https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Zo droog jij je eigen fruit, groenten en kruiden

Zo droog jij je eigen fruit, groenten en kruiden

Snoep jij ook zo graag van gedroogd fruit? Zou je graag eens zelf je eigen thee of bouillon samen willen stellen? Het is echt heel eenvoudig! Je hebt er alleen veel geduld voor nodig, héél veel … O ja, en een droogoven 😉 

Drogen

Groenten, fruit en kruiden droog je heel eenvoudig in een droogoven. Een apparaat dat op een constante vooraf ingestelde lage temperatuur droogt, zodat alle voedingsstoffen behouden blijven en je gedroogde ingrediënten lang houdbaar worden. Je onttrekt namelijk vrijwel al het vocht uit de producten, zodat er geen voedingsbodem meer is voor bacteriën, terwijl je juist alle vitaminen en mineralen concentreert in dat kleine stukje gedroogd fruit, kruid of groente. 

Een droogoven kan zo een uitkomst zijn wanneer je heel veel verse groenten, fruit of kruiden in huis hebt en die natuurlijk niet wilt weggooien. Of als je licht bepakt op reis wilt gaan. Of als je geconcentreerde voeding nodig hebt tijdens intensief sporten. Of als je eigenwijs bent en liever zelf je thee en kruidenolie maakt. Zoveel redenen waarom drogen ideaal is!

Droogoven

In principe zou je zelfs kunnen drogen in de buitenlucht, wat bij mijn familie in Italië overigens ook regelmatig gebeurt. Hier in Nederland wordt dat gezien ons kille en natte klimaat helaas een grote uitdaging. Er treedt dan al bederf op voordat het voedsel helemaal droog is, dus daar schiet je niets mee op. 

Daarnaast zou je ook kunnen drogen in een oven met de deur op een kiertje, maar dat is niet echt praktisch en bovendien behoorlijk duur. Een oven verbruikt veel meer energie dan een droogoven, zeker als je de deur open moet laten staan om te ventileren. Als je regelmatig droogt, loont het zich dus wel om een droogoven aan te schaffen.

Ten slotte maakt een droogoven ook minder geluid dan een oven, kun je de temperatuur nauwkeuriger en lager instellen en kun je terwijl de droogoven aanstaat wel nog je oven gebruiken voor maaltijden. Drogen duurt namelijk wel zo’n 4 tot 12 uur, dus als je dat in de oven wilt doen en er dan achterkomt dat je die avond een ovenschotel zou maken, wordt het lastig.

Byzoo Droogoven Scorpion

Sinds kort maak ik gebruik van de Byzoo Droogoven Scorpion. Een compleet roestvrij stalen droogoven, die hygiënisch en gemakkelijk schoon te maken is. Daarnaast is de droogoven eenvoudig instelbaar qua tijd (5 minuten tot 15 uur) en temperatuur (35° tot 68° Celsius) en wordt op de droogoven zelfs aangegeven welke temperaturen aangeraden worden voor bepaalde ingrediënten. Hij stopt automatisch nadat de vooraf ingestelde tijd verstreken is, dus je verbruikt nooit meer energie dan nodig is.

Ideaal is ook dat deze droogoven horizontaal droogt, in tegenstelling tot mijn eerdere droogoven die dit verticaal deed. Het voordeel van horizontaal drogen is dat smaken van de onderste laag niet in ingrediënten op de lagen erboven trekken én dat alles gelijkmatig gedroogd wordt. Je wilt zeg maar geen laag aardbeien drogen boven een laag knoflook 😉 

Wat echter vooral geweldig is aan deze droogoven is dat hij heel groot én opvouwbaar is! Hierdoor kun je veel tegelijkertijd drogen, wat natuurlijk heel efficiënt is, maar neemt de droogoven niet veel ruimte is als deze niet in gebruik is. Je zet hem in twee minuten in elkaar met clipjes en breekt hem na gebruikt net zo gemakkelijk weer af. Dat terwijl er uitgeklapt wel 1 kilo aan ingrediënten tegelijkertijd per tray gedroogd kan worden! 10 trays, maal 1 kilo ingrediënten … Is 10 kilo! Je begrijpt wel waar een deel van dat overschot aan courgettes uit onze tuin deze zomer naartoe gaat 😉 

Ik ben fan! Naast al deze pure ingrediënten die ik tot nu toe gedroogd heb, wil ik ook aan de slag gaan met receptjes. Crackers, fruit leather en misschien wel diverse kruidenmixen. Oh, en gedroogde tomaatjes, mmm! Heb jij al eens iets gedroogd in een droogoven?

Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Slowjuice.nl. Dit verandert echter niets aan mijn standpunt: ik ga alleen samenwerkingen aan waar ik oprecht achter sta en geef altijd mijn eigen eerlijke mening.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.