https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Moestuin taferelen: seizoen geopend!

Moestuin taferelen: seizoen geopend!

Wist je dat wij in onze eigen 100 m² moestuin al een paar jaar onze eigen groenten verbouwen? Vorig jaar gebeurde er vanwege enorme drukte niet heel veel, maar deze lente pakken we de draad weer vol goede moed op! Daarbij leek het me leuk jullie mee te nemen in de ontwikkelingen die onze moestuin doormaakt. Wat stoppen we in de grond, wat voor werk moeten we verrichten en niet geheel onbelangrijk: wat nemen we een poosje later mee de keuken in?!

Seizoen geopend

Hoewel je met de juiste middelen vrijwel het hele jaar door van een moestuin kunt genieten, doen wij dat vooral in het voorjaar, de zomer en het najaar. Afgelopen winter hebben we wegens tijdgebrek heel wat onkruid laten woekeren in de tuin, dus er was in dit nieuwe seizoen flink werk aan de winkel!

Manlief is inmiddels al drie dagen bezig de grond om te spitten en zelf ben ik de laatste twee weken bezig geweest met het fijnere werk: schoffelen, klein onkruid verwijderen en zaadjes planten!

IMG_20170628_183651_635

Experiment

Voor de duidelijkheid: wij zijn beiden absoluut geen tuinexperts. We hebben het al druk genoeg: als we ook nog tijd moesten investeren in uitzoeken hoe alles in de moestuin precies het beste werkt, zouden we helemaal geen tijd meer overhouden. Daarom roeien we met de riemen die we hebben: we gaan op ons gevoel af en proberen van alles uit. Het belangrijkste voor ons is dat we geen schade aanbrengen in de natuur en plezier beleven aan wat we doen 🙂

We gebruiken dus helemaal niets anders dan water om onze planten te laten groeien en laten de natuur haar werk doen. Heb jij er meer verstand van en zie je dat we iets verkeerd of onhandig doen? Alle tips zijn welkom! Houd je negatieve opmerkingen echter liever bij je. Wij zijn ook maar mensen en doen ons best om zo bewust mogelijk te leven met de ruimte, tijd en financiële middelen die we hebben. We staan open voor alle opbouwende kritiek van mensen die ons vanuit een gemeenschappelijke liefde voor tuinieren willen helpen en leren elkaar weer meer!

2015-10-10_1444495689

In de grond

Dat de zon zo heerlijk schijnt de afgelopen dagen is natuurlijk niet alleen heerlijk voor ons, maar ook voor de plantjes! Hoog tijd om wat zaadjes in de grond te stoppen dus. Al is tuinieren in potten voor sommige groenten natuurlijk ook een optie. Vorige week pootte ik 4 rijen aardappelen en 3 rijen uien. Afgelopen week was het tijd voor prei, wortel, pastinaak, bloemkool en koolrabi. Volgende week gaan onze favoriete zaadjes erin: pompoen, maïs en courgette!

In het eerste jaar haalden we een pompoen van zo’n 17 kilo uit de tuin, een paar weken later gevolgd door een exemplaar van zo’n 13 kilo. Daarnaast aten we maandenlang courgettesoep, courgetteschotel, courgettepasta en ga zo maar door, want wat moet je anders met 50 kilo courgettes? In de zomer en het najaar van 2016 kochten we nauwelijks aardappelen, want met de 10 kilo uit onze eigen tuin kwamen we aardig ver. Daarnaast genoten we al sinds 2015 van radijsjes, pastinaken, wortels, bietjes en maïs uit eigen tuin.

11892152_967311086624098_4234699762179366580_n

Eigen oogst

Dit jaar gaan we dus zeker weer voor kilo’s aardappelen, courgette en pompoen. Daarnaast echter ook een paar nieuwelingen: prei, bloemkool en koolrabi hadden we niet eerder. Het blijft ontzettend leuk om zo te experimenteren en zelf te ervaren hoe deze groenten groeien. Dat echter niet alleen: de groenten smaken ook vele malen beter uit eigen tuin! Niet alleen door alle tijd, energie en liefde die erin zitten, maar ongetwijfeld ook doordat er buiten dat, water en zonlicht, niets anders in zit. Serieus, als je nooit een courgette uit eigen of andermans tuin hebt geproefd, weet je niet hoe courgette écht smaakt. Een wereld van verschil met de supermarktvariant!

We kunnen nu al niet wachten op al die heerlijke maaltijden we mogen maken met onze eigen oogst. Puur genieten!

Verbouw jij wel eens je eigen groenten, fruit of kruiden?

IMG_20170828_181047_073

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.