https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

The Vegan Fastfood Movement

The Vegan Fastfood Movement

Valt het je op? Als veganist kun je er praktisch niet omheen. Je tijdlijn staat vol met pizza’s, ijs en kant-en-klare maaltijden. Veganisme was al meer in opkomst, maar sinds dit jaar is het echt booming. Er is een heuse vegan fastfood movement gaande, waarin concurrerende pizzaketens en ijsfabrikanten het zelfs tegen elkaar opnemen! Ondanks dat ik zelf geen voorstander ben van fastfood, hoor je mij hier niet over klagen, en wel om deze reden …

Veganisten eten alleen gras

Kijk, dat veganisten alleen maar gras eten is inmiddels wel achterhaald. Mensen die zich enigszins bewust zijn van wat ze in hun mond stoppen, weten wel dat veganisten veel meer eten dan alleen groene plantjes. Toch heerst nog altijd het beeld van veganisten die alleen maar groenten en fruit eten, nooit eens iets ongezonds.

“Helaas”, van veganisme val je niet af 😉 Er is zó veel ongezonde troep zonder dierlijke ingrediënten te krijgen! Dat is de afgelopen jaren alleen maar meer en meer geworden en sinds dit jaar zitten we zelfs in een stroomversnelling. Waar je als vegan met wat aanpassingen tot voor kort op veel plekken wel terecht kon, kun je nu in elke stad zomaar vegan pizza’s en ijs als toetje laten bezorgen!

DSC_0087-01.jpeg

Fastfood

De definitie van fastfood is volgens Van Dale: “voedsel dat vlug klaar is voor consumptie”. Natuurlijk denken we hierbij meteen aan de bekende pizzaketens, kant-en-klare maaltijden, burgers en misschien zelfs ijs. Alles wat we maar open hoeven te trekken om meteen te kunnen verorberen. Dat hoeft absoluut niet per se ongezond te zijn, maar is dat meestal helaas wel.

DSC_8462-01

Vegan fastfood

Alleen al in 2018, dat nog niet eens voor de helft voorbij is, kwamen twee bekende ijsfabrikanten met veganistisch ijs en introduceerden de twee bekendste pizzaketens vegan pizza’s. De winkels stromen vol met veganistische kant-en-klare maaltijden en in Amsterdam opent al de derde Vegan Junk Food Bar! Om nog niet eens te spreken over alle “gewone” producten waarvan steeds meer veganistische varianten verschijnen, zoals mayonaise, kruidenboter en kipkerriesalade. Het moet toch niet gekker worden?!

DSC_8483-01

Eye-openers

Natuurlijk wil ik vrijwel alles dat op de markt komt proeven, maar bij die ene keer blijft het voor mij meestal. Laat mij maar lekker gezond eten zonder al die nieuwe trends, daar voel ik me persoonlijk beter bij. Dat betekent echter niet dat ik heel blij ben met deze ontwikkeling! In mijn ogen biedt het namelijk twee enorm grote voordelen.

Ten eerste laat het mensen zien dat veganisme niet saai en smakeloos is, maar dat je met een paar kleine aanpassingen alles minstens net zo lekker kunt eten. Hierdoor worden veel ogen geopend en zie ik mensen letterlijk denken: ‘zou veganisme ook iets voor mij kunnen zijn?’

Ten tweede zijn er natuurlijk mensen die wél van fastfood houden en die wellicht werden tegengehouden hun dierlijke consumptie te verminderen omdat er te weinig veganistische opties waren. Voor hen zijn er nu wel voldoende opties, dus zullen er zeker een heleboel mensen zijn die nu wel meer stappen richting veganisme gaan zetten!

DSC_9014-01

Elke stap telt

Dat er nu zoveel mogelijkheden zijn, betekent niet dat iedereen per se veganist moet worden. Natuurlijk zou het fantastisch zijn, maar niet realistisch. Realistisch is echter wel dat met al die keuzemogelijkheden die mensen nu voorgeschoteld krijgen, het onvermijdelijk is dat mensen minder dierlijke producten gaan eten. Iedereen heeft een geweten en bij de meeste mensen knaagt daar toch iets aan: ze weten dat het niet oké is wat ze eten, maar kunnen voor hun gevoel niet anders. Het kost hen te veel moeite om een andere keuze te maken, omdat die minder lekker, moeilijker te verkrijgen of minder snel zelf te maken is. Als ze nu een pizza willen laten bezorgen komen ze echter voor een gelijkwaardige keuze te staan: het is net zo lekker, net zo gemakkelijk en net zo snel om een vegan pizza te laten bezorgen dan een niet-vegan pizza. Ik durf erom te wedden dat talloze gewetensvolle mensen minimaal één op de tien keer voor een vegan pizza gaan. Dat is toch weer één dieronvriendelijke pizza minder en tel dat dan maar eens op voor een paar miljoen mensen: elke stap in de goede richting is er weer één!

Elke stap moedig ik aan en daarom kan ik niet anders dan deze vegan fastfood movement ondersteunen, want zoals het er nu uitziet RENNEN we zelfs met z’n allen de goede richting op!

Heb jij al een vegan pizza of ijsje op?

DSC_8500-01

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.