https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Review: Je gezondheid optimaliseren op basis van haar

Review: Je gezondheid optimaliseren op basis van haar

Dat we DNA kunnen afleiden uit iemands haar weten weten we natuurlijk wel, maar wist je dat je haren ook héél veel kunnen vertellen over je gezondheid? Ze kunnen je bijvoorbeeld vertellen of jij last hebt van straling, of dat je meer broccoli zou moeten eten. Onlangs liet ik een haarscananalyse doen, met een aantal opvallende resultaten! Hint: veganist en vooroordelen over een tekort aan bepaalde vitamines 😉 Ben je benieuwd wat mijn haren vertelden? Lees dan snel verder!

Epigenetica

De methode die gebruikt wordt om gezondheidsinformatie uit haren te halen wordt de epigenetica genoemd. Het heeft dus wel degelijk iets met je DNA te maken! Epigenetica is namelijk de studie van de invloed die voeding, milieu en levensstijl hebben op hoe je genen zich uitdrukken. Je kunt ergens vanuit je DNA dus wel aanleg voor hebben, maar de omgeving waarin je leeft kan een enorme invloed uitoefenen op hoe die aanleg zich manifesteert. In sommige gevallen bepaalt je leefomgeving tot wel 98% van hoe je genen zich op fysiek, mentaal en emotioneel gebied uitdrukken. 

Als je leefomgeving je genen kan beheersen, betekent dit dat jij dit ook kunt. Tot op zekere hoogte natuurlijk. Je genen hebben de mogelijkheid om zich uit te drukken op soms wel duizenden manieren. Verandering van je voeding, milieu en levensstijl kan ervoor zorgen dat het gen zich op een andere manier uit. Op deze manier kun je dus in zekere zin invloed uitoefenen op je genen om je gezondheid te optimaliseren!

Geen diagnoses

Let wel op: met deze analyse wordt alleen relevantie van bepaalde factoren bepaald, maar wordt niets in absolute cijfers gemeten. Wanneer dus uit de analyse blijkt dat je meer voeding tot je moet nemen waar vitamine A in zit, betekent dit niet per se dat je een tekort hebt. Als wordt aangegeven dat je de komende 90 dagen beter geen bleekselderij kunt eten, betekent dit niet per se dat je allergisch bent voor bleekselderij. Wat wel gemeten wordt is hoe je genen reageren op bepaalde factoren. Als we bloedonderzoek laten doen vallen onze waardes altijd óf binnen óf buiten normale niveaus. Wat voor een persoon ‘normaal’ is kan echter niet op die manier gemeten worden, omdat afhankelijk van omgevingsinvloeden en leefstijl iedereen andere behoeftes heeft. Middels deze haarscananalyse wordt dus juist dat gemeten wat voor jou relevant is. Zo kun jij bijvoorbeeld meer van een bepaalde voedingsstof nodig hebben als gevolg van je omgeving of levensstijl, zoals wanneer je weinig buiten komt of veel alcohol drinkt. Of simpelweg omdat je er genetische aanleg voor hebt!

Haarmonster afnemen

Via Celluable liet ik mijn haar scannen en een optimaliseringsprogramma opstellen. Ik ontving thuis een envelop met daarin alles om zelf een haarmonster af te nemen. Handig, want zo hoef je dus helemaal nergens heen om gebruik te maken van de haarscananalyse! Met het bijgevoegde pincet trek je een aantal haren (mét wortel!) uit je achterhoofd en die stop je in het buisje. Op het kaartje vul je je gegevens in en dit stuur je in de bijgeleverde retourenvelop weer op. Binnen een paar dagen ontvang je vervolgens je analyse en optimaliseringsprogramma in de mail!

 

Natuurlijk optimaliseringsprogramma

Celluable levert op basis van je haarmonster een rapport van maar liefst 34 pagina’s! Na een introductie door medische professionals zie je een overzicht van de belangrijkste optimalisatiepunten. Hierin vind je dus de factoren waaraan jij meer aandacht zou moeten besteden. Al deze factoren worden vervolgens uitgebreid in kaart gebracht.

Zo is bij mij bijvoorbeeld te zien dat ik mijn vetzuurmetabolisme, bewegingsapparaat, eiwitsynthese en gastro-intestinale systeem meer aandacht vereisen. Dit klopt behoorlijk met hoe ik mezelf ken! Mijn fibromyalgie verklaart de aandacht voor mijn bewegingsapparaat en mijn prikkelbare darmsyndroom verklaart de aandacht voor mijn gastro-intestinale systeem. Ik merk zelf dat ik moeite heb met vet en eiwitrijk eten, dus ook dat komt overeen met deze ondersteuningsindicatoren. Later in het rapport is te zien dat ik geen prioriteit hoef te geven aan specifieke eiwitten, maar wel bij bepaalde vetten. Persoonlijk vind ik dit best wel grappig, aangezien dus altijd gezegd wordt dat veganisten eiwitten tekort komen! Hoewel deze analyse geen absolute waardes meet, zijn er bij mij dus geen indicatoren om meer in te moeten nemen van bepaalde eiwitten. 

  

Datzelfde geldt voor mijn vitaminen en mineralen: allemaal dik in orde! Zoals in het onderschrift te lezen is worden categorieën gemarkeerd met een P (prioriteit), A (advies) of O (overwegen). Dik omrand zijn items ‘om over na te denken’. Zowel mijn overzichten voor vitamines als mineralen bevatten geen enkel ingekleurd vlak en slechts enkele dik omrande items, dus dat ziet er zeer positief uit! Ja, zelfs voor mijn vitamine B12 en ijzer als veganist. Gelukkig voel ik me ook kiplekker 😉 

Heel interessant vond ik het om invloeden vanuit mijn omgeving terug te zien. Dat wordt namelijk niet in bloedonderzoek meegenomen en daar denk je eigenlijk ook veel minder snel bij na als je het over je gezondheid hebt. In deze grafiek is echter wel te zien dat ik aan nogal wat straling blootsta! Vooral aan die computer en mobiele telefoon valt natuurlijk wel iets te veranderen … 

 

Consult

Dat was dan ook één van de punten die naar voren kwamen tijdens mijn consult met Bas Dankers, lifestylecoach bij Celluable. Tijdens een Skype-gesprek namen we samen het hele rapport door en bespraken we hoe ik bepaalde factoren zou kunnen aanpakken. Eén van de gemakkelijkste dingen die ik zou kunnen veranderen is het verminderen van de straling van mijn telefoon tijdens het slapen. Mijn telefoon ligt altijd op mijn nachtkastje, zij het in stille modus. Als ik daar al eens vliegtuigmodus van zou maken, zou dat al een heleboel schelen. Zou ik de telefoon uitzetten of ergens anders neerleggen, alleen maar meer! Dat betekent echter wel dat ik even een wekker moet kopen, want mijn telefoon is uiteraard al jarenlang mijn wekker. Je begrijpt: een stap die ik heel graag wil zetten, maar waar ik uit gemak nog niet echt aan toe ben gekomen 😉 Binnenkort, ik beloof het!

Andere tips die ik van Bas ontving waren het slikken van probiotica en glutamine voor het herstellen van mijn darmwand en het slikken van algenolie voor omega 3. Daarnaast raadde hij mij aan om wat minder vezels te eten: terwijl reguliere voedingsadviezen er altijd vanuit gaan dat de gemiddelde mens nog altijd te weinig vezels eet, eet ik juist heel veel vezels. Te veel voor mijn prikkelbare darm wellicht. Daarom kan ik beter wat vaker sapjes drinken in plaats van smoothies en raadde Bas mij aan om wat minder granen te eten (al eet ik die al niet heel erg veel). Het probioticum met glutamine en de omega heb ik inmiddels besteld via de shop van Celluable. Daarnaast ben ik ook wat meer sapjes gaan drinken, al grijp ik toch vaak nog naar een smoothie omdat die wat sneller gemaakt is en minder troep oplevert om af te wassen 😉 Work in progress!

90 dagen geldig

Alle informatie die Celluable van jou ontvangt en die jij op jouw beurt weer van hen ontvangt, is 90 dagen geldig. Zo’n drie maanden dus. Dit komt doordat je lichaam zich continu aanpast aan jouw omgeving en jouw levensstijl. Naarmate je ouder wordt, verandert van werk, anders gaat eten, kinderen krijgt, begint met sporten en talloze andere dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse veranderingen ondergaat, heeft je lichaam op andere manieren ondersteuning nodig. Je lichaam heeft even tijd nodig om te veranderen, maar de meeste veranderingen zijn binnen 90 dagen merkbaar en dus ook analyseerbaar. Dit betekent dat wat je nu nodig hebt, anders kan zijn dan wat je over 90 dagen nodig hebt. Daarom is het aan te raden de haarscananalyse elke 90 dagen te herhalen, zodat je je gezondheid continu kunt blijven optimaliseren. Uiteraard betekent dat niet dat je van één keer niet al heel veel kunt leren, want ik ben me op dit moment in ieder geval al veel meer bewust van alle factoren die van invloed zijn op mijn gezondheid!

We functioneren momenteel vrijwel allemaal op een suboptimaal niveau als gevolg van de effecten van het milieu en onze leefomgeving. Dit programma voorziet je in een 90-dagen plan dat je leert omgaan met deze effecten en dat je helpt jezelf te optimaliseren door diverse lifestyle-adviezen. Alleen al dit bewustwordingsproces, het laten zien welke effecten de omgeving heeft op mijn lichaam, heeft ervoor gezorgd dat ik het effect van mijn positieve keuzes en mijn verantwoordelijk voor mijn eigen toekomst veel meer voel!

Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Celluable. Dit verandert echter niets aan mijn standpunt: ik ga alleen samenwerkingen aan waar ik oprecht achter sta en geef altijd mijn eigen eerlijke mening.

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.