https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Recensie: De FIT methode

Recensie: De FIT methode

Een compleet handboek voor een gezond lichaam, dat klinkt ideaal, toch? Het boek is samengesteld door personal coaches, sportdiëtisten en wetenschappers, die hierin alle essentiële kennis hebben gebundeld die elke sporter (in spe) tot zijn beschikking zou moeten hebben om het maximale uit zijn of haar leefstijl te halen. Als hardloop-, fitness- en yogafanaat nam ik dan ook graag een kijkje in hét plan voor een fit lichaam 😉

Opbouw

Het ruim 300 pagina’s tellende boek is opgedeeld in 5 delen: introductie en doelstelling, mindset, training, herstel en voeding. In de introductie wordt al genoemd dat mindset, training en voeding de drie pijlers voor een fit lijf zijn. Herstel wordt daarbij geschaard onder training, maar wordt in het boek zelf dus als apart onderwerp gezien.

In het stukje mindset wordt gesproken over motivatie, gewoontes, het roer compleet omgooien en omgaan met dipjes. In het gedeelte over training wordt diep ingegaan op onderwerpen zoals spieropbouw, hartslag, range of motion, supersets, vetverbrandingszone, sportschoenen en specifieke oefeningen. In het gedeelte over herstel vind je informatie over hoeveel rust je nodig hebt, wat overtraining is, hoe je actief herstelt en hoe je het beste slaapt. In het gedeelte over voeding ten slotte, vind je talloze informatie over een gezond voedingspatroon, macro- en micronutriënten, mealpreppen, afvallen, eten voor en na je training, supplementen en zelfs waar je rekening mee moet houden als vegetariër en veganist.

DSC_9482-01

Wetenschap

Achterin het boek vind je 200 referenties, waarop de informatie in de FIT methode is gebaseerd. Dat het boek grotendeels wetenschappelijk onderlegd is maakt het sterk en waardevol, maar soms ook verwarrend. Persoonlijk kan ik dat wel waarderen: zo weet je tenminste wel waar je aan toe bent. Op sommige vragen kan nu eenmaal geen eenduidig antwoord worden gegeven, omdat de wetenschap er nog niet uit is. Zelf heb ik dan liever dat duidelijk wordt uitgelegd wat mogelijke antwoorden zijn en wat we tot nu toe wél weten. Een stuk veiliger en verstandiger dan zomaar iets roepen en al je lezers daar blindelings op af laten gaan! Helaas lang niet overal kant-en-klare antwoorden op dus, maar als je die zoekt begeef je jezelf sowieso op glad ijs.

DSC_9486-01

Praktisch

De vormgeving van de FIT methode spreekt mij heel erg aan. Het is strak, duidelijk, professioneel en toch ook met een vrolijke twist. Er wordt gebruik gemaakt van kleur, tabellen, grafieken en afbeeldingen om structuur te bieden, je aandacht te vestigen op bepaalde onderdelen en de informatie behapbaar te maken. Adviezen die bestaan uit ene persoonlijk stappenplan worden zo uitgewerkt dat je ze direct op jouw eigen situatie toe kunt passen. Daarnaast wordt professionele en wetenschappelijke informatie ook afgewisseld met laagdrempelige tips, zoals de 10 gouden sportschoolregels en de inhoud van een sporttas.

DSC_9489-01

FAQ

Wat mij betreft is de FIT methode vooral ideaal voor wat minder ervaren sporters die het sporten iets professioneler aan willen gaan pakken. De basisinformatie hebben ze al, maar ze zitten nog met diverse specifieke vragen, zoals kan ik beter met vrije gewichten trainen of met machines en hoeveel rust neem ik tussen de sets? In dat opzicht lijkt dit boek soms wel een FAQ: je vindt er antwoord op talloze vaak gestelde vragen. Handig dus als er opeens een vraag in je opkomt, zodat je niet meer heel internet hoeft af te zoeken. Je slaat gewoon de FIT methode open en vindt direct een uitgebreid en onderbouwd antwoord op je vraag.

DSC_9487-01

Aanrader

Over het algemeen vind ik dit een zeer prettig naslagwerk dat handig is om als niet-professionele sporter in je kast te hebben staan. Als je net begint met sporten of het iets serieuzer aan wilt gaan pakken, vind je hier ontzettend veel informatie om jou te helpen je doelen te bereiken. Sport je echt professioneel of ben je al zeer geïnformeerd op het gebied van mindset, training en voeding? Dan is dit boek misschien iets te gesimplificeerd voor je en vind je er niet precies de antwoorden die jij zoekt. Het is een soort jip-en-janneketaal van de wetenschap en dat is voor iemand die er weinig vanaf weet ideaal. Wat dat betreft sluit de FIT methode naar mijn mening goed aan bij de missie van het FIT-team: “Iedere Nederlander van elk niveau toepasbare en begrijpelijke kennis en informatie bieden op het gebied van gezondheid, voeding en beweging, zowel betaald als onbetaald. Ons doel is om mensen zo goed mogelijk te helpen.” Ongeacht of alle informatie exact klopt en voldoende onderbouwd is, maken ze die missie wel waar: met de FIT methode kan elke Nederlander een goede basis leggen voor een gezond lichaam!

Heb jij de FIT methode al in je boekenkast staan?

DSC_9490-01

Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Fit.nl. Dit verandert echter niets aan mijn standpunt: ik ga alleen samenwerkingen aan waar ik oprecht achter sta en geef altijd mijn eigen eerlijke mening.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.