https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Aan wie stel jij de vraag #WhoMadeMyClothes?

Aan wie stel jij de vraag #WhoMadeMyClothes?

Weet jij wie jouw kleding maakt? Voor kleding geldt enigszins hetzelfde als voor voeding: we kopen het in de winkel, maar zijn op dat moment ver verwijderd van het proces dat eraan voorafging. Net zoals vlees eten gemakkelijker is als we zelf geen dieren hoeven te slachten, is oneerlijke kleding kopen gemakkelijker als we zelf niet zien onder welke omstandigheden deze gemaakt worden. 5 jaar geleden werd echter op pijnlijke manier duidelijk dat we ons beter wel eens zorgen kunnen maken over wie onze kleding maakt. Daarom stellen steeds meer mensen zichzelf tijdens de Fashion Revolution Week de vraag: #WhoMadeMyClothes?

Rana Plaza

Op 24 april 2013 stortte de Rana Plaza fabriek in Bangladesh in: 1134 mensen kwamen om en meer dan 2000 mensen raakten (zwaar)gewond. Het was de ergste ramp in de kledingindustrie ooit, maar blijkbaar was die ramp nodig om de wereld wakker te schudden. In één klap werd duidelijk dat er snel actie nodig is om werksituatie van miljoenen kledingarbeiders in Bangladesh en andere kleding producerende landen te verbeteren: het is immers onze kleding die zij maken onder slechte arbeidsomstandigheden in levensgevaarlijke fabrieken.

Fashion Revolution Week

Sinds deze ramp vindt elk jaar in de week van 24 april de Fashion Revolution Week plaats. Tijdens deze week worden talloze evenementen georganiseerd om ons meer bewust te maken van het verhaal achter onze kleding. Daarnaast roept Fashion Revolution ons allemaal op om modemerken één simpele vraag te stellen: Who Made My Clothes? Deze roep naar transparantie moet ervoor zorgen dat merken blijven werken aan systematische verbetering van de mode- en textielindustrie.

De vraag heeft steeds meer impact. In 2017 werden 533 miljoen social media posts met de hashtag #WhoMadeMyClothes geplaatst: 250% meer dan in 2016. Bovendien verdubbelde het aantal merken dat in 2017 reageerde met #IMadeYourClothes ten opzichte van 2016. Ruim 2000 merken deelden informatie over hun productieketen en 150 merken maakten zelfs hun fabrieken bekend.

med_res (40)

Een lange weg

De Fashion Revolution is al vijf jaar gaande en heeft nog een lange weg te gaan. Er werken wereldwijd 75 miljoen mensen direct in de mode- en textielindustrie, waarvan zo’n 80% vrouw. Veel van hen zijn nog steeds slachtoffer van zowel fysieke als verbale mishandeling, onveilige arbeidsomstandigheden en lage lonen. Toch is in de afgelopen vijf jaar al veel vooruitgang geboekt op het gebied van arbeid, milieu en transparantie: honderden fabrieken geïnspecteerd en miljoenen arbeiders hebben informatie over veiligheid ontvangen, de minimumlonen voor kledingarbeiders zijn in een aantal landen flink gestegen, merken zijn bezig om het gebruik van giftige chemicaliën terug te dringen, diverse grote merken en retailers hebben ermee ingestemd leefbare lonen te realiseren voor arbeiders met collectieve arbeidsovereenkomsten die voor de hele industrie gelden en gekoppeld zijn aan inkooppraktijken en in Nederland hebben meer dan 70 merken het Convenant Duurzame Kleding & Textiel getekend waarmee zij aan de slag gaan om de kleding- en textielsector te verduurzamen.

Wat kunnen wij doen?

Dat jij en ik ver verwijderd zijn van het proces waarin onze kleding vervaardigd wordt betekent niet dat we niets kunnen doen. Tijdens de Fashion Revolution Week is het belangrijkste dat jij kunt doen een foto nemen waarin je je kleding(label) laat zien, deze posten op social media, het merk taggen en hen te vragen: #whomademyclothes.

Daarnaast kun je natuurlijk het hele jaar door bewuste keuzes maken: koop kleding van een duurzaam merk, koop tweedehands kleding of organiseer een clothing swap. Diverse websites (Rank a BrandFashion Transparency Index 2018 of Project Just) helpen je bij het uitzoeken van duurzame merken. Reken maar dat als steeds meer mensen kleding kopen van duurzame merken, andere merken niet achter kunnen blijven!

Zelf draag ik op onderstaande foto een jurkje van Only. Aan hen stel ik de vraag: #WhoMadeMyClothes? Aan welk merk stel jij deze vraag?

IMG_20171231_073247_462

Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. Stephanie Vanmarcke
  28/04/2018 / 09:26

  Iets waar ik mij ook meer en meer bewust van ben. Ik ga ook nog op onderzoek naar duurzame merken. Goed dat je dit in de spotlight zet!

  • Giulia Califano
   28/04/2018 / 14:01

   Dankjewel voor je compliment en wat goed dat je hier al zo mee bezig bent!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.