https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Review: Zo gebruik je etherische olie in de keuken

Review: Zo gebruik je etherische olie in de keuken

Kook jij wel eens met etherische olie? Tot een paar jaar geleden wist ik niet eens dat het mogelijk was! Opbranden kan, verdampen kan, op je kussen druppelen kan, maar eten?! Dat blijkt hartstikke lekker te zijn! Een druppeltje sinaasappelolie doet werkelijk wonderen voor je recept, mits je van de smaak van sinaasappel houdt natuurlijk 😉 Wist jij al dat je met etherische olie de lekkerste recepten maakt? Zo niet, lees en huiver!

Etherische olie

Etherische olie, ook wel vluchtige olie, aromatische olie of essentiële olie genoemd, wordt uit plantenmateriaal gewonnen. Ik hoor je denken: maar de meeste planten bevatten toch niet veel vet? Klopt. Etherische oliën bevatten geen vet, maar zijn juist vluchtig. Bij kamertemperatuur is de ‘olie’ vloeibaar, maar hij verdampt al snel bij verhitting en ontbrand gemakkelijk.

Waarschuwing

Je kunt etherische olie zien als de essentie van een plant: het bevat de kenmerkende geur en vaak zelfs eigenschappen van de plant. Zo werkt citroen blekend en ontvettend en doet etherische citroenolie dit ook. Let wel op: hierin schuilt ook het gevaar van etherische oliën. De oliën zijn zo ontzettend geconcentreerd, dat ze zeer schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Een klein druppeltje op je huid kan al (lichte) brandwonden veroorzaken, dus ga maar eens na wat er kan gebeuren als jij pure etherische olie naar binnen werkt.

DSC_8944-01

Fenomenale concentratie

Dit komt doordat één klein flesje etherische olie het resultaat is van meerdere kilo’s kruiden of plantenmateriaal. Voor één druppeltje rozenolie worden 200 rozenblaadjes gedestilleerd! Die hoge concentratie plantenmateriaal zorgt ervoor dat je maar weinig olie mág en hoeft te gebruiken voor een fenomenaal effect.

Afhankelijk van hoeveel plantenmateriaal er nodig is om etherische olie te produceren, zijn sommige oliën peperduur terwijl anderen hartstikke betaalbaar zijn. Rozenolie is bijvoorbeeld een vrij dure variant, omdat speciaal voor de olie gekweekte rozen nodig zijn om de vluchtige olie te producten. Een voorbeeld van een goedkopere olie is sinaasappelolie, omdat de schillen van sinaasappels een afvalproduct van de sapindustrie zijn.

Soorten

Je las hierboven al dat etherische olie uit diverse delen van een plant gewonnen kan worden: de blaadjes (van rozen), de schil (van sinaasappel), maar ook de bloesem, de vrucht, het zaad, de schors of het hout.

Er bestaan dan ook vele honderden soorten etherische oliën, waarvan je de bekendste wellicht wel kent: citroenolie, eucalyptus, lavendelolie, patchouli, pepermuntolie, rozenolie, sinaasappelolie en theeboomolie (tea tree oil).

DSC_8019-01.jpeg

Gebruik in de keuken

De veiligste manier om etherische olie te gebruiken in de keuken is door deze op te lossen in plantaardige olie (zoals kokosolie) of siroop (zoals ahornsiroop).

Zorg er daarnaast voor dat je 100% natuurlijke olie gebruikt, die gegarandeerd zuiver is. Om de prijzen van etherische oliën te drukken wordt namelijk veel gewerkt met oplosmiddelen zoals benzeen, die vervolgens met alcohol worden gereinigd. Dit is natuurlijk tegenovergesteld aan het effect dat je wilt bereiken! Etherische oliën kunnen namelijk, in hun pure vorm, diverse gezondheidsvoordelen bieden en volgens sommigen zelfs geneeskrachtige werkingen uitoefenen. Dat geldt echter uiteraard alleen maar voor 100% zuivere natuurlijke oliën!

Chi Natural Life

Wil je er zeker van zijn dat je 100% natuurlijke, zuivere en onverdunde etherische olie koopt? Dan kun je onder andere terecht bij Chi Natural Life. Zij geven sinds 1979 de grootst mogelijke zekerheid dat hun oliën aan deze eisen voldoen en bieden waar mogelijk hun producten aan met biologische kwaliteit.

Chi Natural Life is gespecialiseerd in aromatherapie: het toepassen van etherische oliën voor gezondheid en welzijn. Zij doen dit met zoveel respect voor de natuur dat zij elk jaar minimaal 3% van de winst ter beschikking stellen voor het sponsoren van verder wetenschappelijk onderzoek naar aromatherapie, zorgprojecten met aromatherapie en projecten van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

DSC_8684-01

Sinaasappelolie

Zelf gebruik ik sinds kort regelmatig de sinaasappelolie van Chi Natural Life. Deze olie biedt niet alleen een heerlijke zoete en frisse geur, maar werkt ook heilzaam op diverse fronten. Zo werkt de geur opmonterend en ontspannend, is het een effectieve zuiveraar van lucht, kan het helpen de lymfestroom te stimuleren en zo ontstoppend werken en zou sinaasappelolie ingezet kunnen worden bij de bestrijding van rimpels en cellulite. Eerlijk is eerlijk, over al die heilzame werkingen kan ik je niks vertellen. Ik kan je wél vertellen dat de olie niet alleen heerlijk zoet en fris ruikt, maar zo ook smaakt!

De olie is ideaal om te verwerken in diverse zoete lekkernijen. Met slechts één druppeltje creëer je al een enorme smaaksensatie. Die combinatie van chocolade en sinaasappel: hemels! Of wat dacht van kokosmakronen met een vleugje sinaasappel? Mmm.

Gebruik jij wel eens etherische oliën?

DSC_8014-01

Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Chi Natural Life. Dit verandert echter niets aan mijn standpunt: ik ga alleen samenwerkingen aan waar ik oprecht achter sta en geef altijd mijn eigen eerlijke mening.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.