https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-108799751-1

Review + KORTINGSCODE: Alle voordelen van Matcha(.nl)

Review + KORTINGSCODE: Alle voordelen van Matcha(.nl)

Drink jij wel eens een kopje matcha? Of een grote mok vol romige matcha latte? Ik ben er dol op! Niet alleen omdat het heerlijk smaakt, maar ook omdat het zo ongelofelijk gezond is. Vereiste daarvoor is natuurlijk wel dat je goede kwaliteit matcha koopt en liefst ook de juiste materialen in huis hebt om je matcha klaar te maken. Dankzij het nieuwe Matcha.nl is dat heel gemakkelijk! Ik testte het voor je uit én geef je een code voor 10% korting op alles in deze spiksplinternieuwe webshop!

Matcha

Voor wie niet weet wat matcha is: het is groene theepoeder, maar wel op een hele speciale manier gecultiveerd en verwerkt. Er zijn diverse verschillen tussen matcha en andere theesoorten. Ten eerste worden matcha-plantages vier weken voor de oogst afgedekt zodat de planten 90% minder zonlicht krijgen. De bladeren van de planten gaan dit gebrek aan zonlicht compenseren door extra aminozuren en chlorofyl aan te maken. Dat laatste stofje zorgt voor de prachtige smaragdgroene kleur van matcha!

Na zo’n vier weken, als de bladeren zo groen zijn als ze maar kunnen zijn, worden de jongste blaadjes zorgvuldig met de hand geplukt. In opperste concentratie worden de nerven en stengels gescheiden zodat alleen het blad overblijft. Dit blad wordt door een molensteen vermalen tot poeder, waarbij ervoor wordt gezorgd dat de temperatuur van het steen niet te hoog oploopt zodat de smaak niet wordt aangetast. 

Dit totale proces om matcha te maken vergt zoveel precisie en concentratie dat er maar 30 gram match per uur gemaakt kan worden! Echt wel groen goud dus 😉

Gezondheidsvoordelen van matcha

Doordat de planten extra hard gaan werken zodra ze worden afgedekt, barsten hun bladeren van de gezonde voedingsstoffen. Die krijg je vervolgens ook nog eens allemaal binnen, omdat je het hele verpulverde blad drinkt: gewone thee laat je trekken in water en de thee zelf gooi je vervolgens weer weg. 

Uit onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat match je metabolisme een boost geeft en je vetverbranding sneller laat werken. Dit terwijl je bloeddruk of hartslag niet omhoog gaan, waarmee het een veel natuurlijke en gezondere manier is om je stofwisseling aan te wakkeren. Daarnaast barst matcha van de anti-oxidanten, vitamines en andere stofjes die je immuunsysteem versterken en zelfs kanker zouden kunnen voorkomen. Net zoals in koffie en andere thee, zit ook in matcha cafeïne. De samenstelling van matcha zorgt echter voor een mildere en langdurige energietoevoer als gevolg van deze cafeïne, waardoor je langer alert blijft zonder daarna in te storten. Dankzij het aminozuur L-theanine zit je gelukkig niet te stuiteren na een kop matcha, maar voel je je scherp en kalm. L-theanine verhoogt de alfagolven in je hersenen, die zie zorgen voor ontspanning en minder stresssignalen. Niet voor niets drinken veel zenboeddhistische monniken al eeuwenlang matcha voordat ze mediteren. Dat moet ik ook eens proberen!

Zo zijn er nog talloze gezondheidsvoordelen van matcha te benoemen: het laat je huid stralen, houdt je hersenen gezond, zuivert je lichaam en beschermt je tegen hart- en vaatziekten. Tel daarbij op dat het ook nog eens hartstikke lekker is om te drinken en je wilt niet anders meer 😉

Matcha bereiden

Als je van de matcha zelf nog niet rustig wordt, dan word je het wel van het klaarmaken ervan! Het kost net iets meer werk dan een theezakje in een kop heet water hangen, maar is zo een heel fijn mindful ritueel. 

Wat je nodig hebt is natuurlijk matcha en daarnaast een lepel, klopper en een grote kom. Voor het beste resultaat gebruik je een bamboelepel en bamboeklopper. Vooral die laatste is echt een aanrader: ik ben zo blij dat ik er nu eentje heb!

Ten eerste doe je twee bamboelepels of ½ eetlepel matcha in een grote kom. Hier giet je vervolgens 80 ml water van ongeveer 80°C bij. Net niet kokend dus, want kokend water tast zowel een deel van de smaak als een deel van de heilzame werkingen van de match aan. Met de klopper klop je de matcha vervolgens zolang tot je bubbeltjes ziet vormen en er een mooie schuimkraag ontstaat. Afhankelijk van hoe lang je doorgaat met kloppen creëer je een licht romige of juist een dikke smeuïge matcha. Proef zelf maar eens wat je lekker vindt! 

Natuurlijk kun je hier naar hartenlust mee variëren. Zo kun je ook maar 1½ bamboelepel matcha gebruiken, voor een kopje usucha(薄茶), een dunnere thee. Of juist 3 bamboelepels matcha en maar 50 ml water, voor een kop koicha (濃茶), oftewel een dikke bittere thee. Zelf ben ik vooral dol op matcha latte, oftewel: matcha met een scheut plantaardige melk erdoorheen! 

Tips

Voor een extra mooi resultaat kun je je kom en bamboeklopper verwarmen met warm water voordat je je matcha gaat kloppen. Bewaar de matcha zelf altijd op een droge, liefst koele plek voor de langste houdbaarheid. De bamboeklopper houd je in goede conditie door deze alleen af te spoelen met water en aan de lucht te laten drogen.

Kortingscode

Zoals je wel hebt gemerkt ben ik dolenthousiast! Ik vind matcha heerlijk en ben heel blij dat ik nu zelf zo vaak als ik wil kan genieten van alle voordelen van dit groene goud. Het voelt echt als een momentje helemaal voor mij, als ik mijn kopje matcha klaarmaak en opdrink!

Natuurlijk wil ik jou daar graag van laten meegenieten, dus mag jij met de code ‘RENMEISJE‘ alles uit de shop van Matcha.nl met 10% korting bestellen! Verheug jij je al op je een matcha momentje voor jezelf? 😉 

Disclaimer: dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Matcha.nl. Dit verandert echter niets aan mijn standpunt: ik ga alleen samenwerkingen aan waar ik oprecht achter sta en geef altijd mijn eigen eerlijke mening.

Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. 15/07/2018 / 08:41

  Heb hier al zolang match thee staan en wist niet goed hoe klaar te maken, bedankt voor de uitleg. Die klopper zou ik ook kunnen gebruiken.

  • Giulia Califano
   16/07/2018 / 13:51

   Wat fijn om te horen! Die klopper is inderdaad ideaal, die miste ik dus duidelijk al jaren 😀 Geniet ervan als je nu wel met je matcha aan de slag gaat! 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.