https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Boter, kaas noch eieren en kerngezond

Boter, kaas noch eieren en kerngezond

Heb jij afgelopen donderdag de documentaire Boter, Kaas noch Eieren gezien? Het leek zo’n veelbelovend programma, maar draaide als snel uit op een totale aanfluiting. Triest vind ik het, dat op de nationale televisie zo’n negatief beeld wordt geschetst over veganisten. Hypocriet ook, want iedereen verdient de waarheid. Die waarheid is niet dat 80 tot 90% van de veganisten een vitamine B12-tekort heeft. Wat die waarheid wel is, vertel ik je met alle liefde!

Nadenken

De waarheid is dat de meeste veganisten bewuster met hun voeding bezig zijn dan veel vleeseters en daardoor juist gezonder zijn! Ze hebben research gedaan naar waar hun eten vandaan komt en weten welke voedingsstoffen dierlijke producten bevatten. Veel veganisten zijn bovendien niet alleen geïnteresseerd in het voorkomen van dierenleed en in milieubescherming, maar ook in hun eigen gezondheid. Een veganist kan net zo ongezond leven als een vleeseter, maar in de praktijk lijkt het alsof het percentage bewuste eters groter is onder de veganisten dan onder de vleeseters. Let op: ik maak hier geen statement, want ik wéét het niet, maar mijn ervaring in zowel de online als offline wereld leidt mij tot deze voorzichtige conclusie.

Vitamine B12

Dat is wel iets anders dan wat er gebeurt in Boter, Kaas noch Eieren. Daarin wordt door een instituut dat nota bene in opspraak is gekomen bij de Vereniging tegen de Kwakzalverij zonder blikken of blozen een stempel gedrukt op 80 tot 90% van de veganisten. Wáár ze het vandaan halen weet niemand, maar dat het nonsens is moge overduidelijk zijn. Dat tientallen jaren geleden de enkele veganisten die er toen waren tekorten opliepen, kan ik best geloven. Tegenwoordig is het echter voor iedereen bekend dat je als veganist vitamine B12 moet supplementeren. Weet je dat niet, dan leef je echt onder een steen. Iets wat niet veel voorkomt bij veganisten, want die zoeken elkaar doorgaans juist op om elkaar van tips en steun te voorzien.

Ga er dus maar gerust vanuit dat 99% van de veganisten vitamine B12 supplementeert en dus géén tekort oploopt! De grap is dat mensen die wel dierlijke producten eten ervan uitgaan dat zij automatisch wel al hun voedingsstoffen binnenkrijgen, maar niets is minder waar. Een jaar of 6 geleden had ik zelf een flink tekort aan vitamine B12 en foliumzuur, waarvoor ik tabletten en spuiten kreeg. Op dat moment woonde ik in bij mijn schoonfamilie en at elke dag vlees of vis en zuivelproducten. Na die ene keer heb ik nooit meer een tekort gehad, ook niet in de 2½ jaar die ik nu als veganist door het leven ga. Sterker zelfs: zeer recentelijk heb ik me laten testen (hierover binnenkort meer) en kreeg ik in een consult te horen dat mijn resultaten uitzonderlijk goed waren. Ze zagen “wel eens” anders … BAM!

Gevolgen

“Heb je wel eens nagedacht over de gevolgen?”

Ja! Wat dacht je van geredde dieren, minder milieuvervuiling, minder honger op de wereld en zelf een stuk gezonder door het leven gaan! Als er iemand nadenkt over de gevolgen van wat hij of zij in zijn of haar mond stopt is het een veganist wel. Serieus, dát zijn de gevolgen van een veganistische levensstijl. Mits je het goed doet, natuurlijk. In de documentaire wordt gewaarschuwd voor bloggers en vloggers die verkeerde informatie geven. Nou, even serieus, ik ken geen enkele veganistische blogger of vlogger die NIET zegt dat je gevarieerd moet eten, peulvruchten en noten moet eten voor voldoende eiwitten en vetten én dat je vitamine B12 moet supplementeren. Iemand die al 12 jaar veganistisch eet en bovendien haar kinderen ook zo plantaardig mogelijk opvoedt, terwijl ze niet consequent is in het nemen van vitamine B12 supplementen, is absoluut geen representatief persoon voor de vele gezonde veganisten die de wereld kent.

Die andere tekorten die ze opnoemt? Die staan niet op zichzelf, maar worden uitgelokt door het tekort aan vitamine B12. Als je ergens in je lijf een tekort oploopt, brengt dat een kettingreactie op gang. Bij veganisten is het voor de hand liggend dat deze kettingreactie in gang wordt gezet door een vitamine B12-tekort, maar heb je ook wel eens gedacht aan alle tekorten die vleeseters kunnen oplopen doordat zij vaak behoorlijk wat minder groente en fruit binnenkrijgen dan de meeste veganisten? We zijn allemaal complexe wezens die niet zomaar alles in hun mond kunnen stoppen wat ze maar willen. Of je er nu voor kiest om dierlijke producten te eten of niet, je bent het aan jezelf en je nageslacht verschuldigd bewuste keuzes te maken en je gezondheid in de gaten te houden. 

Geitenwollen sokken

Als laatste nog even over het algemene beeld dat deze documentaire schetst. We leven in 2018, maar als ik naar deze documentaire kijk heb ik het gevoel 20 jaar terug in de tijd gezet te worden. Mensen die veganisten geitenwollen sokken noemen: als er iets is wat veganisten niet dragen zijn het wel geitenwollen sokken. Geitenwol? Dieren? Uitbuiting? Snap je ‘m?

Het idee dat veganisten ‘raar’, ‘apart’ en ‘dom’ zijn is inmiddels ruimschoots achterhaald. Waarom denk je dat er opeens zoveel veganistische varianten van de meest populaire producten op de markt komen? Omdat er vraag naar is! 

We weten steeds meer over de beweegredenen van veganisten en we realiseren ons steeds meer dat ze gelijk hebben. Ik ken serieus niemand in mijn omgeving die het niet met mij eens is. De meesten kiezen er toch voor om wel dierlijke producten te eten, vanuit angst voor het onbekende of omdat ze het te lekker vinden om te laten staan. Maar stuk voor stuk geven ze toe dat het niet oké is om dieren te gebruiken voor ons genot.

Daarnaast leren we ook steeds meer over het meest optimale voedingspatroon voor mensen. Zelfs het voedingscentrum beaamt dat dat voedingspatroon plantaardig is. ZELFS in deze documentaire! Hun argumentatie dat ze mensen in stapjes aan dat idee willen laten wennen, vind ik geweldig. Ze hebben er dus daadwerkelijk over nagedacht hoe we de maatschappij in fasen naar een plantaardig dieet kunnen laten toewerken.

De wereld verandert

Dat het 20 jaar geleden onveilig was om veganistisch te eten, geloof ik oprecht. Er was toen veel minder bekend en veel minder mogelijk. Tegenwoordig zijn er echter plantaardige opties in overvloed en staat de benodigde kennis elke veganist (in spe) tot zijn of haar beschikking. Vitamine B12 zou vrijwel iedereen moeten bij slikken, want de kwaliteit van het vlees van tegenwoordig is ook niet bepaald om over naar huis te schrijven. Wist je dat de koeien zelf vitamine B12 gesupplementeerd krijgen, zodat het vervolgens in jouw vlees terechtkomt? Dan kun je dus net zo goed, om Cilla zo mooi te quoten: “die koe er tussenuit laten en zelf gewoon een pilletje nemen”.

Zelf eet ik al 2½ jaar veganistisch en al die tijd slik ik vitamine B12 bij. Sinds een half jaar gebruik ik Yummygums, die jij met de kortingscode RENMEISJE ook met 15% korting kunt gebruiken. Ongeveer een maand geleden liet ik zoals gezegd mijn waardes eens controleren en kreeg ik een dikke vette pluim voor mijn vitamines en mineralen! Niks aan het handje dus, als je gewoon lekker gezond en gevarieerd eet. Af en toe iets snoepen, netjes je vitamine B12 slikken en je hoeft je nergens zorgen om te maken. Oh, en wil je meer research doen om echt de allergezondste versie van jezelf te worden? Check dan écht wetenschappelijk onderzoek en ga niet uit van instanties die bekend zijn bij de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Met een beetje gezond verstand weet je heus wel dat dat niet het meest handige uitgangspunt is als je echt om jezelf geeft 😉

Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Yummygums. Dit verandert echter niets aan mijn standpunt: ik ga alleen samenwerkingen aan waar ik oprecht achter sta en geef altijd mijn eigen eerlijke mening.

Volg:
Delen:

3 Reacties

 1. Merel
  07/06/2018 / 08:44

  Geweldige omschrijving. Ben zelf veganist geworden vanwege mijn gezondheid. En ja…. je raad het al. Al mijn bloedwaarders zijn perfect. Spuit nog een fractie insuline en maar 1 x per dag. Zelfs mijn ogen (worden elk jaar onderzocht) zijn vooruit gegaan. Ik had een lekkage in mijn rechteroog en die is verdwenen. Leuke bijkomtigheid, ik ben lekker afgevallen terwijl ik soms wel eens denk, “Eet ik niet te veel”. Ik ga door, wat de medemens doet moet hij/zij lekker zelf weten. Kijk eens naar de film What the healt op Netflix. Doorgaan Renmeisje lees je commentaren graag.

 2. 17/06/2018 / 11:09

  Helemaal met je eens! Ben al meer dan 10 jaar vegan en liet in begin echt elk jaar mijn bloed testen. Alles was prima! Nu laat ik het iets minder frequent testen, omdat ik ondertussen mijn lichaam ook beter begrijp. Maar nog steeds geen tekorten.
  Mijn zuster die vlees, vis enz. eet heeft dan weer wel tekorten o.a. ijzer en vit. B12 …
  Variatie op je bord is een must en daar ben je als vegan toch meer toe ‘gedwongen’.

  • Giulia Califano
   18/06/2018 / 10:48

   Mooi gezegd! Zo zie je maar 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.