroenten
 • tempeh
 • bosvruchten
 • bladerdeeg
 • pompoenblokjes

Vers

 • knoflook
 • ui
 • aardappelen
 • bananen
 • appels
 • sinaasappels
 • citroen
 • gember

Natuurlijk hoef je niet alles van deze lijst in huis te halen en wil je misschien juist andere producten toevoegen, maar het is een voorbeeld. Met deze ingrediënten komen wij al héél ver. We hoeven alleen maar extra’s zoals verse groenten en fruit, specifieke soorten granen, peulvruchten of bonen, bepaalde smaakmakers en sauzen, vleesvervangers of lekkernijen zoals een keer een ijsje of chips voor manlief erbij te halen.

IMG_20170709_083702_064.jpg

Plan tijd

Je gaat deze maand anders eten en hoewel veganistisch eten helemaal niet tijdrovend hoeft te zijn, is wennen aan een andere levensstijl dat wel. Je zult deze maand extra tijd kwijt zijn aan verpakkingen lezen, recepten koken en smaken leren kennen. Als je die tijd alvast reserveert, scheelt je dat later een hoop stress. Zorg dat je wat extra meer tijd dan normaal inplant voor het doen van je boodschappen, omdat je misschien wat verpakkingen moet gaan lezen. Wanneer je erg druk bent en niet elke dag tijd hebt om te koken, prik dan elke week één of meerdere momenten in agenda om je planning door te nemen: wanneer heb je tijd om te koken, voor hoeveel dagen moet je koken en wat ga je dan koken? Maak op tijd je boodschappenlijstjes en werk vooruit. Het voordeel van plantaardige ingrediënten is dat ze veel minder snel bederven van dierlijke ingrediënten, dus je kunt gemakkelijk een aantal porties tegelijkertijd koken!

DSC_7949-01.jpeg

Zorg voor een back-up

Het heeft niets met veganistisch eten te maken, maar wanneer je gaat experimenteren met recepten zit er ongetwijfeld eens iets te tussen wat je niet lust. Om te voorkomen dat je in zo’n geval teruggrijpt naar een oude gewoonte, is het verstandig om altijd ingrediënten in huis te hebben voor een back-up. Zelf doe ik dit ook wanneer ik een nieuw recept test: ik koop niet alleen ingrediënten voor dat nieuwe recept, maar zorg dat ik ook alles in huis heb om snel iets anders te koken voor het geval dat mijn experiment mislukt. Aangezien wij altijd groenten in de diepvries hebben, rijst en pasta op voorraad hebben en meerdere pakjes gezeefde tomaten in de kast hebben staan, kan ik op dat moment snel een pasta of curry in elkaar draaien 🙂

IMG_20171003_170906_185.jpg

Sta open voor verandering

Is het spreekwoord ‘wat de boer niet kent, dat vreet hij niet’ op jou van toepassing? Misschien denk je van niet, maar veel mensen staan niet open voor verandering, ondanks dat ze zelf denken van wel. Alleen al de gedachte geen vlees te mogen eten, roept weerstand en angst op. Dit gevoel kan zelfs zo sterk zijn dat ondanks dat jij de hele maand verrukkelijk eet, je dit niet zo ervaart omdat je zo sterk verlangt naar dat wat je gewend bent. Wil je echt ervaren wat plantaardig eten voor jou kan betekenen? Ga deze maand dan vol enthousiasme in en sta echt open voor verandering.

Weet ook dat het tijdelijk is: als je na deze maand per se weer elke dag dierlijke ingrediënten wilt eten, mag dat. Zelfs tijdens deze maand mag dat natuurlijk, er is niemand die je tegenhoudt. Maar stel je eens voor hoe je je zou voelen als het je lukt een maand lang geen dierlijke ingrediënten te eten? Alleen al die overwinning is goud waard! Daarnaast durf ik erom te wedden dat als jij er echt voor openstaat om van deze maand een succes te maken, je nooit meer dezelfde persoon zal zijn als voor deze maand. Na elke VeganChallenge is ons land ongetwijfeld een aantal veganisten rijker, maar al die mensen die twee keer per week hun vlees laten staan of hun glaasje melk in ruilen voor plantaardige melk, tellen óók mee. Elke stap is er één. Klikken op de link om je aan te melden voor de VeganChallenge die start op 1 april, is de eerste!

DSC_8388-01.jpeg

De VeganChallenge start op 1 april en inderdaad, dat is op eerste paasdag. Een extra uitdaging! Natuurlijk wordt daar rekening mee gehouden en zal ik je ook de komende week voorzien van een aantal heerlijke paasrecepten 😉 

Doe jij mee aan de VeganChallenge? 

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.