https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Review: Veganist zonder vitaminetekort?

Review: Veganist zonder vitaminetekort?

Veganist en vitaminetekort, het wordt vaak in één adem genoemd of op z’n minst gedacht. Een vooroordeel dat bij niet-veganisten diep geworteld zit en alleen ontkracht kan worden door het tegendeel te bewijzen. Gelukkig zijn er steeds meer veganisten die dat tegendeel bewijzen! Natuurlijk kan een extra supplement voor bepaalde vitamines geen kwaad, maar dat geldt net zo sterk of misschien zelfs sterker voor niet-veganisten dan voor veganisten. Tot voor kort waren er zelfs nauwelijks supplementen speciaal voor veganisten! Waarom zo’n supplement wel een fijne aanvulling kan zijn, zowel voor veganist als voor niet-veganist, leg ik je graag uit 🙂

Gezonde voeding

Laten we voorop stellen dat supplementen geen vervanging mogen zijn van gezonde voeding. Het heten niet voor niets supplement: ze supplementeren, oftewel vullen iets aan. Met een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon zou je in principe niets tekort moeten komen. Toch zijn er wel een paar vitamines die zelfs met het meest gezonde dieet moeilijk binnen te krijgen. Denk daarbij dan vooral aan vitamine B12 en vitamine D.

DSC_8975-01

Vitamine B12

Vitamine B12 is voor alle mensen moeilijk op te nemen, zelfs voor dieren tegenwoordig. Zoals ik al eens eerder vertelde wordt deze vitamine namelijk geproduceerd door bacteriën en komt vooral voor in de bodem. Wij mensen kregen die vroeger binnen doordat onze leefomstandigheden niet zo hygiënisch waren en we meer buiten leefden. Nu we zo steriel leven, is daar geen sprake meer van. Dieren brengen van nature wel hun tijd buiten door en krijgen zodoende door grazen en wroeten vitamine B12 binnen. Op die manier komt de vitamine terecht in hun vlees! Triest genoeg is zelfs daar door de bio-industrie momenteel al regelmatig geen sprake meer van. Dieren die niet of weinig buiten komen, krijgen vitamine B12 in dat geval gesupplementeerd via het veevoer. Dat is toch van de zotte! Als het dier het moet supplementeren zodat jij vitamine B12 via diens vlees binnen kan krijgen, kun je toch net zo goed het dier laten leven en zelf een vitamine B12-pilletje nemen?

DSC_8978-01

Vitamine D

Over vitamine D kunnen we kort zijn: die komen we in ons kikkerlandje vrijwel allemaal tekort als we niet supplementeren. Op de zomermaanden na, of zo’n zeldzame zomerse week in april, staan we onvoldoende bloot aan zonlicht. Daarom is het aan te raden om, vooral in de wintermaanden, vitamine D bij te slikken. Of je nu dierlijke producten eet of niet!

Multivitamine

Extra vitamines  innemen kan natuurlijk door voor elk vitamine een apart pilletje te slikken. Als je van slechts een paar specifieke vitamines mogelijk iets tekort komt, is dat zeker geen slecht idee. Wil je echter zeker zijn van je zaak en niet elke dag meerdere pillen doorslikken of zelfs moeten nadenken over welke tabletten je wanneer moet innemen, dan kun je beter kiezen voor een multivitamine. Op deze manier krijg je van heel veel vitamines tegelijkertijd wat extra binnen en het teveel aan de meeste vitamines plas je gewoon weer uit. Gebruik je een multivitamine die gericht is speciaal op de doelgroep waar jij in valt, zoals zwangeren, ouderen of veganisten, dan zit je zeker goed!

DSC_8984-01

Vegan Multi

Sinds kort is er een nieuwe multivitamine op de markt, speciaal voor veganisten! De Vegan Multi van Vitaminstore is specifiek gericht op aanvulling van het dieet van mensen die vegetarisch of zelfs veganistisch eten. Dat betekent dus dat de multivitamine sowieso een hoge dosering van vitamine B12 bevat en ruim voldoende plantaardige vitamine D. Uniek voor deze multivitamine is dat er aminozuren zijn toegevoegd: taurine, L-carnitine en L-lysine. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en worden daarnaast gebruikt voor de aanmaak van diverse stoffen in onze hersenen en ons zenuwstelsel. Een aantal van deze aminozuren kan ons lichaam zelf maken, maar de essentiële aminozuren zullen we door middel van voeding of suppletie binnen moeten krijgen. Een aantal van deze aminozuren zijn voor veganisten ook iets moeilijker binnen te krijgen, vandaar dat deze aan de Vegan Multi zijn toegevoegd.

DSC_8982-01

Gebruik

Van deze Vegan Multi slik je twee capsules per dag, waarmee je van veel vitamines veel meer binnenkrijgt dan je nodig hebt. Laat je echter niet afschrikken door de enorme hoeveelheden: je lichaam kan veel vitamines minder goed opnemen vanuit een supplement dan vanuit voeding, dus moet er in zo’n supplement veel meer zitten dan je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je lichaam toch voldoende opneemt. Bovendien plas je een overschot van de meeste vitamines gewoon weer uit 😉

Welke supplementen slik jij regelmatig?

DSC_8989-01

Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vitamin Store. Dit verandert echter niets aan mijn standpunt: ik ga alleen samenwerkingen aan waar ik oprecht achter sta en geef altijd mijn eigen eerlijke mening.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.