https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

5 tips om met Pasen echt het nieuwe leven te vieren!

5 tips om met Pasen echt het nieuwe leven te vieren!

Wat is het toch snoezig al die kuikentjes en paashaasjes die rond de paasdagen overal opduiken! We eten koekjes in de vorm van kuikentjes, hazenoren van brood en elk jaar meer bontgekleurde (paas)eitjes. Allemaal worden we vrolijk van die snoezige diertjes die het begin van de lente aankondigen rond deze feestdagen. Helaas worden zij in werkelijkheid echter niet zo vrolijk van ons! Weet je waarom kuikentjes, lammetjes en hazen worden geassocieerd met Pasen? Omdat ze symbool staan voor nieuw leven, dat met de lente begint. Wat doen de meeste mensen met Pasen? Dat nieuwe leven bruut beëindigen om te vieren dat het nieuwe leven ontstaat. HUH?! Makes no sense, right? Ik stel voor dat we voortaan het nieuwe leven vieren door te leven en te laten leven! Met deze tips voor een diervriendelijk Pasen is dat (g)een eitje 😉 

Ga op tijd boodschappen doen

Rond de feestdagen is het druk in de supermarkten, héél druk. Zelf haat ik het altijd al om in die drukte boodschappen te doen, dus ga ik ruim van tevoren. Zeker als jij deze Pasen anders gaat eten dan je gewend bent, kan het helpen je boodschappen op tijd te doen. Zo weet je zeker dat je belangrijkste ingrediënten niet al uitverkocht zijn en heb je in de winkel de rust om verpakkingen te lezen of op zoek te gaan naar iets waarvan je niet weet waar het ligt. Raak je gestrest? Dan grijp je al gauw terug naar oude gewoonten. Dat willen we dit jaar dus eens niet!

DSC_7620-01

Ga in de basis voor een-op-een alternatieven

Wil je niet moeilijk doen maar gewoon net zo gemakkelijk als altijd Pasen vieren en je boodschappen doen? Ga dan vooral voor een-op-een alternatieven voor je dieronvriendelijke boodschappen. Misschien niet de goedkoopste oplossing en ook niet per se de lekkerste, maar wel de gemakkelijkste. Vervang je paaseitjes van melkchocolade voor pure paaseitjes (check wel even de ingrediëntenlijst want ook deze bevatten regelmatig melk), vervang je kaas door veganistische kaas, vervang je vlees door vleesvervangers, eet scrambled tofu in plaats van scrambled eggs, drink plantaardige melk en zoek via Google naar veganistische alternatieven voor wat je dan verder wilt eten.

DSC_8561-01.jpeg

Zoek een aantal verrukkelijke recepten uit

Als je niet gewend bent plantaardig te eten, kan ik me voorstellen dat je het gevoel hebt dat je deze Pasen heel karig of niet lekker gaat eten. Als je echt alleen maar een-op-een alternatieven gebruikt, kan dat ook zo zijn. Je eet niets echt speciaals en merkt alleen maar dat het niet zo smaakt als je gewend bent. Dat is jammer! Met plantaardige ingrediënten kun je namelijk zo veel lekkers maken. Om jezelf en je tafelgenoten te laten genieten en ervan te overtuigen dat diervriendelijk eten heerlijk is, kan ik je dus aanraden wel een aantal té lekkere recepten uit te zoeken en er zeker twee te maken.

Ga bijvoorbeeld voor dit té eenvoudige maar overheerlijke pompoensoepje, waarbij je verrukkelijk brood met kruidenboter uit de oven serveert. Ideaal voor bij de brunch zijn ook deze saucijzenbroodjes of vers gekruide “vis”stickhapjes. Broodjes of boterhammen bij de brunch of lunch? Daar bestaan genoeg kant-en-klare plantaardige smeersels voor, zoals pure pindakaas of heerlijk zoete jam. Je kunt echter ook zelf een mediterrane tapenade maken! Als toetje eet je natuurlijk dé grote favoriet: tiramisu!

Psst, morgen komt er een recept voor sinaasappelhazelnootpraliné online! Zo weet je zeker dat je lekkere én diervriendelijke paaseitjes op tafel hebt staan.

Brood met kruidenboter uit de oven (1)

Ga voor kleur

Kenmerkend aan de plantaardige keuken is het prachtige kleurenspel. Dierlijk voedsel heeft weinig kleur en aan fabrieksvoedsel is te zien dat eventuele kleuren chemisch zijn. Wanneer je kookt met echte ingrediënten, zul je de meest kleurrijke maaltijden op tafel zetten. Hoe meer kleur, hoe gezonder je eet! Zo zul je zien dat jij met een klein beetje creativiteit deze Pasen een prachtige paastafel dekt. Kleur komt niet meer van de papiertjes van je paaseitjes of beschilderde eieren, maar van pure ingrediënten die met liefde zijn bereid tot een heerlijk hapje. Wedden dat dat er veel mooier uitziet? De lente staat immers voor nieuw leven, zowel in dieren als in planten. Die kleurrijke planten maken ons buiten vrolijk, maar doen dat ook op je bord! Het grote verschil met dieren is echter dat zij daar niets van voelen 🙂

DSC_8513-01

Sta stil bij wat je viert

Weet jij waarom we Pasen vieren? Toen ik kind was werd er nog redelijk stilgestaan bij waarom we feestdagen als Kerstmis en Pasen vieren, maar tegenwoordig komen veel mensen volgens mij niet verder dan dat het ‘iets met Jezus te maken heeft’. Christelijken vieren met Pasen de verrijzenis van Jezus, maar Pasen wordt door historici ook gelinkt aan lentefeesten van diverse volkeren. Wat hebben de verrijzenis van Jezus en de lente gemeen? Nieuw leven. Waar jij zelf ook in gelooft, met het begin van de lente mag je deze dagen gebruiken om het nieuwe leven te vieren. Wie wordt er niet blij van die eerste verwarmende zonnestralen, de eerste narcissen die de kop op steken, de eerste lammetjes die geboren worden? Het lijkt alsof we allemaal opbloeien tijdens de lente. We worden wakker uit onze winterslaap en krijgen zodra de zon doorbreekt weer volop zin om het leven te vieren. Terrasjes pakken, de zon op onze huid voelen, de geur van vers gemaaid gras, ijsjes eten tijdens een avondwandeling … Prachtige vooruitzichten! Vier dat deze Pasen. Vier dat jij volop van het leven mag genieten. Je weet niet wat het leven voor je in petto heeft, dus geniet van elk moment!

Als je je dat realiseert, zul je begrijpen dat jij niet anders bent dan de dieren die tijdens de feestdagen massaal op onze borden verschijnen. Kijk maar naar de lammetjes die blij door de wei springen: ook zij vieren het leven! Ook zij weten niet wat het leven voor hen in petto heeft, maar het hypocriete is dat WIJ dat wel weten. Wij bepalen wanneer hun leven verandert in marteling of de dood. Dus als jij er deze Pasen voor kiest om plantaardig te eten, dan vier je écht het leven. Je viert het leven van de dieren die jij gered hebt. Als dat geen mooi begin van de lente is?! Zeker weten dat jouw plantaardige paasbrunch vele malen beter smaakt met die gedachte 🙂

med_res (26)

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.